havadurum

Meclis Hayvan Hakları Komisyonu çalışmalara başlıyor

Belediye Meclisi Ekim Ayı Toplantısı’nda CHP Meclis Üyesi Dr. Celal Karakaş tarafından gündeme getirilen mecliste Hayvan Hakları İnceleme Komisyonu kurulması önerisinin kabul edilmesinin ardından oluşturulan komisyon çalışmalara başlıyor.

364
TBMM`ye sunulan "5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Değişiklik Teklifi"ne karşı Türkiye genelinde eş zamanlı olarak düzenlenen eylemler ile ilgili hayvan severlerin sokak hayvanlarının toplu olarak öldürüleceği endişesi taşıdığını belirten Dr.Celal Karakaş yasanın belediyelere ve bakanlıklara sorumluluk verdiğini kaydetti.
 
Yasa değişikliğinde açılım gerektiren maddeler var
Belediyelerin görev tanımları içinde yer alması sebebiyle mecliste Hayvan Hakları İnceleme Komisyonu kurulması önerisinin kabul gördüğünü ve gönüllü meclis üyeleri ile oluşturulan komisyonda Çanakkale’de hayvan hakları konusunun mercek altına alınacağını belirten Karakaş : “Benim de içinde yer aldığım ve Belediye Meclis Üyeleri Burak Ünal, Eren Kemerli ile oluşturulan Hayvan Barınağı Komisyonu olarak çalışmalarımız oldu. Yeni komisyon olarak daha kapsamlı çalışmalar yapmak için adım attık. Gündeme gelen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Değişiklik Teklifi yasanın tüm maddeleri yanlış denilemez. Ama açılım gerektiren maddeler var. Örneğin; halk sağlığını, çevre ve insan sağlığını tehdit eden hayvanların öldürülmesi gerekir diye bir madde var. Bunun tanımlamasının iyi yapılması gerekir. Bunun dışında şehir hayatında yaşamını sürdürmeye, yiyecek bulmaya alışmış ve buna programlanmış sokak hayvanlarını şehirden uzakta bir doğal parkta buluşturma ile ilgili maddesi riskli. Bu hayvanların yemek bulma sıkıntısı yaşayıp, birbirini parçalaması anlamına gelir. Barınaklarda hayvanların besinlerinin çoğu otellerdeki yemek artıklarından karşılanıyor. Bu manada şehir içlerinde de fiziki şartlar planlanarak, hayvanlara beslenme, yeme, içme alanları oluşturulabilir” dedi.
 
Hayvan Barınağı’nı taşıyabiliriz
Hayvan barınaklarının dere yatağında olmaması ile ilgili bir maddenin de yasada yer aldığını belirten Karakaş: “Çanakkale’de mevcut hayvan barınağımız dere yatağında. Belki taşınabilir ve fiziki koşulları daha iyileştirilmiş modern bir barınak tesis edilebilir. Önümüzdeki meclislerde bu konuyu da gündeme getireceğim. Şu anda barınakta 2 veterinerimiz görev yapıyor. Önceki senelere göre barınakta koşullar daha iyi, bizler daha da iyileştirilmesi için mücadele veriyoruz. Önemli olan ortak akılda buluşmaktır. Bu konuları yeni oluşturulan komisyonda etraflıca inceleyeceğiz. Bayramdan önce bir araya gelebiliriz” dedi.
Paylaş