Kuvars madeni 80 yıldır zehir saçıyor
Balıkesir`in Balya İlçesinde gerçekleşen Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği Encümen toplantısının ardından, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı ve Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği Encümen Üyesi İrfan Mutluay ve Balya Belediye Başkanı Orhan Gaga, Balya’da 80 yıl önce işletilen kuvars madeni sahasında açıklama yaptılar. Sahada halen 4 ton atık olduğu ve bu atıkların 80 yıldan bu yana zehir saçmaya devam ettiği belirtilen açıklamada, yetkililer göreve davet edildi. Fransızlar tarafından işletilen ve 1939 yılında kapatılan madende halen duran atıkların suya karıştığı, bölgedeki tarımı olumsuz etkilediği, sahada otların dahi yetişmediğinin görüldüğü ve kanser oranının yüzde 80’leri bulduğu… ifade edildi. Belediye Başkan Yardımcısı Mutluay, sağlıksız ortamlarda yaşamamak için mücadeleyi sürdürdükleri belirtilirken, Balya Belediye Başkanı Gaga, Bakanlıklar ve yetkili kurumlara defalarca başvuru yapmalarına rağmen, yetkililerin atıklara ‘satılacak mal’ gözü ile baktıklarını söyledi. Balya’nın neredeyse yüz yıldır bu problemle yaşadığını belirten Gaga, kanser oranının yüzde 80’leri bulduğunu ifade ederek; “Bizim artık sağlığımız kaybetmeye ve can vermeye tahammülümüz yok” dedi.
“Maden alanında ot bile bitmiyor”
1930’lu yıllarda Fransızlar tarafından işletilen kurşun madeni alanını incelediklerini belirten Belediye Başkan Yardımcısı Mutluay; “Orhanlar Köyü’ndeki altın ve kuvars madeni aramalarına karşı eylem yapan köylüleri ziyaret ederek, sondaj noktalarını gördük. Önümüzdeki süreçte de birlikte mücadele etme kararlılığını gösterdik. 1930’lu yıllarda Fransızlar tarafından işletilen kurşun madeni alanını inceledik. 80 yıl önce işletilen kurşun madeni halen zehir saçmaya devam ediyor. Maden alanında ot dahi bitmiyor. Genzinizi yakan ağır bir koku var. Ve Belediye Başkanı derede balık ve kurbağa ölümlerinin yaşandığını, ilçede kanser hastalığının çok yaygın görüldüğünü söyledi. Biz, sağlıksız ortamlarda yaşamamak için bu mücadeleyi sürdürüyoruz” dedi.
“Ölenlerin yüzde 80’i kanserden ölüyor”
Balya’nın yüz yıla yakındır, bu sorunu yaşadığını belirten Balya Belediye Başkanı Gaga; “Bu sıkıntılı süreç yıllardan beri devam etmekte. Fransızların işlettiği ve 1939 yılında kapatarak gittikleri maden alanında üzerinden 80 yıl geçmiş olmasına rağmen saha üzerinde ot dahi bitmiyor. Bu, Balya’nın yaşadığı bir kader. Atıklardan dolayı suyumuz zehirleniyor. Balya’da ölenlerin yüzde 80’i kanserden ölüyor. Buradan sulara karışan atıklar dereleri kat ederek Manyas Gölü’ne ulaşıyor. Yol üzerinde dikilmiş alanlar etkileniyor. Bu yüzden bu çevre katliamına dikkat çekmek amacı ile bir araya geldik. Biz, yetkililerle yıllardan bu yana mücadele içerisindeyiz. Bu atıkların bertarafı konusunda Bakanlık nezdinde, farklı kuruluşlar nezdinden müracaatlarımız var. Ancak hala buna bir çözüm bulunmuş değil. Burada yaklaşık 4 milyon ton atığın olduğu hesap ediliyor. Biz bu problemin biran önce yetkililer tarafından göz önüne alınıp atıkların bertaraf edilmesi konusunda destek bekliyoruz. Bu neredeyse yüz yıllık problem. Bakanlık hala buradaki atıklara ‘para’ gözü ile bakıyor. Satılacak bir mal gözü ile bakıyor. Balyalılar bu problemi artık yaşamak istemiyor. Bizim artık sağlığımız kaybetmeye ve can vermeye tahammülümüz yok” dedi.
(Eren Aşnaz)