Laçiner, eleştiri oklarının hedefi oldu

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner`in üniversite içindeki kitap okuma eylemine müdahale etmesi tepkilere neden oldu. Kitap okuma eylemine bizzat müdahale eden Laçiner`e yönelik “Kimyasının bozulduğu” ve “Bir kitaba bile tahammül edemediği” yorumları yapıldı.

Çanakkale Onsekiz Mart Ünivresitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, bu kez de eyleme bizzat müdahale ederek, güvenlik birimlerine “Burada eylem yapılamaz. Buna izin vermeyin” diyerek gündeme geldi. Kitap okuma gibi barışçıl ve demokratik bir eylemde bile akademisyenlerini ve öğrencilerini özel güvenlik birimi elemanları ile karşı karşıya getiren Laçiner`e yönelik tepkiler sürüyor.

“Bir dünya üniversitesi” imajının, son yaşanan gelişmelere bağlı olarak “anti-demokratik” bir uygulama ile zedelendiği ifade edilirken, “1 Milyon kitap” kampanyası ile ÇOMÜ`yü gündeme getirmeye çalışan Laçiner`in “kitap okuma” eylemine müdahale etmesi ise “Manidar” bulundu. CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz ve CHP Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder dün açıklama yaparak Rektör Laçiner`in kitap okuma eylemine yönelik tavrını değerlendirdiler.

1350
Çanakkale Onsekiz Mart Ünivresitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, bu kez de eyleme bizzat müdahale ederek, güvenlik birimlerine “Burada eylem yapılamaz. Buna izin vermeyin” diyerek gündeme geldi. Kitap okuma gibi barışçıl ve demokratik bir eylemde bile akademisyenlerini ve öğrencilerini özel güvenlik birimi elemanları ile karşı karşıya getiren Laçiner`e yönelik tepkiler sürüyor. “Bir dünya ünivresitesi” imajının, son yaşanan gelişmelere bağlı olarak “anti-demokratik” bir uygulama ile zedelendiği ifade edilirken, “1 Milyon kitap” kampanyası ile ÇOMÜ`yü gündeme getirmeye çalışan Laçiner`in “kitap okuma” eylemine müdahale etmesi ise “Manidar” bulundu.
 
“Bu AKP zihniyetidir”
CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Laçiner`in eyleme bizzat müdahalesinin yadırganmaması gerektiğini ifade ederek, Gezi Parkı olaylarına bu tür uygulamaların neden olduğunu da vurguladı. “Bu zihniyet AKP zihniyetidir” diyen Soydan, “Burada aslında rektörün bu tavrı ile gündeme gelen sorun, genel anlamda AKP zihniyetinin ta kendisidir. İnsanlar özgürlüklerine, yaşam tarzlarına müdühale edilmesini, demokratik bir biçimde gösterilen tepkilerin şiddetle karşılanmasını protesto etmek için Gezi ile başlayıp ülke genelinde  sokaklara çıktılar. İnsanlar, Atatürk başta olmak üzere, bu ülkenin kurucularına, bu ülkenin kuruluşundan bu yana koruduğu değerlerine sahip çıkmak için, “Bu değerlere saldırma” demek için sokaklara çıktılar. Ancak AKP zihniyeti daha önce Gezi Parkı`nda olduğu gibi insanların en temel demokratik hak kullanımını bile şiddetle bastırmaya çalışmıştır. Çanakkale`de de bunun bir benzeri olmuştur, öğretim üyeleri ve öğrenciler en barışçıl eylemlerinde bile güvenlik güçleri ile karşı karşıya kalmıştır” dedi.
 
