Mesajları ile unutmadılar... Ya gerçek?

24 Kasım Öğretmenler günü nedeniyle başta siyasiler olmak üzere öğretmenleri kutlayan mesajlar gündemi kapladı.

619
Her fırsatta yaşadıkları sorunları dile getiren öğretmenler ise artık sorunlarına çözüm üretilmesini bekliyorlar.
 
“Öğretmenlerimizin çağdaş yaşam olanaklarına kavuşturulması, önceliklerimizden biri olmalıdır”
CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan 24 Kasım öğretmenler günü nedeniyle yayınlamış olduğu mesajında; AKP hükümetlerinin 10 yıldır; yüzbinlerce çalışan öğretmeni kutsal, saygıdeğer meslekleriyle barıştıramadığını, eğitim emekçilerini çağdaş yaşam koşullarında yaşamalarını sağlayıcı düzeyde bir gelire ve modern çalışma imkânlarına kavuşturamadığını belirterek açıklamasında şu ifadelere yer verdi : “Ülkelerin ekonomik ve toplumsal yaşamlarında ihtiyaç duyulan köklü değişimlerin gerçekleştirilmesi, toplumsal refahın ve verimliliğin artırılması, eğitime gereken özenin gösterilmesi ve çağdaş niteliğe kavuşturulmasıyla olanaklıdır. Eğitim ve öğretim, çağdaş dünyayla bütünleşmeyi hedefleyen Türkiye Cumhuriyeti`nin kuruluşundan bu yana öncelikli hedefi olmuştur. Yeni kuşakların eğitiminin Cumhuriyet`in başarısının en önemli noktasını oluşturduğuna inanan Mustafa Kemal, insancıl, akılcı, bilimsel ve çağdaş eğitim ilkelerini yaşama geçirmiş, çocuklarımızın ve gençlerimizin çözümlemeci düşünmesini ve evrensel değerler sistemiyle buluşmasını sağlayacak ulusal ve lâik eğitim politikası üzerinde durmuştur. Çocuk ve gençlerimizi erken yaşlardan başlayarak, demokrasinin kazanımlarıyla tanıştıran, zor koşullar karşısında da, çalışma istek ve kararlılığını yitirmemiş öğretmenlerimiz, toplumumuza her zaman umut aşılamış, toplum bağlarını güçlendirmiş, etik değerlerin yaşatılmasına katkıda bulunmuş, düşünce dünyamızı zenginleştirmiştir. Aydınlığın simgesi, toplumun yol göstericisi öğretmenlerimizin, mesleklerinin saygınlığına yaraşır, çağdaş yaşam olanaklarına kavuşturulması, önceliklerimizden biri olmalıdır. AKP Hükümetlerinin Milli Eğitim Bakanları tüm çalışan öğretmenlerimize, geleceğimizi kuracak yeni nesilleri yetiştiren eğitim emekçilerimize 24 Kasımlarda onları mesleğe bağlayacak, onurlandıracak, gururlanmalarını sağlayacak, kutsal öğretmenlik mesleğinin saygınlığını artırıcı ulusal ve uluslararası çalışmalar, etkinlikler ve kampanyalar yapmamış, yapamamıştır. Onurlu meslekleriyle her zaman sevgiyle andığımız, saygın kişilikleriyle yüreklerimizde yaşattığımız değerli öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü`nü içten duygularla kutluyor, saygılarımı sunuyorum.”
 
