Mesajlar kadar değer verseydik!...

Çanakkale’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için kutlama mesajı yağdı...

569
Kentin önde gelen isimlerinin yanı sıra bürokratlar, siyasiler ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri mesaj yayınlayarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.
 
 
Daniş ile Kaşdemir’in mesajı
AKP Çanakkale Milletvekilleri Mehmet Daniş ve İsmail Kaşdemir, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeyle bir kutlama mesajı yayınladı. Daniş ile Kaşdemir mesajında; “Kurtuluş Savaşı`nda gösterdiği üstün cesaret, vatan sevgisi ve fedakârlığıyla dünya uluslarına örnek olan Türk kadını, bugün toplumsal yaşamda üstlendiği görevler ve kazandığı başarılarla milletimizin gurur kaynağı olmuştur. Evinde eş ve anne, işyerinde çalışan, toplumda saygın bir fert olan kadınlarımızın ülkemizin toplumsal birliği ve dirliği için hayati rolleri olduğu ortadadır. Toplumsal yaşamdaki etkinlikleri her geçen gün artmakta, ekonomik yaşamın ayrılmaz parçası haline gelerek ülkenin gelişimine, kalkınmasına önemli katkılar sağlamaktadır.Onların sahip olduğu toplumsal statünün sağlamlaşması, demokrasimizi de güçlendirmektedir. Bugün eğitim, hukuk, sağlık, sanat, bilim gibi sayısız alandaki çalışmalarıyla dünya çapında başarılara imza atan kadınlarımız çağdaş Türkiye Cumhuriyeti`nin simgesi ve gurur kaynağıdır. Gelişmiş bir toplumun mutlak şartlarından biriside hiç şüphesiz ki kadın erkek eşitliğidir. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün önderliğinde pek çok gelişmiş ülkeden önce seçme ve seçilme hakkını kazanan analarımız, bacılarımız kısacası kadınlarımız, günümüzde toplumsal alanın tümünde söz ve hak sahibidir” ifadelerini kullandı.
 
 
Soydan’ın mesajı
TBMM Çevre Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Çanakkale Milletvekili M. Serdar Soydan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kutlama mesajı yayınladı. Mesajında Dünya Kadınlar Günü’nün önemine değinen Soydan; “Kadınlar, Dünya nüfusunun % 50 sini, yeryüzündeki toplam işgücünün üçte ikisini oluşturuyor. Ancak kadınlar dünya gelirinin % l0 unun almakta ve dünyanın tüm mal varlığının % 1 ine sahip bulunmaktadır. Yaşamın bütün alanlarında çalışma alanında, istihdamda, karar alma mekanizmalarında, politikada kadınlar nüfusları oranında temsil edilmemektedir. Yeryüzünde her üç kadından biri şiddetin değişik biçimlerine maruz kalmaya devam etmektedir. Gerek ev içinde, gerekse kamusal alanda kadına karşı şiddet ortadan kaldırılabilmiş değildir. Bugün ne yazık ki, ülkemizde de kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve kadın cinayetleri oranında ciddi artışlar bulunmaktadır. Neredeyse her gün bir kadın cinayeti, taciz ve tecavüz haberleri ile sarsılmaktayız. İnsan hakları evrensel bildirgesi ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış bulunan kadının insan haklarını tanımak ve geliştirmek ve kadına yönelik şiddeti önlemek siyası iktidarın sorumluluğundadır. Bugün ülkemizde tırmanan işsizliğin, yoksulluğun, şiddetin ve bunların doğal sonucu olarak kadın erkek eşitliğinin sağlanamamasının sorumluluğu öncelikle 10 yıldır iktidarda bulunan AKP iktidarıdır. Onların yönetenleri ve onların izlediği gerici politikalardır. Bugün kamuoyunda yaşanan tartışmalar bu anlamlı güne verilecek en güzel örnektir” dedi.
 