“Bir bilim adamı tarzı değil bu”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Rektör Laçiner`in daha önce de Gezi Parkı eylemlerine katılanlara `eşkıya` dediğini hatırlatarak, “Bu tarz, bir bilim adamı tarzı değildir” dedi. Başkan Gökhan, “Telat hoca ve yanındaki arkadaşları, bazı öğrenciler ile birlikte son derece demokratik, güncel gelişmelerle ilintili bir tepkide bulundular. Bu oldukça doğaldır. Ülkemizdeki gelişmelere bağlı olarak, üniversite camiası da sessiz kalmamayı ve son derece barışçıl bir eylem ile tepki göstermeyi tercih etmiştir. Burası bir bilim yuvasıdır ve bu tür tepkiler normaldir. Olması da gerekir, o nedenle zaten özgür ve özerk bir üniversite diyoruz. İnsanlar burada tepkilerini göstermeyecekler de nerede gösterecekler? Üniversitenin, düşünen, sorgulayacı özelliği bu değil midir? Daha önce de mezuniyet töreninde öğrenciler bir tavır gösterdiler. Aileleri de sloğanlar atarak çocuklarına destek oldu. Şiddet içermediği, başkasının hak ve özgürlüklerini kısıtlamadığı sürece bu tür tepkileri anlayışla karşılamalıyız. Ancak sayın Rektör beyle maalesef aynı açıdan bakmıyoruz. Biliyorsunuz Gezi Parkı olaylarına katılanlara da daha önce `eşkayı` benzetmesi yapmıştı. Ben bu yaklışımı çok doğru bulmuyorum. İnsanlar öldü, kimisi kör kaldı ve daha binlercesi, milyonlarcası halen yürüyüş yapıyor. Bu insanlar boşuna mı yürüyor? Bunun nedenlerinin üniversitelerdeki hocalar tarafından sorgulanması gerekmez mi? Rektör beyin, Telat Hocayı çağırıp, bu hareketin nedenleri noktasında bir sorgulama  ve çözümü noktasında fikir üretme gereksinimini hissetmesi gerekmez miydi?” dedi.
 
“Çanakkale halkı bunu hak etmiyor”
CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, Rektör Laçiner`in bir an önce kendi işiyle ilgilenmesi gerektiğini ifade ederek, kitap okuma eylemine müdahalenin kabul edilebilir olmadığını dile getirdi. Karagöz, “Geçen hafta da ÇOMÜ`deki gelişmeler konusunda açıklamalarda bulunduk. Artık rektör beyin bir an önce kendi işleri ile ilgilenmesi `dünya ünivresitesine` yakışır bir yönetim anlayışı içerisinde olması gerekir. Barışçıl bir kitap okuma eylemine hoşgörü ile yaklaşılması gerekirken, yasakçı bir anlayışın öne sürülmesi hoş bir durum değildir. Benzer bir anlayışla, hak arama eylemlerine katılan insanların, eşkıya, çapulcu gibi nitelemelerle aşağılanması demokrasi ile bağdaşmamaktadır” dedi.
 
“Nasıl bir demokrasi?”
CHP Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder ise açıklamasında ÇOMÜ`deki bu yaklaşımın demokrasi anlayışıyla bağdaşmadığını ifade ederek, “bu nasıl bir demokrasi?” dedi. Önder, “Demokrasi insanların kendilerini ifade edebilmeli noktasında vazgeçilmez bir öneme sahiptir. İnsanların barışçıl, başkalarının hak ve özgürlüklerini kısıtlamayan bir anlayışla ortaya koydukları eylemlere müdahale edilmez. Ancak ÇOMÜ rektörünün kitap okuma eylemine müdahalesi ne demokrasiyle ne de hoşgörüyle açıklanabilir. Bu nasıl bir demokrasidir? Rektör Laçiner, kitap okuyan akademisyenlerine ve öğrencilere bu yaklaşımı ile neyi amaçlamaktadır? Sayın Laçiner, bir an önce ÇOMÜ`nün bir kent üniversitesi olduğunun bilinci ile haraket etmeli ve Çanakkale halkının bu yönlü tepkilerine de kulak vermelidir” dedi.
Paylaş