Vali Tuna’nın mesajı
Vali Güngör Azim Tuna da 24 Kasım Öğretmenler günü nedeniyle kutlama mesajı yayınladı. Vali tuna mesajında şu ifadelere yer verdi: “1928 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ ün Millet Mektepleri Başöğretmenliği unvanını kabul ettiği tarih olan 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Dünyanın en kutsal ve en eski mesleklerinden olan öğretmenlik, her zaman bilginin üretilmesi, geliştirilmesi ve yarınlara aktarılması sürecinde çok önemli bir role sahip olmuştur. Dolayısıyla öğretmenlerimiz dün olduğu gibi bugün de değişimin, gelişimin, yenilenmenin ve daha ileri hedeflere doğru yürümenin anahtarı durumundadır. Ülkemizin çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmasında, daha iyiye ve daha ileriye giden bir Türkiye için en büyük çabayı kuşkusuz öğretmenlerimiz göstermektedir. Onların verdikleri bilimsel, çağdaş, mesleki ve sosyal eğitimle; güçlü, bilgili ve gelişmelere açık bireyler yetişecek geleceğe daha emin adımlarla ilerleyen bir toplum oluşturulacaktır. Öğretmenlik, emek, özveri, sabır ve hoşgörü isteyen, öğreten ve öğrenen arasında güven ve sevgi ilişkisine dayanan bir meslektir. Bu açıdan düşünüldüğünde bedeli hiçbir maddi karşılıkla ölçülemeyecek kadar değerli, saygın, çok özel, çok yüce ve onurlu bir meslektir. Cumhuriyetimizin kurucusu Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bir millet, henüz bir millet namını almak yeteneğini elde edememiştir” sözleriyle öğretmenin ve eğitimin önemini vurgulamıştır. Bu vesileyle, bütün öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. Eğitimimize yıllarını vermiş emekli öğretmenlerimize de sağlık, huzur ve esenlikler temenni ediyorum. Hayatını kaybeden bütün eğitim camiası çalışanlarına ve öğretmenlerimize de Allah’ tan rahmet diliyorum.”
 
“Öğretmenlerin hak arama çabaları engellenmektedir”
CHP Kepez Gençlik Kolları yayınlamış olduğu mesajında şu ifadelere yer verdi; “Öğretmenlerimizin sorunlarının her geçen gün arttığı, eğitim sistemimizin niteliksizleşmesi ve ticarileşmesi için türlü politikaların yürütüldüğü, öğretmenlik mesleğinin bizzat Başbakan ve Milli Eğitim Bakanı tarafından itibarsızlaştırıldığı bir dönemde AKP hükümetine karşı bilimsel, nitelikli eğitimi savunma konusunda kararlılığımızı sürdüreceğiz. AKP hükümeti tarafından hak arama çabalarının tamamı anti demokratik yöntemlerle engellenen eğitim emekçileri; çocuklarımızın AKP’nin eğitim politikalarına teslim edilmeyecek kadar değerli olduğunun ve bu ülkenin aydınlık geleceğinin ellerinde olduğunun farkındalardır. Başta Başöğretmen Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım öğretmenler gününü kutlarız.”
 
“Bütçeden ayrılan pay her sene katbekat artmaktadır”
AKP Çanakkale Milletvekileri Mehmet Danış ve İsmail Kaşdemir yayınlamış oldukları mesajda “İktidarımız döneminde ülkemizin imkanları dahilinde, gelecek nesillerimizi yetiştiren Milli Eğitime verdiğimiz önem sonucu, her sene bütçeden ayrılan pay katbekat artmaktadır. Yine de bu artış hiçbir zaman bizlere yeterli gelmemektedir” şeklinde değerlendirmede bulunarak şunları kaydettiler ;”En zor şartlarda bile, ülkemizin her karış toprağında tüm fedakarlıklarıyla eğitmeyi ve öğretmeyi bir ideal olarak benimseyerek, Atamızın koymuş olduğu muasır medeniyetler seviyesinin de ötesine bizleri taşıyacak olan yeni nesillerin yetiştirilmesinde en önemli görev öğretmenlerimize düşmektedir. Hiç şüphemiz yok ki tüm öğretmenlerimiz bu görevi kusursuz bir biçimde yerine getirmek için ellerinden gelenin en iyisini yapma çabası içindedirler. Milli Eğitimde yaşanan sorunları çözmek ve eğitim standartlarının yükseltilmesi adına bizlere düşen sorumluluğun bilincinde olup, her zaman takipçisi olmaya devam edeceğiz. Bu görev ve sorumluluklarımızın bilinciyle ülkemizin geleceğine dair en büyük teminatımız olarak gördüğümüz tüm eğitim camiamızın 24 Kasım Öğretmenler gününü kutlar, tüm öğretmenlerimize selam ve saygılarımızı sunarız.”
 
