havadurum

Meclisin gündeminde konu zenginliği

Çanakkale Belediye Meclisi Ekim ayı oturumu Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Ekim 2012 Meclis’ine Çanakkale Belediyesi tarafından yapımı tamamlanarak hizmete açılan İnönü Köprüsü ile ilgili AKP Meclis Üyesi Hakan Vural’ın eleştirileri, Kentsel Dönüşüm Projesi ve Fevzipaşa’da yaşanan doğalgaz krizi, TOKİ polemikleri, zemin etüdü ve Geoteknik raporlarındaki şaibe iddiaları ve Forum Alışveriş Merkezi’nin Çanakkale’ye gelmesi ile ilgili Çanakkale esnafı ve istihdam tartışmaları damga vurdu.

497
 
Belediye Meclisi’nin gündemine gelen ve uzun süreden beri kamuoyunun merak ettiği Kepez Belediyesi’nin dolmuş taksi olayı Belediye Meclisi’nde ret edilirken meclisin sürprizi ise Eski SGK Müdürü Ali Sürücü’nün Çanakkale Belediyesi kadrosuna geçmesinin resmen açıklanması oldu.
Meclisin açılışında konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan konuşmalarına Yenice’de okul servis taşıtının kaza yapması sonucu yaşanan can kaybından ve Biga’da sel felaketinden sonra 2 kişinin can vermesi olayından dolayı ailelere meclis adına baş sağlığında ve yaralılara geçmiş olsun dileğinde bulundu.
 
 
Gökhan ülkenin en sıcak gündemi olan savaşla ilgili de değerlendirme yaparak Suriye sınırı Akçakale’de düşen bir top mermisi nedeniyle yaşanan tablodan dolayı Türkiye’nin başında zaten bir terör belası olduğunu ve bunun yanında topla ve tüfekle uğraşmak zorunda bırakıldığını ifade etti. Gökhan:” Yurttaşlarımız ölüyorsa ve ecel dışında ölümler yaşanıyorsa buna haklı olarak isyan ediyoruz. Ama değişen bir şey olmuyor, her meclis açılışında yeni konular gündeme geliyor” dedi.
Gökhan İnönü Köprüsü’nün yapımının bittiğini ve hizmete açıldığını ifade ederek, köprünün belediye ve Cuma pazarı önündeki trafik yoğunluğunu azaltacağını ifade etti. Dardanel’in önündeki Deniz Sokak’ta asfaltlama çalışmalarının tamamlandığını söyleyen Gökhan hedeflerinin Aziziye Caddesi’nden İzmir yoluna çıkmak olduğunu belirtti. Bu noktada yapılan çalışmaların da aynı şekilde kentteki trafiği rahatlatacağını söyleyen Gökhan Karacaören Yolu ile Çan yolu Açık Ceza Evi önünde de çalışmaların kabasının bittiğini belirtti. Son yıllarda Esenler Mahallesi’nde ciddi bir yapılanma olduğuna dikkati çeken Gökhan raylı sistem geleceğinden bahsetti. Mevcut alanın ağaçlandırıldığını belirten Gökhan ilerde raylı sistem gelince ağaçların taşınacağını belirtti.
 
3.Çanakkale Bienalinin açıldığını ve bu aşamada 17 Kasım’da gerçekleştirilecek olan Çocuk Bienali ile ilgili hazırlıklara başladıklarını kaydeden Gökhan uluslar arası çocuk bienaline kardeş kentlerden de çocukların geleceğini söyledi.
 
Gökhan Fevzipaşa Mahallesi’nde yaşanan doğalgaz sıkıntısında bahsederek firmanın Dizdar sokağa maddi sorunları gerekçe göstererek girmediğini belirterek mahallelinin haklı olarak serzenişte bulunduğunu söyledi. Doğalgaz firmasının direndiğini ve ikna edilemediğini belirten Gökhan Dizdar Sokağa da doğalgaz gelmesi için mücadeleye devam edeceklerini bildirdi. Gökhan: “Firma bizi yalancı çıkardı, mahalleli tavır koydu” derken kentsel dönüşüm projesi ile ilgili de önümüzdeki hafta Vali Tuna ile görüşeceklerini belirtti.
 