 
Gökhan’ın mesajı
Dünya Kadınlar Günü nedeniyle mesaj yayınlayan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, son dönemlerde kadınlara yönelik artan şiddet olaylarının toplumu yaraladığını söyledi. Gökhan; “İstiklal mücadelemizin ardından laik ve demokratik Cumhuriyetimizin kuruluşuyla birlikte hakları ve özgürlükleriyle tanışan kadınlarımız,  değerlerimizin temsilcisi, taşıyıcısı ve koruyucusu olarak aile kurumumuzun da temel taşlarıdır. Bugün, gün geçtikçe artan kadın hakkı ihlallerine, kadın cinayetlerine karşı duyarlılığın arttırılması ve çözüme giden yolların bulunması için seslerin daha da yüksek çıkması adına çok önemlidir. İnsan hakları standartlarının yükselmesi ve demokrasinin gelişmesi ile birlikte kadın hakları mücadelesinde de önemli yollar kat edilmiştir. Yasal olarak kadınlarımız çeşitli haklara sahip olmalarına rağmen, gelinen durumun yeterli olmadığı açıktır. Son dönemlerde kadınlara yönelik artan şiddet olayları hepimizi üzmekte, toplumumuzu yaralamaktadır. Bu sorunların ve üzücü olayların yaşanmaması için başta devletimiz ve ilgili kurumlar olmak üzere, sivil toplum kuruluşlarından bütün bireylere önemli görevler düşmektedir. Kadınlarımızın hak ve özgürlük mücadelesinde her zaman yanlarında olduğumu tekrar ifade etmek istiyor, bu duygu ve düşüncelerle; başta kadın kuruluşları olmak üzere, kentimizde kadın hakları konusunda çalışan, katkıda bulunan, emek veren  herkese teşekkürlerimi sunar, tüm kadınların “Dünya Kadınlar Günü” nü kutlarım” dedi.
 
 
Mutan’ın mesajı
8 Mart Dünya Kadınlar günü’nü kutlayan Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan; "Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ‘Şuna inanmak lazımdır ki, Dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir’ sözüyle kadının toplumdaki yerini vurgulamaktadır. 8 Mart, hak ve özgürlüklerin elde edilmesi için mücadeleden başka bir seçeneğin olmadığı gerçeğini bir kez daha hatırlatan önemli ve anlamlı bir gün. Hayatı yeniden üreten emekçi kadınlar, cinsiyet ayrımı başta olmak üzere her türlü ayrımcılığa karşı, hak ve özgürlükleri için 8 Mart 1857 ‘de başlatılan mücadele geleneğine bugün daha fazla sahip çıkmalıdır. Bu noktadan hareketle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nüz Kutlu olsun" dedi.
 
 
Özacar’ın mesajı
8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir basın açıklaması yayımlayan Gelibolu Belediye Başkanı Özacar, kadınlara hak ettikleri değerin yalnızca 8 Mart’larda değil, her zaman verilmesi gerektiğini vurguladı. Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar, tüm dünyadaki kadınların, haklı çabalarının karşılık bulmasını temenni ettiğini, toplumların şekillenmesinde ve kalkınmasında kadınların emeğinin ve katkısının büyük olduğunu söyledi. Başkan Özacar yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Kadınlarımızın en önemli sorunlarından bir tanesi de, işgücü içerisinde yer alamamalarıdır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yaşandığı ülkemizde de kadın, ya düşük ücretlerle çalıştırılmakta ya da hiç istihdam edilmemektedir. Bizler biliyoruz ki, kadın emeğini değersiz hale getirmenin yolu kadınlara düşük ücret ödemektir. Bu durumu kadının öğrenim ve beceri düzeylerinin düşük olması ile açıklamak isteseler de, kadının asıl görevinin ev ve çocuklara bakmak olduğu düşüncesini benimsedikleri açıktır. Tüm bunların yanında, sosyal yaşamdan, hukuksal alandan ve iş yaşamından mahrum bırakılan kadın bir de şiddete ve işkenceye maruz bırakılmaktadır. Gelibolu Belediye Başkanlığı olarak, 8 Mart tarihinde, kadınların sosyal, hukuksal ve iş yaşamındaki seslerini duyurmaları, kadın emeğinin değerinin artırılması ve işgücü içerisinde kadınların daha çok yer alabilmelerinin sağlanması gibi konuların gündeme gelmesi gerektiğini düşünmekte ve kadınlara yönelik projeler hedeflemekteyiz”
 