Kutlu’nun mesajı
AKP İl Başkanı Muzaffer Kutlu, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı. Kutlu, mesajında, millet mekteplerinin açıldığı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk`e ``Başöğretmenlik`` unvanının verildiği gün olan 24 Kasım`ı, Öğretmenler Günü olarak hep birlikte kutlamanın huzuru ve mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Türkiye`nin, iyi yetişmiş, genç ve dinamik nüfusuyla eğitimden sağlığa, adaletten emniyete büyük başarılara imza attığını, muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkma yolunda kararlı adımlarla ilerlediğini belirten Kutlu, ``Hiç şüphesiz, milletçe elde ettiğimiz bu başarıda, kat ettiğimiz mesafede en büyük emek, yurdumuzun dört bir yanında fedakarca görev yapan öğretmenlerimize aittir`` ifadelerini kullandı. ``İnsanı yücelt ki devlet yüceltsin`` anlayışını benimsemiş bir hükümet olduklarını belirten Kutlu, şunları kaydetti: “Bizler öğretmenlerimize duyduğumuz borcun, tıpkı vatan borcu gibi, insanlık borcu gibi ömür boyu taşınacak ve hiçbir şekilde ödenmeyecek bir manevi yükümlülük olduğunu biliyoruz. Büyüyen her fidanda, açılan her çiçekte kokunuz, geçmişte ve gelecekte iziniz var. En zor şartlarda ülkemizin her köşesine ulaşarak ışık olan, fedakarlıkların en büyüğünü gösteren, eğitmeyi ve öğretmeyi bir ideal olarak benimseyip ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesine çıkarma gayreti gösteren tüm öğretmenlerimizin öğretmenler günü kutlu olsun.”
 
Huzursuz öğretmen, eğitimsiz öğrenci ve gerileyen ülke
MHP Merkez İlçe Başkan Yardımcısı Engin Temel yayınlamış olduğu mesajda şu ifadelere yer verdi;”Gelecek nesillerin yetişmesinde, olgunlaşmasında, fikir ve kanaat sahibi olmalarında hayati bir rolü olan öğretmenlerimizin, aziz millet varlığı açısından taşıdığı önem hiçbir şeyle kıyaslanamayacaktır. Sahip oldukları ilmi ve irfanı, cömertçe ve içtenlikle öğrencilerine aktarmaları, yarınların tablosuna şekil ve renk vermeleri Türk milletinin devamlılığında tayin edici bir etkileri olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Evlatlarımızın küçük yaşlarda başladıkları eğitim ve öğretim sürecinin her aşamasında; öğretmenlerimizin göz nuru, şefkati, merhameti ve öğütleri belirleyici bir niteliktedir. Örnek davranışlarıyla bilgi pınarlarından içirdikleri öğrencilerinin zihniyetini ve kişiliğinin oluşmasını temin eden bu güzide mesleğin mensuplarını gözümüz gibi sakınmamız gerekmektedir. Ancak öğretmenlerimizin özverili ve gayretli çaba ve çalışmalarına rağmen, hala sorunlarının altında ezildiklerini görmek bizim için son derece üzüntü vericidir. Millet olarak belirlediğimiz amaçlara gidebilmemizin yolu, hızı ve kalitesi; doğal olarak öğretim kadrosunun niteliği ve huzuru ile yakından alakalıdır. Bu kutsal mesleğin mensuplarının biriken sorunları çözülemediği sürece gelecek kuşakların iyi yetişmeleri ve donanımlı olmaları sağlanamayacak, bu kapsamda ortaya çıkacak külfetler maalesef telafi edilemeyecektir. Hangi gerekçelerle olursa olsun, öğretmenlerimizin mahrum bırakıldığı hak ve imkânlar, bir zaman sonra karşımıza ağır maliyetler çıkaracak; “huzursuz öğretmen, eğitimsiz öğrenci ve gerileyen ülke” kısır döngüsüne hapsolmaktan başka bir seçeneğimiz kalmayacaktır. Çocuklarımıza bir harf öğretebilmek için yurdumuzun her köşesinde heyecanla görev yapan, fedakârlığın zirve isimleri olan saygıdeğer öğretmenlerimizin MHP si olarak ‘Öğretmenler Günü’nü kutluyor, aileleri ve öğrencileri ile birlikte mutlu, huzurlu ve saadet dolu yıllar temenni ediyoruz. Fiilen ve hukuken öğretmenlik mesleğini tamamlayarak emeklilik günlerinin içinde bulunan öğretmenlerimize şükranlarımızı sunuyor görevleri sırasında hayatlarını kaybeden terör saldırıları sonucunda şehitlik mertebesine yükselmiş aziz öğretmenlerimize de Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyoruz”.
 
