Meralar da imara açılıyor!

TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren Torba Yasa’ya hükümetin önerisiyle eklenen mera ve yaylaklarla ilgili madde kabul edildi.

960
AKP iktidarının bir kez daha anayasa, yargı, meslek hukuku ve etik kuralları yok sayarak kamu yararına hizmet eden TMMOB ve bağlı odalarını işlevsizleştirmeye ve böylece haksız uygulamalarına karşı yükselen muhalif sesleri susturmaya çalıştığı öne sürülürken, iktidarın meslek odalarını zayıflatarak ortadan kaldırmayı hedeflediğini söylendi. 17 Ağustos 2011 tarihinde çıkartılan 648 sayılı KHK ile İmar Kanunu’na bir madde eklenerek, "Mera, yaylak ve kışlakların uygun görülen kısımlarının, tapuda Hazine adına tescillerinin yapılması ve kamu hizmetleri için gerekli olanlar dışındakilerin, talep sahiplerine bedeli karşılığında 29 yıla kadar tahsis edilmesine" olanak sağlandığı anımsatılarak, düzenlemeyle ayrıca, mera, yaylak ve kışlakların, turizm merkezleri ile kültür ve turizm gelişim bölgeleri kapsamında kalan kısımlarının 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu çerçevesinde kullanılmak ve değerlendirilmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilmesinin de öngörüldüğünü ifade edildi.
‘Gece yarısı önergesiyle meralar imara açıldı’
Ana muhalefet partisinin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi’nin, 29 Kasım 2012 tarihinde her iki düzenlemeyi de iptal ettiği hatırlatılarak, mahkemenin kararının, Resmi Gazete’nin 28606 sayılı mükerrer sayısında, 2 Nisan 2013 tarihinde yayımlandığını ancak yargı kararlarına rağmen rant odaklı politikalarından vazgeçmeyen AKP’nin, doğal varlıkları katledecek yeni bir uygulamaya imza attığı iddia edildi. Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, “TBMM`de önceki gece yarısı verilen bir önergeyle, mera, yaylak ve kışlakların kiralama yöntemiyle imara açılmasına olanak sağlanmıştır. Buna göre Hazine adına tescil edilen meralar, yaylak ve kışlaklar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın gözetiminde kiralama ve geçici imara konu olacaktır” dendi.
Paylaş