 
Kutlu’nun mesajı
AKP İl Başkanı Muzaffer Kutlu ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yayınladığı mesajında; “Toplumun yarısını oluşturan, huzurlu ve mutlu bir aile yapısının tesis edilmesinde, güçlü bir toplumsal yapının kurulmasında her zaman en önemli rolü oynamış bulunan, tarihimizde de büyük kahramanları dünyaya getirerek tarihin sürecinde büyük değişimlere yol açan, önderlikleriyle tarihimize damgasını vuran kadınlarımız bizim baş tacımızdır.  Kadınlarımızın sosyal haklarını iyileştirmeye yönelik değişiklikler, kız çocuklarımızın eğitimine yönelik çalışmalar, Kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair çalışmalar, Ceza mevzuatımızda Kadınlarımızı ve Aileyi koruyacak düzenlemeler başta olmak üzere bu güne kadar kadınlarımız lehine yapılan iyileştirmeleri gelinen son nokta olarak görmüyoruz, Bundan sonra da Kadınlarımızın daha iyi bir hayat standardına kavuşmaları için her alanda gerekli çalışmaları yapmaya devam edeceğiz” dedi.
 
 
Karagöz’ün mesajı
CHP İl Başkanı Hamza Karagöz de, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı. Karagöz; “Büyük Önder Atatürk’ün Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda ifade ettiği gibi, toplumun yarısını yok sayarak çağı yakalayamayız. Gerçekten, nüfusumuzun yarısını teşkil eden kadınlarımızı, toplumsal yaşamın içerisine, sosyal yaşamın içerisine, siyasal yaşamın içerisine, çalışma yaşamının içerisine katmadan, onların emeklerinden, onların beyinlerinden yararlanmadıkça, ülkemizin kalkınmasını, gelişmesini, demokrasimizin gelişmesini bekleyemeyiz. Dün, ülkemizin bağımsızlığı ve Ulusal Kurtuluş Savaşımızın zaferi için mücadele eden, omzunda top mermisi taşıyan kadınlarımızı, bugün de fedakarlığa ve çok çalışmaya, böylece, ortaçağın karanlığına gömülmek istenen ülkemizin, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmaya çağırıyor; bu duygu ve düşüncelerimle; tüm kadınlarımızın gününü kutluyor, ırk, din, dil ve ülke ayrımı yapmadan tüm dünya insanlarının sevgi, barış, kardeşlik ve demokrasi içerisinde bir yaşam sürmesini diliyorum” dedi.
 
 
İskenderoğlu’nun mesajı
AKP Çanakkale İl Kadın Kolları Başkanı Jülide İskenderoğlu, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. İskenderoğlu mesajında şu ifadelere yer verdi: “Kadının zarafeti, fedakârlığı, vefası, yüksek duygusal zekâsı, nezaketi ve letafeti ile toplumun temel yapı taşıdır. Bu yüksek meziyetlere sahip olan kadınımız toplumun ve milletimizin selâmeti için okumalı, iş veya meslek sahibi olmalı, aslî vazifeleriyle bunları dengeleyerek elbette istediği kadar çalışmalı ve aktif olmalıdır. Türk kadınının tarihte hayatın her alanında yer almış ve vazifelerini en üstün başarılarla yerine getirmiştir. Kadınlarımız, Kurtuluş Savaşımızdaki gayretleriyle şanlı bir tarih yazmışlar, diğer dünya devletlerinden çok önce seçme, seçilme hakkı elde ederek, aktif bir şekilde toplumsal hayata katılma fırsatı bulmuşlardır. Toplumun çekirdeğini oluşturan ailenin en güçlü bireyi kadınlardır. Dolayısıyla burada bizlere düşen görevde, kadını güçlendirerek, toplumu güçlendirmek adına altına imza atılan önemli her çalışmaya hep birlikte katkıda bulunmaktır.”
 
