Maden faaliyetleri artıyor
Çanakkale’nin Yenice ve Balıkesir Havran İlçesi’nde faaliyet gösteren CVK Maden İşletmeleri Sanayi tarafından yapılması planlanan ‘Kurşun-Çinko’ maden ocağı projesi için halkın katılım toplantısı yapılacağı açıklandı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Resmi sitesinden yapılan duyuruda; “Çanakkale İli Yenice ilçesi sınırları içerisinde CVK Maden İşletmeleri Sanayi Ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan (kurşun-çinko) maden ocağı projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açılmıştır. Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak 08/08/2018 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecektir” denildi. Konuyla ilgili olarak Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan ve CHP İl Genel Meclisi üyesi Hicri Nalbant gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklamada bulundular. Çevreciler son günlerde maden projelerinde ciddi bir artış olduğunu belirttiler. Doğan, ÇED onay kararlarının çok hızlı bir şekilde alındığını ve durumun endişe verici olduğunu ifade etti. Son zamanlarda yaşanan ekonomik krizin bölgede artan maden faaliyetlerinde etkili olduğunu ifade eden Nalbant ise; “Krizden çıkmak içinde doğal hayatı, doğal yaşamı, ormanları, meraları ellerinden ne geliyorsa bunları da satıp rahatlamak istiyorlar” dedi.
“Bölgenin her metrekaresi parsel parsel zaten verilmiş”
Halkın katılım toplantısı için ÇED onayı itirazına hazırlandıklarını belirten Doğan; “Pazartesi günü iki tarafı birden arayıp toplantının yerlerini ve saatini öğreneceğiz. O arada ÇED dosyalarına bakarak itiraz noktalarımızı hazırlamaya çalışacağız. Toplantıya gideceğiz. Toplantılardan önce köy muhtarlarını arayarak bilgilendirme yapmaya çalışacağız. Maden çalışmaları çok arttı. Bölgenin her metrekaresi parsel parsel zaten verilmişti. Lisans dağıtımları yapılmıştı. Şimdi hepsi karşımıza çıkıyor. CVK’nın 2007’lerden bu yana ruhsatı var. Daha sonraki süreçte ÇED gerekli değildir kararı dava edilmiş ve iptal edilmiş. Onun için ÇED sürecini başlatmak zorunda kalmışlar. Firmanın şu anda bir zenginleştirme tesisi var. Burayı kapalı ocak şeklinde çıkartıp, zenginleştirme tesisine götürerek işleyecekler. Ocakla tesisi arasındaki alanın üç buçuk kilometrelik bir alan olduğu belirtiliyor. Kapasite artışını da alarak yeni alanları kazacakları gibi görünüyor” dedi.
“Altın madenlerinde ciddi bir artış var”
Kararların hızlı bir şekilde alınmasını kendilerini endişelendirdiklerini belirten Doğan; “Hızlıca bu kararların alınması bizleri endişelendiriyor. Çırpılar Termik Santrali de öyle oldu. Beklemedeydi. Seçimden iki üç gün sonra ÇED olumlu kararı çıktı. Hem halkı bilgilendirme, hem de toplantıya katılma konusunda elimizden geleni yapacağız. Şu anda Edremit Körfezi’nde ciddi bir kirlilik var. Bunun bir sürü nedenleri var. Altın madenlerinde ciddi bir artış var. Birçoğunu dava etme şansımız olmadı. Nereye gidiyor diye sorgulamak istiyoruz” dedi.
"Halkın tepkisi önemli”
ÇED onayına karşı yöre halkının tepkisinin önemli olduğunu dile getiren Nalbant; “CVK eskiden beri orada çalışan bir şirket. Kurşun madeni çıkartıyorlar. Sonradan Atık Deposu Alanı’nın imar durumu Özel İdare İl Genel Meclisi’ne geldi. Biz buna muhalefet ettik. İmar durumunu ‘ret’ etmiştik. Ancak onlar mahkemeye verdiler ve mahkemeden kazandılar. Kazanınca devam ediyorlar. Yöre halkından çok ciddi bir tepki yok. Dünya harikası yerleri batırıyorlar. Ancak yerel halkın buna karşı doğasına sahip çıkması gerekiyor” dedi.
“Krizden çıkmak içinde ormanları, meraları satıp rahatlamak istiyorlar”
Son günlerde artan maden ocağı faaliyetlerinde yaşanan ekonomik krizin etkili olduğunu belirten Nalbant; “Mevcut siyasi iktidar son olarak şeker fabrikalarını da sattı. Satacak bir şey kalmadı. Bu sefer ormanları ruhsat ruhsat, madencilere satmaya başladılar. Türkiye ciddi bir krizin içine girdi. Bu krizden çıkmak içinde doğal hayatı, doğal yaşamı, ormanları, meraları ellerinden ne geliyorsa bunları da satıp rahatlamak istiyorlar. Ancak bunun çözüm olmadığını biz biliyoruz. Bunu halklarda, o yörenin insanları da anlayacaklar ama anladıkları zamanda iş işten geçmiş olacak” dedi.
(Eren Aşnaz)