Öğrenci kayıtları sırasında, yurt çıkmayan ve hem özel yurtların hem de ev kiralarının pahalı olması nedeni ile barınma sorunu yaşayan ve tepkilerini ülkenin birçok kentinde eylemlerle dile getiren öğrenciler uzun süre gündemde kalmıştı. Çanakkale`de çoğunluğu üniversite 4`üncü sınıf olan 100`ün üzerinde öğrenci, okulların başlamasının üzerinden bir hafta geçmeden yurttan atıldı... Geçtiğimiz Pazar günü yurt girişini yapan, pazartesi günü ise ders başı yapan öğrenciler, daha ilk haftasını tamamlamadan, "Eylül ayı yurt ücretini ödemediniz" denilerek Kredi Yurtlar Kurumu`ndan atıldı...
Öğrenciler tepkili
KYK Yurt Ödemesinin Eylül ayında yapıldığını, ancak okulun Ekim ayında açılması nedeni ile ödemenin ne zaman yapılacağına ilişkin bilgileri olmadığını dile getiren öğrenciler, sorgusuz sualsiz, herhangi bir tebliğ ve uyarı yapılmadan yurttan atıldıklarını ifade ettiler. İsmini vermek istemeyen öğrenciler, "Şuanda 100`ün üzerinde arkadaşımızın mağdur olduğunu biliyoruz. Net sayıyı bilmiyoruz, kızlar yurdundan haberimiz yok, ancak en az 108 kişinin yurttan atıldığını tahmin ediyoruz. Eylül ayının 10`una kadar yurt ücretini yatırmamız gerekiyormuş, ancak biz Ekim ayında geldiğimiz için bu ayda yatıracağımızı biliyorduk. Sabah uyandığımızda, güvenlik görevlisi çağırdı. Yurt Müdürü, yurttan atıldığımızı söyledi bize. Hiçbir uyarı ve ya da çağrı yapılmadan yurttan atıldık" dediler.
"Doğum günümüzü kutlayan KYK, ödemeyi haber bile vermedi"
"Normalde bizlere, Gençlik Spor Bakanlığı`ndan, KYK`dan mesajlar geliyordu" diyen öğrenciler, "Kandillerde, Bayramlarda, hatta doğum günümüz için bile kutlama mesajı çeken Gençlik Spor Bakanlığı, geciken ödememizi haber vermedi! `Okulların bir gün öncesinden yerleşebilirsiniz` diye uyarı mesajı almıştım en son. O mesajı aldık ama yurt ücretinin yatırılmasına dair mesaj almadık. Pazar günü yurda giriş yapmıştık..." dediler
"Neden haber vermediklerini sorduk, `o sizin sorununuz` dediler"
Yurttan atıldıktan sonra bu durumu anlattığımızda ise umursamaz bir tavırla karşılaştıklarını ifade eden öğrenciler, "Neden haber vermediniz? diye sorduk, `O sizin sorununuz` dediler. Yurt Müdürü Şube Müdürüne yönlendirdi, Şube Müdürü ise `yapacak bir şey yok. En fazla bir hafta misafir öğrenci olarak kalabilirsiniz` dediler. Bir hafta misafir öğrenci olarak kalsak bile sonrasında ne yapacağız?" dediler.
"Bazı arkadaşlarımız Ensar Vakfı`na gitmeyi düşünüyor"
"Ne yapacağımızı bilmiyoruz" diyen öğrencilerin bir kısmı Çanakkale Belediyesi`nin Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü`ne başvuruda bulundu. İsmini vermek istemeyen bir başka öğrenci ise; "Yurtta zaten `misafir öğrenci` statüsünde kalan öğrenci arkadaşlarımız var. Onların da bir haftalık süreleri doluyor. Onlar da ne yapacaklarını bilmiyor. Bir tanesi, çaresiz olduğunu, Ensar Vakfı gibi vakıflara başvuruda bulunmayı düşündüğünü bile söyledi..." dedi.
(Seçkin Sağlam)