 
Karakaş’ın mesajı
CHP Merkez İlçe Basın Sözcüsü Cemal Karakaş, toplumda ve siyasette bir değişiklik olması için kadınların emeğine, enerjisine ihtiyaç olduğunu söyledi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle açıklama yapan Karakaş; “8 Mart yaklaştıkça doğal olarak emekçi kadınların hakları gibi, kadınların kadın olmaktan ötürü yaşadıkları sorunlar ve dışlanmaları da daha yoğun olarak tartışılmaya başlanıyor. Kadın ve erkeklerin gerçek anlamda eşit, özgür ve dayanışma içinde birlikte yaşayacakları bir dünya oluşana kadar da bu böyle sürecektir. Özgür, adaletli ve dayanışmacı bir toplum ve dünya için kökenleri ve cinsiyetleri ne olursa olsun tüm insanların eşit haklara sahip olma talebi, solun, sosyal demokrasinin kimliğinin bir parçası haline geldi. Partimiz de son tüzük kurultayında kadınların siyasette hak ettiği oranda temsili yönünde gerekli adımları atarak cinsiyet kotasını %33’e çıkarmıştır. Bu önemli bir gelişmedir. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kadınlarımızı, özgürlük ve eşitlik yolunda verdikleri mücadeleler nedeniyle kutluyor ve demokrasimizin güçlenmesi adına siyasete katılmaya ve CHP’nin iktidar yürüyüşüne katkıda bulunmaya çağırıyoruz” dedi.
 
 
Bozyiğit’in mesajı
CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Işıl Bozyiğit ise mesajında şu ifadelere yer verdi: “Atamızın da ifade ettiği gibi,  kadınlarımıza karşı baskıcı, yok edici düzeni değiştirme zamanı çoktan gelmiştir. Bugün önümüze sürülen 4+ 4 + 4 eğitim yapısıyla sistemleştirilmeye çalışılan, ülkemizin geleceği çocuklarımızı okula değil tamirhaneye sürüklemeye son vermek, kız çocuklarının okullu olmasını hala engelleyen kafa yapısını yırtıp karanlıktan çıkmak ve 21. Yüzyıl gibi bir zamanda çocuk gelin utancından kurtulmuş olmak gerekir. Ülkenin mevcut halini sevmeyen ama terk etmeyen, kendi hayatını göz ardı edip çocuklarının geleceği için endişe eden, inatla direnen ve mücadele eden kadınlarımız var. Bu süreçte dayanışmanın ve ortak bir mücadele yürütmenin bir temenniden öte zorunluluk olduğuna inanıyorum. Barış, emek, demokrasi ve ülkenin ayrılmaz bütünlüğünü savunan bütün kadınlarla yaşamın her alanında yan yana, omuz omuza, el ele olduğumuz sürece umut dolu yarınlara ulaşacağımıza inanıyor, Dünya Emekçi Kadınlar Günümüzü yürekten kutluyorum.”
 
 
Nebati’nin mesajı
Çanakkale Memur-Sen Kadın Komisyonu adına açıklama yapan Nesrin Nebati, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Nebati açıklamasında şu şekilde konuştu: “Sendikamız adına ve bir kadın olarak da temennim, kadınlarımızın gerek iş hayatında gerekse sosyal hayattaki mağduriyetlerinin giderilmesi ve hak ettikleri yerde bulunmasıdır. Bunun yanı sıra aile içerisinde de fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalan kadınlarımızın farkına varılarak gerçek anlamda artık şiddete dur denilmesinin önemi anlaşılmalı ve bu bağlamda gerçek gayretler gösterilmelidir. Bu insanlık suçunun önüne geçebilmek için gerekli yasal düzenlemelerin de bir an önce yapılması gerekmektedir. Kadın iş gücü, büyük oranda çalışma hayatında olmasına rağmen; yönetim kademelerinde yeter düzeyde bulunmamaktadır. Kadınlar, iş hayatında çoğunlukla yardımcı eleman olarak görev almakta, sayılarıysa üst düzey kademelerde çalışan erkekler ile kıyaslandığında yok denecek kadar az düzeydedir.”
Paylaş