Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, Bayramiç elmasının tanıtımı yapılması durumunda daha fazla üretim gerçekleştirilebileceğini bildirdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı`nın kabul edilmesinin ardından, kuliste Çanakkale Milletvekili, Dilekçe Komisyonu Başkanı Mehmet Danış, Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan ile Bayramiç Ziraat Odası Meclis Başkanı Yahya Savran, kuliste, Bayramiç elmasının tanıtımını yaptılar. Kuliste, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit’e Bayramiç elması ikram edildi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, elmayı tattıktan sonra "Elma giren eve doktor girmez" dedi. Milletvekillerinin yoğun ilgi gösterdiği tanıtımda 3 ton Bayramiç elması dağıtıldı. Coğrafi tescili alınan Bayramiç beyazının ardından Çanakkale domatesi ve Bayramiç elması ve Lapseki şeftalisinin de tescil başvurusunun yapılacağını belirten Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, "Bölgede 12 bin ton Bayramiç beyazı, 105 bin ton Bayramiç elması, 600 bin ton Çanakkale domatesi, 62 bin ton da Lapseki şeftalisi üretiliyor. Bu ürünlerin tanıtımı yapılırsa çok daha fazla üretim gerçekleştirilebilir" dedi. Ulus, bundan sonra da Lapseki kirazı, Yenice Kapya biberi ve Ayvacık organik zeytin ve zeytinyağının coğrafi tescilini sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
Ulus; “Bayramiç elmasını başarıyla tanıttık”
Patent alma çalışmaları devam eden Bayramiç elması kamuoyuna da tanıtıldı. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan ve ÇOMÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kenan Kaynaş’ın katıldığı basın toplantısında Bayramiç elmasıyla ilgili yaşanan gelişmeler aktarıldı. Bayramiç elmasının patent alma çalışmaları esnasında Güney Marmara Kalkınma Ajansı’ndan proje aldıklarını belirten Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus; “Yaklaşık 3 ton Bayramiç elmasıyla TBMM’yi ziyaret ettik. Bakanlarla görüşüp Bayramiç elmasının tanıtımını yaptık. Bayramiç elmasının tanıtılması anlamında bu büyük bir reklamdı. Bunu başarıyla gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz. Okullarda da Bayramiç elmasını tanıtacağız. Türkiye genelinde Bayramiç elmasının pazarlanması anlamında girişimlerde bulunuyoruz. Çanakkale olarak önemli bir yol katettiğimizi düşünüyoruz” dedi.
Pehlivan; “Her öğrenciye bir elma”
Bayramiç elmasının tanıtılması amacıyla Türkiye genelindeki her öğrenciye bir elma projesi gerçekleştirmeyi düşündüklerini kaydeden Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan ise; “Bayramiç olarak yaklaşık 110 bin ton elma üretmekteyiz. Bu Türkiye’nin %6’sına tekabül etmektedir. Bayramiç elması tadını Kazdağları’ndan almaktadır. Bayramiç beyazından sonra Bayramiç elmasının da markalaşması çok önemli. Elma Bayramiç’in en büyük geçim kaynaklarından birisidir. İlçede yaşayan 32 bin kişiden yaklaşık bin 124 aile geçimini elmadan sağlamaktadır. Bu da yaklaşık olarak 10 bin kişiye tekabül etmektedir. Elmanın tanıtımı ve reklamı çok önemli. Yani elmamız pazarda ne kadar değer görürse, üretimizin cebine de o kadar para girer. Para girmesi demek, gerek esnafın gerekse insanların zenginleşmesi demektir. Elmanın tanıtımı olmazsa olmazımdı. Bunu başardığımıza inanıyoruz. Bu konuda çalışmalarımıza devam edeceğiz. Türkiye genelinde okul sütü projesi var. Biz de diyoruz ki, her öğrenciye bir elma. Çünkü elma zihni geliştiriyor. Bu proje Bayramiç elmasının tanıtımı açısından çok önemli” diye konuştu.
Kaynaş; “Elmamızın kalitesi Kazdağları’ndan kaynaklanıyor”
Bayramiç elmasının kalitesinin Kazdağları’ndan kaynaklandığına dikkat çeken ÇOMÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kenan Kaynaş ise; “Bu proje ile acaba elmayı bir marka haline getirebilir miyiz diye düşündük. Bizim bir Kazdağımız var. Bu elmaların kalitesi Kazdağları’ndan kaynaklanıyor. Bu elmaların aynısından başka illerde de yetiştiriliyor. Ancak Bayramiç elmasının kalitesini bulması mümkün olmuyor. Çünkü, orda yetiştirilen elmalarda yapılan analizlerle, bizim Çanakkale’de yetiştirdiğimiz elmalarda yaptığımız analizleri karşılaştırdığımız zaman çok önemli farklılıklar olduğunu görüyoruz. Bir kere Bayramiç elmasının kabuk yapısı çok güzel. Bunun tamamı Kazdağları’ndan kaynaklanıyor. Bunu ön plana çıkartarak Bayramiç’e ek bir katma değer yaratabilirsek anlayışı ile bu yola çıktık. Bayramiç elmasını tüm dünyaya tanıtmayı düşünüyoruz. Pazarlama sorunu devam edecek. Ama biz bu markalaşmayla bir çok ilden önde olacağız” şeklinde konuştu.