havadurum

Mecliste EXPOTROİA fuar tartışması

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası`nın ÇASİAD`ın öncülüğünde düzenlenen EXPOTROİA 100. Yıl Gıda ve Tarım Fuarı`na destek vermemesi meclis toplantısında tartışmalara neden oldu. ÇASİAD üyeleri ile ÇTSO üyeleri arasında yaşanan tartışmalarda ÇTSO`nun fuara neden destek vermediği sorusuna yanıt arandı.

726
 
 
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası`nın meclis toplantısı dün gerçekleştirildi. ÇASİAD`ın geçtiğimiz gün fuar için düzenlediği bilgilendirme toplantısında Başkan Erdal Akarsu`ya sorulan soru bu kez ÇTSO Yönetim Kurulu`na da soruldu. Gündem maddelerinin görüşülmesini ardından söz alan ÇATOD Başkanı Kemal Pazarbaşı ile ÇASİAD Yönetim Kurulu Üyesi Can Algönül, Çanakkale için düzenlenen fuara ÇTSO`nun neden destek vermediğini sorması üzerine ortam bir anda gerildi. Toplantıda söz alan ÇATOD Başkanı Kemal Pazarbaşı; "Bütün kurumları kapsayan bir oda olarak destek bazında niye yer almadık? Ya da böyle bir teklif geldi mi? Bu fuarı destekleyen 20`ye yakın kamu ve kurum ve kuruluşu var. Biz üst oda olarak o fuarda sonuçta Çanakkale ürünlerinin tanıtıldığı bir fuar. Bunun başarılı olması hepimizin arzusu. Amacımız her şeyi yaparken başarılı olmaktır. Bu fuarda Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak logomuz olsaydı çorbada tuzumuz olurdu" dedi.
 
Engin; "Oda olarak herhangi bir yere sponsor olamayız"
ÇTSO olarak herhangi bir yere sponsor olamayacaklarını bildiren ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin ise; "Bundan iki sene evvel bu bina yapılırken ÇASİAD`ın o zaman ki başkan ve yönetim kurulu geldi bizi ziyaret etti. Biz o gün kendilerine manevi olarak hizmet edeceğimizi söyledik. Hiç bir şekilde bedel alınmayacağını söyledik. Ayrıca üyelerimizin katılımları için kendilerine bildiri yapacağımızı söylemiştik. Ondan sonra EXPOTROİA için ÇASİAD tarafından patent enstitüsüne müracaat edilmiş. Bu tamamen kurumsal bir oda. Bizim başka bir şeye gidip sponsor olmamız söz konusu olamaz. Kanunlarda müsaade etmez. Tabi ki her şey Çanakkale için. ÇASİAD, ÇAGİAD, MÜSİAD olaylarını bir kenara bırakalım. Önemli olan Çanakkale`dir. Bir evin bir de reisi vardır. Reis iptal olduğu zaman o iş olmaz. Buyursunlar yapsınlar. Tabi ki biz bunun oluşumu ve yapımı için bilgi vereceğiz. Üyelerimizin oraya katılımlarını isteyeceğiz. Sizin başarınız bizim, bizim başarımız sizin olacak. Benim şirketimde oraya gelecektir. Bugün siz gördünüz mü? İstanbul Sanayi Odası`nın gidip de sponsor olduğunu gördünüz mü? Biz oda olarak herhangi bir yere sponsor olamayız. Şirketlerimiz tabi ki olacaktır. Önemli olan Çanakkale`dir. ÇASİAD çok önemli bir derneğimiz bende o derneğin üyesiyim. Onların başarısı için sırtımda çuval da yükleseler taşırım" diye konuştu.
 
Algönül “Amaç birlik olmalı”
ÇASİAD Yönetim Kurulu Üyesi Can Algönül; "Sponsorluk ya da maddi ve manevi hiç bir şey istemedik. Biz ÇASİAD olarak Çanakkale ve Ticaret Odası`ndan ne bir lira sponsorluk ne de manevi destek istedik. Sadece amblemi niye yok dedik. Bu arada amaç birlikte olmak. Bülend Engin`in bahsettiği Çanakkale ruhunu yakalamak adına Çanakkale ticaret ve Sanayi Odası`nın amblemini orada görmek isterdik. Yoksa ÇTSO olmasa da bu fuar yapılır. Ticaret ve Sanayi Odası `Benim 6 bin üyem var. Bu fuarı düzenleyen derneğin 200 tane üyesi var. Ben bu derneğin isminin adının altında ismimi yazdırmam` diyor açıkçası. Sayın başkan bunu söylemek istedi. Açıkçası bu. Ben bunu anladım. ÇTSO ambleminin orada olmaması çok önemli değil. Bu fuar yapılır. Önemli olan burada birliktelik. Bu fuar ÇASİAD`ın fuarı değil. Çanakkale`nin fuarıdır" şeklinde konuştu.
 
Aydoğan; "Bizim ortağa ihtiyacımız yok"
ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan ise, ÇTSO olarak bu tarz fuarları düzenlemek için yeterli güçte olduklarını ve ortağa ihtiyaçlarının olmadığını söyledi. Aydoğan şu şekilde konuştu: "ÇASİAD, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası`nı ortak olarak görmek istiyor. Biz bunu yönetim kurulunda tartıştık. Ticaret ve Sanayi Odası eğer bir kurumsa, bu ortaklığı yönetim kurulu olarak kabul etmedik. Biz bunu kendimiz yapmaya gücümüz yeterli. Ama ÇASİAD`ın bu tarz fuar yapmasına da destek veririz dedik. Yani ortak gibi gözükmeyelim. ÇASİAD istediği gibi fuarını düzenlesin. Biz de oda olarak gerekirse maddi olarak da desteğimizi verelim. Geçen sene olduğu gibi salonumuzu komple tahsis ettik. Her türlü desteği verdik. Biz böyle düşündük. Böyle bir fuarı biz düzenleyeceksek, biz düzenleyelim. Bizim ortağa ihtiyacımız yok. Ama ÇASİAD bir dernektir. Bir sivil toplum örgütüdür. Anlaşılmayan konu burada ortaklık konusu. Biz böyle bir ortaklığı yönetim kurulu olarak ret ettik."
Paylaş