Madra Dağı çalıştaya hazırlanıyor...

Kaz Dağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği 2-3 Haziran 2012 tarihinde yaptıkları Kazdağları Çalıştayı sonrasında şimdi de Madra Dağı Çalıştayı’na hazırlanıyor.

435
Kaz Dağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği Danışmanı Salih Sönmezışık Kazdağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği olarak 5-7 Ekim 2012 tarihlerinde Ayvalıkta bir çalıştay planladıklarını belirterek; “Öncelikli hedeflerimiz arasında yer alan Ekolojik dengeyi ve biyolojik çeşitliliği gözeterek çevre ve çevre sağlığının korunması alanında görev yapan ve hizmet veren kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapmak” kapsamında Kazdağları Ulusal Çalıştayı ile Madra Dağı Ulusal Çalıştayı düzenlenmesi planlanmıştır. Bildiğiniz gibi Kazdağları Çalıştayı 2-3 Haziran 2012 tarihinde gerçekleştirilmiş ve sunulan bildiriler kitap haline getirilme çalışmaları hızla ilerlemektedir ve sıra Madra Dağımızın ekolojik ve toplumsal değerlerinin gün ışığına çıkartılmasına gelmiştir” dedi. Madra Dağlarının önemine vurgu yapan Sönmezışık açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Madra Dağı, Bergama’ nın kuzeyinden sessizce kuzeyde Kazdağları’ na ve Balıkesir’ e uzanır. Kozak çukurunu granit kütlelerle kavrar. Geyikli Dağları ile denize, Akropol Tepesi ile de Bergama’ ya ve Bakırçay’ a ulaşır. En yüksek tepesi olan Maya Tepe’ nin yükseltisi 1344 m. dir. Edremit Körfezi’ nin doğusunda yer alan Madra Dağı Havran güneyinden başlayarak, verimli ovaların arkasından Burhaniye, Gömeç ve Ayvalık sırtlarından Kozak Yaylası ile de Bergama’ ya uzanır. Madra Dağı yörenin ekolojisinde hem yaşamsal hem de görsel bakımdan çok önemli bir kütledir.”
 
Kazdağları’nın kardeşi Madra Dağları
“Tarih öncesi ve sonraki dönemlerde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Madra Dağı ve çevresi çok sayıda arkeolojik ve kültürel değerleri barındırmaktadır. Kaldı ki Madra Dağı kardeşi Kazdağı gibi çok önemli biyolojik çeşitliliğe sahiptir.Söz gelimi bölgedeki anıt ağacı sayısı azımsanmayacak kadar fazladır. Ancak ne var ki; Madra Dağı”nın yaşamsal önemde ekolojik ,toplumsal ve kültürel zenginlikleri yeterince kavranamamış ve bu nedenle üzerinde yapılması gereken bilimsel çalışmalara ağırlık verilmemiştir.Başka bir yaklaşımla Madra Dağının ekolojik,toplumsal ve kültürel zenginliklerinin niteliği ve niceliği ile bu zenginliklere zarar veren süreçler ve nedenler tüm boyutları ile ortaya konmamıştır Bu eksikliğin bilincinde olan Birliğimiz ,Madra Dağı”nın tüm özelliklerinin belirlenmesi,ileride yapılacak bir sempozyuma da altlık oluşturulması amacı ile ,Ayvalık”ta 5-7 ekim 2012 tarihlerinde bir çalıştay yapmayı proğramına almıştır.Bu çalıştayda Madra Dağı”nın;yer bilimsel özellikleri,ekolojisi,doğal zenginlikleri,tarihi ve kültürel yapısı ,korunan alanları ile başta maden işletmeciliği olmak üzere bölgedeki çevre sorunları adı altındaki konular masaya yatırılacak ve yapılan sunumlar Kazdağları Çalıştayında olduğu gibi kitap haline getirilecektir.”
Paylaş