"Mevzuat, kural, hukuk geri bırakılmış"

615

Çanakkale, son günlerde yeniden artan termik santral ve maden işletmesi tehditleri ile karşı karşıya.  Yenice ilçesinin Çırpılar ve Kovancı Köyleri yakınlarında yapılması planlanan, ‘Çırpılar Termik Santrali’ için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED olumlu raporu verilirken, Çanakkale’nin tek içme ve sulama su kaynağı olan Atikhisar Havzası’nda yapılmak istenen altın madeni işletmesine Valilik tarafından GSMR verildi. Birçok çevre örgütü ve STK bir araya gelerek artan tehditlere karşı mücadele başlattı. STK’lar Çırpılar Termik Santrali için verilen ÇED onayının durdurulması için hukuki süreç başlatırken, bir araya gelen Çanakkaleliler, ruhsatın geri verilmesi için eylem yaptılar. ZMO eski Şube Başkanı ve CHP İl Meclis üyesi Hicri Nalbant, termik santral ve maden işletmelerindeki son süreci gazetemiz Çanakkale OLAY’a anlattı.  İşletmelerin seçim sonrası tek tek yeniden gündeme getirildiğini belirten Nalbant,  maden ve termik işletmelerine hızlı bir şekilde onay verilmesine dikkat çekti. Mevzuata aykırı birçok eksik ve aksaklığa rağmen ÇED olumlu raporlarının verildiğini belirten Nalbant; “İşin içerisine artık siyasallaşma girmiş” dedi. 

 
“Bir sürü eksik ve aksaklık var”
Çırpılar Termik Santrali ile ilgili süreci anlatan Nalbant;    “ÇED onayı verilmesine karşı iki dava açıldı. Birini TEMA, birini de ZMO olarak biz açtık. Davayla ilgili iddialarımız var. İptal edilir diye düşünüyoruz ancak yargının ne karar vereceğini bilemeyiz. Şu anda Tarım Bakanlığı kullanım izni vermemiş. Buna rağmen birden bire aceleyle olumlu ÇED alıyorlar. Neresinden bakarsanız bakın bir sürü eksik ve aksaklık var. Mevzuatı bir yerlere bırakıp yapmaya gelmişler. Şimdilik durum bu şekilde. Ancak bizlerde mücadeleye devam edeceğiz” dedi.
 
“Umut verici kararlarda yaşanıyor”
Toprak Kurulu ile ilgili Eskişehir’de alınan bir yanlış karar var. Yönetmeliği değiştirerek yasaya aykırı olarak yaptıkları bir işlemde Danıştay, yönetmelik değişikliğini iptal etti. Bu konuda umut verici kararlarda yaşanıyor. Şimdilik söylenecek fazla bir şey yok. Keşke bu iş yargıya gitmeden çözülseydi ama çözülmedi. Normal süre içerisinde hiçbir şey konuşmadılar. Toprak Koruma Kurulu kararını beklettiler. Seçimleri beklediler” dedi.
 
“İşin içerisine siyasallaşma girmiş” 
Seçim sonrası bekleyen maden ve termik santral işletmelerine tek tek onay verildiği vurgusunu yapan Nalbant, son olarak; “Seçim sonrası maden ve termik santral işletmelerini tekrar gündeme getirdiler. Çırpılar’da yine seçimden sonra yani 24 Haziran sonrası gündeme gelmiş bir konu. Kirazlı’nın konusu da böyle.  Seçim sonrası yeniden gündeme geldi. İşin içerisine artık siyasallaşma girmiş. Bir tek mevzuat, kural, hukuk geri bırakılmış, onun dışındaki her şey çalışıyor” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş