havadurum

Makam arabası saltanatı salgın gibi yayılıyor

Çanakkale Valiliği’nin son dönemde bir çok yöneticisine tahsis ettiği makam araçları kanunen yasak olmasına rağmen amaç dışı kullanılıyor.

1402
Kanun ne diyor?
237 sayılı taşıt kanunun 16. Maddesi itibarıyla makam araçlarının özel kullanımının yasaklandığı ve bu uygulamanın suç teşkil ettiği açıkça belirtilmiş durumda.
 
Kamu görevlileri etik davranış ilkeleri ile başvuru Usul ve esasları hakkında yönetmelik de ise şunlar yazılı; “Kamu malları ve kaynaklarının kullanımı: Madde 16 - Kamu görevlileri, kamu bina ve taşıtları ile diğer kamu malları ve kaynaklarını kamusal amaçlar ve hizmet gerekleri dışında kullanamaz ve kullandıramazlar, bunları korur ve her an hizmete hazır halde bulundurmak için gerekli tedbirleri alırlar”
 
Ama buna rağmen bir litre benzinin beş liraya çıktığı ülkemizde, yönetici pozisyonunda görev yapanlar, kanunları hiçe sayarak yaşamlarına devam ediyor. Bin bir zorlukla çocuklarının eğitimin sağlamaya çalışan vatandaşlar, okul önlerinde makam araçlarından inen çocuklarla; Pazar yerlerinde hanımları taşıyan araçlarla karşılaşıyor.
 
Uygulamaların bu şekilde sürmesi kamu vicdanı açısından önemli yaralar açtığı gibi, çifte standart açısından toplumsal ilişkiler anlamında sorunların oluşmasına neden oluyor. Kamusal fayda nedeniyle en küçük bir suiistimal karşısında harekete geçilmesi bir referans olarak gündemdeyken makam araçlarının amaç dışı kullanımı konusunda nasıl bir tavır alınacağı şimdiden merak konusu oldu.
Paylaş