TOKİ ile ilgili söylentilerin olduğunu belirten Başkan Gökhan belediyenin TOKİ’ye yer vermediği algısının yaratılmak istendiğini söyledi. Gökhan belediyenin sosyal konularla ilgili TOKİ’ye her zaman destek olduğunu söyleyerek, fakirlere konut projesi adı altında gelen proje ile ilgili yani garajın alt tarafında parsel verildiğini ve yerle ilgili zemin etüdünün yapılacağını ve altyapısının hazırlanacağını söyledi. Gökhan: “Bizim karşı çıktığımız konu TOKİ ile ilgili sosyal projeler hiçbir zaman değil, biz Kepez’deki TOKİ konutlarını eleştiriyoruz. Kepez’deki TOKİ’de rezalet yaşanıyor. Ucuz, ama kötü binalar yaptılar. Konutlarda bir sürü sorun yaşanıyor. Çanakkale’de TOKİ’yi çok savunanlar gitsin baksın. Ben buna dün de karşıydım, bugün de ve yarın da karşı olacağım” dedi. Fevzipaşa ile ilgili yerinde çözüm geliştirileceğinin altını çizen Gökhan Fevzipaşa’da mülkiyeti olmayan ya da sığamayanlar ile ilgili çözüm geliştireceğiz” dedi.
 
Uçak seferleri ile ilgili de eleştiri getiren Gökhan İstanbul’a uçak seferlerinin haftaya üç güne indirildiğini, yakında tamamen biteceğini söyleyerek “Vın turizm, yılbaşından sonra da Allahaısmarladık turizm başlayacak” dedi. Havaalanı genişletme çalışmaları ile ilgili de o bölgede ikamet edenlerin haklarının çiğnendiğini belirten Gökhan gidip yerinde inceleme yaptığını belirterek, 4 kata kadar imar arsaları var, ama dar gelirli olduklarından 2 kata göre hesap yapmışlar. Havaalanı olmasaydı o yerlerin kıymeti daha fazla olurdu. Şekerpınar’daki vatandaşlarımıza sonuna kadar destek olacağız” dedi.
 
 
2013 yılında kapılarını açmaya hazırlanan Forum Alışveriş Merkezi ile ilgili Multi Development yetkilileri Belediye meclisinde sunum yaptı.
 
Multidevol Ece Çırakoğlu proje hakkında ayrıntılı sunum yaptı. Çırakoğlu şehrin dokusuna hitap eden bir mimari tasarlandığını belirterek, süpermarketi, yapı marketi, terası, yeme içme katı, sineması ile gün ışığının hakim olduğu bir alan yaratılacağını söyledi. 780 araçlı otoparkın olacağı Forum Alışveriş Merkezi ile ilgili 3 boyutlu tasarımı paylaşan Çırakoğlu hedefimiz bir kent meydanı ve alt merkez yaratmak” dedi.
 
Özgen’in Çanakkaleli vatandaşların istihdam edilmesine be esnafına öncelik verilmesi talebini belediye meclisinde gündeme getirmesine AKPli Meclis Üyesi Hakan Vural: “Özgen günah çıkartıyor. Halkı kandırmayın. Burası bir ticarethane, gerçekçi olmalıyız” dedi.
 
 
Ali Sürücü Çanakkale Belediyesi’nde
Eski SGK Müdürü Ali Sürücü’nün Ankara’ya tayininin çıkmasının ardından Sürücü’ye Çanakkale Belediyesi’ne yatay geçişi ile ilgili teklif götürdüklerini ve kendisinin de kabul ettiğini belirten Başkan Gökhan :” Sürücü ile birlikte çalışacağız ve belediye olarak deneyimlerinden faydalanacağız” dedi.
 
Yeni Kordon Nisan 2013’te tamamlanacak
Yeni Kordon’la ilgili AKP Meclis Üyesi Cumhur Kabasakal’ın önergesi sonucu çalışmaların son durumu ile ilgili meclise bilgi veren Gökhan Yeni Kordon;’da çalışmalar devam ediyor. 1-2 güne kadar betonlaması olacak. Müteahhit çalışıyor. Elektrik tesisatı çekiliyor.Nisan 2013’te tamamlanacak. Kumsalı da iyileştirip yeni plaj yapacağız” dedi.
 
İnönü Köprüsü’ne AKPli Vural’dan ağır eleştiri
AKPli Meclis Üyesi Hakan Vural İnönü Köprüsü ile ilgili komik yakıştırması yaparak aceleye getirilmiş ve yolun bir müddet sonra genişleyeceği hesaba katılmamış, araç yolu dar, yaya yolu geniş. Işıklandırması bile yok. Çanakkale’ye gülünecek bir köprü armağan ettiniz. Halkımızı buna mı reva? Belediyemizin kabiliyeti bu kadar mı? dedi. Gökhan:” Geoteknik başvurusu ile ilgili Çanakkale’de 5 başvuru olduğu belirtilerek şüphe varsa gereği yapılır” dedi.
 
