havadurum

KYK Öğrenim Kredisi Nedir? 2023-2024 KYK Öğrenim Kredisi Başvuru Şartları, Miktarları ve Geri Ödeme Koşulları!

KYK öğrenim kredisi nedir? 2023-2024 KYK öğrenim kredisi başvuru şartları, miktarları ve geri ödeme koşulları neler? KYK burs ve kredi sonuçları açıklandıktan sonra öğrenim kredisi almaya hak kazanan öğrenciler, öğrenim kredisi hakkında merak ettikleri soruların yanıtlarını arıyor. İşte KYK öğrenim kredisi nedir, ne kadar, kaç TL, geri ödemeli mi, hangi durumlarda kesilir gibi soruların cevapları…

1533

KYK öğrenim kredisi nedir? 2023-2024 KYK öğrenim kredisi başvuru şartları, miktarları ve geri ödeme koşulları neler? KYK burs ve kredi sonuçları açıklandıktan sonra öğrenim kredisi almaya hak kazanan öğrenciler, öğrenim kredisi hakkında merak ettikleri soruların yanıtlarını arıyor. KYK öğrenim kredisi, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından yükseköğrenim gören T.C. vatandaşı öğrencileri maddi yönden desteklemek amacıyla normal öğrenimi süresince geri alınmak üzere verilen borç paradır. Peki KYK öğrenim kredisi nedir, ne kadar, kaç TL, geri ödemeli mi, hangi durumlarda kesilir gibi soruların cevapları neler? İşte detaylar…

KYK Öğrenim Kredisi Nedir?

KYK öğrenim kredisi, yükseköğrenim gören T.C. vatandaşı öğrencilerin eğitim masraflarını karşılamak için KYK tarafından verilen bir borç paradır. Öğrenciler, öğrenim kredisi aldıkları sürece, her ay belli bir miktar para alırlar. Ancak, öğrenim kredisi alan öğrenciler, mezun olduktan sonra, aldıkları krediyi faiziyle birlikte geri ödemek zorundadırlar. Öğrenim kredisi, geri ödemesiz olarak verilen burslardan farklıdır. Öğrenciler, burs veya kredi almaya hak kazanmak için, KYK tarafından belirlenen başvuru şartlarını sağlamalı ve başvuru sürecini tamamlamalıdırlar.

KYK Öğrenim Kredisi Başvuru Şartları Neler?

KYK öğrenim kredisi başvuru şartları, KYK burs başvuru şartları ile aynıdır. KYK burs ve kredi başvuruları, her yıl e-Devlet üzerinden alınmaktadır. KYK burs ve kredi başvuru şartları şöyle sıralanabilir:

  • T.C. vatandaşı olmak
  • Lisans, ön lisans, yüksek lisans veya doktora programlarında örgün eğitim görmek
  • Açıköğretim ve uzaktan eğitim programları hariç, yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından, yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarının en az dört yıllık lisans eğitimi veren bölümlerinde veya en az iki yıllık ön lisans eğitimi veren bölümlerinde öğrenim görenler
  • Ailesinin aylık gelir toplamının, kişi başına düşen kısmı asgari ücretin net tutarının yarısından az olmak
  • Herhangi bir kurum veya kuruluştan burs veya kredi almamak
  • Disiplin cezası almamış olmak
  • Askerlikle ilişiği olmamak

KYK Öğrenim Kredisi Miktarları Ne Kadar?

KYK öğrenim kredisi miktarları, öğrencilerin alacakları burs veya kredi türüne göre değişiklik göstermektedir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2024 yılı burs ve kredi miktarları hakkında öğrencilere müjdeli haberi verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Gençlik ve Spor Bakanlığımızdan kredi ve burs alan öğrencimize önümüzdeki yıl ödeyeceğimiz rakamları açıklıyorum. 2024 yılı kredi burs ücretlerini 1250 liradan 2000 TL’ye yüksek lisans için 2500 liradan 4000 liraya doktora öğrencileri için 3750 liradan 6000 liraya çıkarıyoruz.” Buna göre, 2023-2024 akademik yılında lisans öğrencilerine 2 bin TL, yüksek lisans öğrencilerine 4 bin TL ve doktora öğrencilerine 6 bin TL burs veya kredi ödemesi yapılacaktır.

KYK Öğrenim Kredisi Geri Ödeme Koşulları Neler?

KYK öğrenim kredisi geri ödeme koşulları, öğrencilerin aldıkları kredi türüne ve mezuniyet tarihlerine göre farklılık göstermektedir. KYK öğrenim kredisi geri ödeme koşulları şöyle belirlenmiştir:

  • Öğrenim kredisi alan öğrenciler, mezun olduktan iki yıl sonra geri ödemeye başlarlar.
  • Öğrenim kredisi geri ödemesi, 120 eşit taksitte yapılır. Öğrenciler, geri ödemeye başladıkları tarihteki asgari ücretin %15’i oranında taksit öderler.
  • Öğrenciler, geri ödemeye başladıktan sonra, kalan borçlarını peşin olarak ödemek isterlerse, yüzde 10 indirim uygulanır.
  • Öğrenciler, geri ödemeye başladıktan sonra, kalan borçlarını 12 aydan az olmamak üzere, kendilerine uygun taksit sayısına bölmek isterlerse, yüzde 5 indirim uygulanır.
  • Öğrenciler, geri ödemeye başladıktan sonra, kalan borçlarını 12 aydan az olmamak üzere, kendilerine uygun taksit tutarına indirmek isterlerse, yüzde 2 indirim uygulanır.
  • Öğrenciler, geri ödemeye başladıktan sonra, kalan borçlarını 12 aydan az olmamak üzere, kendilerine uygun taksit tutarına artırmak isterlerse, yüzde 1 indirim uygulanır.

KYK Öğrenim Kredisi Hangi Durumlarda Kesilir?

KYK öğrenim kredisi, öğrencilerin normal öğrenimi süresince verilmektedir. Ancak bazı durumlarda, öğrencilerin öğrenim kredisi kesilebilir. KYK öğrenim kredisi kesilme sebepleri şunlardır:

  • Öğrencinin öğrenimine ara vermesi veya öğrenimini yarıda bırakması
  • Öğrencinin başka bir kurum veya kuruluştan burs veya kredi alması
  • Öğrencinin disiplin cezası alması
  • Öğrencinin askerlikle ilişiği olması
  • Öğrencinin ölümü (Haber Merkezi)

İlgili Haberler

KYK Burs mu Kredi mi Nasıl Anlaşılır? 2023-2024 KYK Burs ve Kredi Sonuçları Sorgulama Ekranı!

KYK Taahhütname Tutarı Nedir? 2023-2024 KYK Burs ve Kredi Taahhütname Tutarları Ne Kadar?

KYK Burs ve Kredi Sonuçları Açıklandı! 2023-2024 KYK Burs ve Kredi Başvuru Sorgulama

Paylaş