“Ulusları kurtaracak olan yalnız ve ancak Öğretmenlerdir.”
CHP İl Başkanı Hamza Karagöz yayınlamış olduğu mesajında Socrates’in “Dünya’da her şeye değer biçilir ama öğretmenin eserine değer biçilemez.” sözü ile öğretmenliğin ne denli önemli bir meslek olduğu vurgulayarak açıklamasını şöyle sürdürdü: “Öğrencileri, öğretmenleri ve okulu çok seven Atatürk yurt gezilerinde okullara uğrardı. Sınıflara girip ders dinlerdi. Her yerde öğretmenliğin üstün bir meslek olduğunu anlatırdı. Atatürk öğretmenlerin Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda nasıl canla başla çalıştıklarını yakından izlemiştir. Yurdumuzun düşman tarafından paylaşıldığı sırada öğretmenler öğüt kurulları oluşturarak halka ulusal bağımsızlık ve ulusal kurtuluş savaşları düşüncelerini yayıyordu. Ayrıca 14 Eğitim Kurulu ile birlikte milli kongre cephesini kurdular. Kongre cephesi düşmanların İzmir’i işgal ettikleri günlerde Sultan Ahmet mitingini hazırladı. Mitingin konuşmacılarının çoğu öğretmendi. Baş Öğretmen Mustafa Kemal Atatürk, öğretmenlerin Ulusal Kurtuluş Savaşında gösterdikleri cesareti hep övmüştür. Yeni Türkiye’nin yaratılmasında öğretmenlere büyük görevler düştüğü inancındaydı. Çağdaş bir Ulus olmamız için eğitimin yaygınlaşması gerektiğine inanıyordu. Şöyle diyordu “ Bir Millet irfan ordusuna malik olmadıkça savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferleri yaşayacak neticeler vermesi, ancak irfan ordusu ile kaimdir.” yine “ Ulusları kurtaracak olan yalnız ve ancak Öğretmenlerdir.” sözleri ile öğretmenlere verdiği önemi ve duyduğu saygıyı en güzel biçimde dile getirmiştir. 1928 yılında Arap harflerinin kaldırılıp yerine bugün kullanmakta olduğumuz Latin harflerinin kabulü tüm yurtta sevinç yarattı. Okuma –yazmayı yaygınlaştırmak için okul çağı dışındaki yurttaşlara okuma-yazma öğreten okullar açıldı. Bunlara Millet Mektepleri adı verildi. Bakanlar Kurulu 11.11.1928 günü yaptığı toplantıda Ata’ya Ulus Okulları Başöğretmenliği unvanı verildi. O nedenle 24 Kasım Atatürk’ün Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul ettiği gündür. Millet Mekteplerinin açılışı ve Atatürk’ün Başöğretmenliği kabul ettiği tarih olan 24 Kasım günü 1981 yılından beri öğretmenler günü olarak kutlanmaktadır. Toplumsal düzenimizin temel taşı olan elleri öpülesi öğretmenlerimizin gününü kutlar, saygılar sunarım.”
Paylaş