Vural’dan Geoteknik raporlarında şaibe iddiası
AKPli Meclis Üyesi Hakan Vural Çanakkale Belediyesi ile İnşaat Mühendisleri Odası arasından imzalanan protokol sonrası zemin etüdü çalışmalarının ve geoteknik raporlarının inşaat mühendislerinin sorumluluğuna verilmesinden sonra rapor ve değerlendirmeler ile ilgili şaibeler olduğunu iddia etti. Vural dolgu üstüne yapı yapıldığını ve zemin sağlam raporu verildiğini söyleyerek, ya zemin sağlam rapor çürük, ya zemin çürük tetkik eden arkadaşlar çürük” dedi. Bu durumun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Vural sistemde aksayan bir şeyler var” dedi.
 
Vural’dan Belediye’ye su zafiyeti eleştirisi
Vural iskan alındığında su abonesi olunması şartı konulmasının doğru olmadığını belirterek bu yönetmi çağdaş bulmadığını zoraki bir uygulama yapıldığını söyledi.
 
Başkan Gökhan Vural’ın eleştirilerine cevap vererek Geoteknik konusunda İnşaat Mühendisleri Odası’na yetki verildiğini ama rapordan ve yapı denetim firmasından kaynaklanan bir zafiyet söz konusu olursa ve şikayetler devam ederse protokolü iptal bile edebileceklerini ifade ederek belediye kadrosuna geoteknik uzmanı alırız. Akıllarda soru işaretleri kalmamalı dedi.
 
Su konusunda da yeni binalarda akıllı sayaç uygulamasının şart olduğunu dile getiren Gökhan iskan alırken sayaç abonesi olmanın gerekli olduğunu söyledi. İnönü Köprüsü ile ilgili AKPli Vural’ın eleştirilerini de yersiz bulan Gökhan:” Bu konu meclise geldi, tartışıldı, proje konuşuldu. O zaman fikrinizi söyleseydiniz. Olumlu olan her şeye kulp bulmayın. Köprü dört dörtlük oldu. Halk memnun. Siz işinize bakın” dedi. Komik olduğu eleştirisine de,  "ister güle güle kullanın, ister kullanın” dedi.
 
CHP Meclis Üyesi Dr.Celal Karakaş Hayvan Hakları yasa tasarısı ile ilgili Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan mitingi överek hayvan severler büyük çapta hayvanların katledileceği endişesi taşıyor. Meclisimiz buna duyarsız kalamaz. Hayvan Hakları Komisyonu kuralım dedi. Karakaş’ın önerisi oy birliği ile kabul edildi ve komisyon oluşturuldu.
 
CHP Grubu Meclis Vekili Muzaffer Özgen 3 maddelik önerge verdi. Özgen Adliye Binasının yerinin tahsisi, Hastanebayırı Şehitliği’nin turizme açılması, Hamidiye Tabyası’nda 12 şehit olmuş askerin bulunduğu mezarlığın ziyarete açılması ile ilgili önerge verdi.
 
Meclisin gündeminde görüşülen engellilere halk otobüslerinde ücretsiz geçiş hakkı ile kanunlardaki madde dikkate alınarak yüzde 1’lik belediye katkı payı alınması görüşüldü. Konu ve engelliler yasası araştırılmak ve S.S Toplu Taşıma Kooperatifi ile görüş birliğine varılması düşüncesiyle Kasım ayı Belediye Meclisi gündemine ertelendi.
 
Kepez Belediyesi’nin dolmuş taksi olayı Belediye Meclisi’nde ret edildi. Kepez sınırları içinde dolmuş taksi talebinin Kepez meclisinde değerlendirilebileceğini ama Kepez-Çanakkale arasında dolmuş taksi olmasının mümkün olmayacağına karar veren komisyonun kararı belediye meclisinde kabul edildi.
Ulaşım konusunda 24.madde uyarınca Halk Otobüsleri şoförlerine ve taksi şoförlerine ek maddeler konuldu. Buna göre en dikkat çekenleri şunlar oldu. Şoför ücretsiz yolcu taşıyamayacak, şoför yanında kimse seyahat edemeyecek. Şoför kartını başkası kullanmayacak. Sis lambaları açık olacak. Otobüs içinde kamera ve görüş açısı kasten kapatılmayacak. Yolcuya fiziksel tacizde bulunulmayacak. 65 yaş üzeri ve basın mensubunun kartlarına el konulması ile ilgili de ek madde konulması dikkati çekerken kurallara uymayanlara uzaklaştırma cezası ve taşımacılıktan uzaklaştırma cezası verilmesi gündeme geldi. Ticari taksilerin de nöbet yerine ve sistemine riayet etmesi kuralı gelirken güzergah beğenmeme ve kafasına göre takılma gibi durumlarda cezalar gelecek ve aynı suçu bir yıl içinde 4 kez işleyenin belgesi süresiz iptal edilecek.
 
Şehir içinde servis araçları trafiğin yoğun olduğu saatlerde saat uygulamasına göre kentte bulunacak.
Paylaş