Mandacı "Boşanma, toplumun yaşayışı hakkında önemli bilgiler veriyor"

1990

 Çanakkale Barosu Avukatlarında Duygu Mandacı, uzun süredir araştırmalarda bulunduğu ‘Boşanma Hukuku’ çalışmasını gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirdi.  Çalışmasında boşanma ve aile hukukunun önemli olduğunu belirten Avukat Mandacı, bunun toplumun dinamiklerine ve yaşayışına ilişkin önemli bilgiler içerdiğini ifade etti. Boşanmada kadın ve erkek mağduriyetine değinen Avukat Mandacı, kadınlar kadar erkeklerinde zarar gördüğünü ifade ederek, bu yüzden erkeklerin de boşanma sürecini doğru yönetmesi ve hukuki destek almasının önemli olduğunu belirtti. 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ve kanun kapsamında alınan ‘çocukların koruma altına alınması kararı’ ile ilgili bilgilendirmede bulunan Mandacı, yasanın kötüye kullanımıyla ilgili; “Şiddet gibi bir sorunun çözümü için mutlaka hukuki düzenlemeler olmalı” şeklinde konuştu.  Çok uzun süredir ‘Boşanma Hukuku’ alanında çalışmalarında bulunan Avukat Mandacı, Boşanma Hukukunun, toplum değerleri açısından çok önemli olduğunu belirterek; “Boşanma Türkiye’de çok yaygın, benim de önemsediğim ve uzun yıllardır çalışma yaptığım bir dava ve uyuşmazlık türü. Boşanma ve Aile Hukuku önemlidir, toplumun dinamiklerine, değerlerine ve yaşayışındaki değişimlere ilişkin fikir verir. Sosyo-ekonomik durum, gelenek ve görenekler, toplumun aileye ve özellikle kadına bakışı aile hukukunda belirleyicidir” dedi. 

 
“Haklarını öğrendikçe boşanma konusunda daha cesur hareket edebiliyorlar”
Avukat Mandacı, Boşanma Hukukunun toplumdaki değişimden kastını ise; “Bugün, kadınlar çalışıyor, toplumsal yaşamın içerisinde ve belirleyiciler. Feodal kökleriyle hala çatışan bir toplum için, bu durum en basitinden sarsıcıdır. Toplumsal kodlar değişiyor, yeniye uyum sağlamak her zaman zordur. Daha dün Türkiye’de kadınların çalışması, boşanması ayıp görülürken, bugün kadınların hukuki haklarını araştırdığını, öğrenmeye çalıştığını görüyoruz. Her gün telefonlar alıyoruz.  Kadınlar haklarını öğrendikçe boşanma konusunda daha cesur hareket edebiliyorlar. Açıkçası ben de avukatları olarak bu cesaretleriyle gurur duyuyorum ve gayem en büyük hukuki destekçileri olmak. Kadınların ekonomik gücünü kazanması olumlu ve desteklenmesi gereken bir gelişme iken, toplumsal değerlerin dejenere olması ilişkileri olumsuz etkiliyor. Vefa, saygı, anlayış, emek, duygudaşlık azaldıkça, ilişkilerin temel dayanak noktaları bir bir yıkılıyor. Bu da ilişkileri bitme noktasına getiriyor. Her şeyi olduğu gibi ilişkileri de hızlıca tüketme eğilimindeyiz” şeklinde ifade etti.
 
“Kadınlar kadar erkeklerde büyük mağduriyetler yaşıyorlar”
Boşanma konusunda yalnızca kadınların değil, erkeklerinde mağdur olduğunu belirten Mandacı; “Tabi ki, boşanmada erkekler de büyük mağduriyetler yaşıyor, büyük haksızlıklara uğruyorlar. Toplumdaki değişimden bahsedince doğalında kadınlara değindim. Yoksa erkeklerin yaşadığı mağduriyetler hiç de az değil. Bir de üstüne aile mahkemelerinde erkeklere ön yargılı bakıldığı düşünülürse, durumun vahameti daha net anlaşılır. Bu yüzden erkeklerin boşanma sürecini doğru yönetmesi ve hukuki destek alması da çok önemli. Yoksa yüksek tazminatlar, yüksek nafakalar, velayet kaybı daha birçok sorun yaşayabilirler. Özellikle 6284 Sayılı yasanın kötüye kullanılması, erkekleri çok mağdur eden durumlara sebebiyet verebiliyor” dedi.
 
“6284 Sayılı Yasa kötüye kullanılabiliyor”
6284 Sayılı Yasanın kötüye kullanılabildiğini belirten avukat Mandacı;  “6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, temelde aile içi şiddet vakalarının önlenmesi amacıyla yapılan bir düzenlemedir. Bu düzenlemelere göre koruma kararı alınması ihlali halinde tazyik hapsi mümkün.  Ancak hukuki düzenlemeler yapılırken tek taraflı düşünülemez. Kanun koyucu düzenleme yaparken mutlaka bu düzenlemelerin kötüye kullanılabileceğini de göz önünde bulundurmalı ve önlem almalıdır. Bir gerçeğin, hele ki şiddet gibi çok katmanlı bir sorunun çözümünde kötüye kullanımına müsamaha gösterilmemelidir.  Örneğin 6284 sayılı yasa kapsamında çocuklar için de koruma kararı alınabiliyor. Çocukları göstermemek adına koruma kararı alındığı, itiraz edilmediği için bu kararların kesinleştiği vakalar biliyorum. Bu yasanın kötüye kullanılmasıdır. Şiddet gibi bir sorunun çözümü için mutlaka hukuki düzenlemeler olmalı, yaptırımlar ağır olmalı. Ancak, bir fren ve denetim mekanizması yoksa mutlaka kötüye kullananlar olur. 6284 sayılı yasa amaçsal yorumla değerli ve önemli bir yasa. Ancak eksikliklerinin giderilip, denge mekanizmasının kurulması gerekiyor. Unutmayalım, yasa adalet için vardır. Adalet en güzel gaye ise, yasa bu gayenin hizmetçisi olmalıdır” dedi.
 
“Herhangi bir hata, taraflara maddi manevi ciddi zararlar verir”
Son olarak boşanma sürecindeki kişilere tavsiyelerde bulunan Mandacı; “Öncelikle boşanma çok yönlü bir süreçtir. Boşanma dediğinizde, ben; evliliğin son ermesi, çocukların velayeti, nafaka, tazminat hatta mal paylaşımını sorduğunuzu anlıyorum. Boşanma sürecinde yapılacak herhangi bir hata tüm bunları etkiler, taraflara maddi manevi ciddi zararlar verir. Anlaşmalı boşanma da bu kapsamdadır. Anlaşmalı boşanma protokollerinde de ciddi hatalar yapılıyor. Akabinde bu konular dava olarak karşılarına çıkabiliyor. Bu yüzden anlaşmalı boşanmalar da basit görülmemeli titizlikle ele alınmalıdır” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş