havadurum

Kuyumcu esnafı; "Artış beklentisi altın satışlarını arttırdı"

734

 Uzun süredir altın fiyatlarında yaşanan artış durmaksızın devam ediyor. Dün itibari ile tam altın 3.280 TL, yarım altın 1.640 TL, çeyrek altın 820 TL, gram altınsa 475 TL’den satış gördü.  Altın fiyatlarındaki artışı ve satışları gazetemize değerlendiren kuyumcu esnafı yaşanan artışın devam etmesini beklediklerini ifade etti. Altındaki yükseliş beklentisinin vatandaşların yatırımlarını döviz ya da bankaya değil altına yönlendirdiğini ifade eden esnaf, çeyrek altında 1000 TL’yi, gram altında ise 500 TL’yi görmeyi beklediklerini söyledi.

“Beklentimiz fiyatların daha da artacağı yönünde”

 

Vatandaşların altın bozmak için değil, satın almak için yoğunluk olduğunu belirten esnaf Mustafa Temel; “Altın yükseliyor ve insanlarda daha da yükseleceği beklentisi mevcut. Böyle bir beklenti olunca da insanlar altınlarını bozmak için değil, altın almak için geliyor. Altın bozmaya gelen insan çok sınırlı. Herkes altın almak için uğraşıyor. Şu an durum bu. Beklentide bu yönde, yani altının yükseleceği yönünde. Bizim beklentimizde aynı şekilde. Küçük altın bin TL’ye doğru gidiyor. Şu an itibari ile küçük altın 824 TL. Altının onsu yükseliyor. Euro ve Dolar’a güven olmadığı ve insanlar altına yöneldiği için altın fiyatı daha da yükseliyor. Bunda tabi coronanın da etkisi var. Oda bitmediği için güven ortamı olmadığından altın fiyatı daha da yükselecek gibi görünüyor” dedi. 

“Artış vatandaşları altına yönlendirdi”

Esra İlçin; Fiyatların artması sonrası hiçbir şekilde düşüş yok aksine atış var. Hatta normal zamanlara göre aşırı bir artış var. İnsanlara altın dediğimiz zamanlar bile oluyor. Şu anda hala yükselmesini bekliyoruz. Müşteri de bunu böyle bekliyor. Alma durumundan da belli. Şu anda gramın 500 TL’yi geçeceği konuşuluyor. Gramın bir gün içerisinde 10-15 TL yükseldiği oldu. Altın her zaman güvenilirdi ancak bankalarda vergilerin olması vatandaşların paralarını çekip altına yönlenmesine vesile oldu. Yine dövize net bir şekilde güven yok altın vatandaşlar için he zaman güvenilir bir yatırım aracı, hep kazandırdı hiçbir zaman bir sallantı yapmadı. Evini arabasını satan dahi artık bankaya yatırmıyor altın alıyor.

“İnsanlar şu anda ziynet dediğimiz altına yöneliyorlar”

Oğuz Canavar; Şu an ilginç bir durum var fiyatları takip ediyoruz, yükselişin tam nedenini bizlerde kestiremiyoruz. İnsanlar şu anda ziynet dediğimiz altına yöneliyorlar. Yarım, tam, çeyrek cumhuriyet gibi altınlara yöneliyorlar. Çünkü bu ziynet altınlar daha fazla gelir getiriyor. İnsanlar paralarını çekip altına yatırıyorlar. Altını fiyat yükselmesinde bu mantık olur bizler daha çok satış yaparız. Bundan sonrası için net bir fiyat ön görmüyoruz ama yine yükselecek diyoruz. Mesela külçe altın için gramı 500’ü görür diyorduk ve şu ana kadar 485 TL’yi buldu. 500’ü görür diyoruz ancak ondan sonrasını bilemiyoruz. Yine çeyrek altın yılbaşına kadar bin TL’yi bulabilir.

 

(Eren Aşnaz- Seçkin Sağlam)

Paylaş