havadurum

"'Kuvars çıkaracağız' sözü ÇED'siz girmek için koca bir yalan"

2032

 Çanakkale’nin tek içme ve sulama kaynağı alanı olan Atikhisar bölgesinde maden tehdidi bitmek bilmiyor. Kanadalı Alamos Gold şirketinin yerli ortağı Doğu Biga Madencilik A.Ş tarafından bölgede yapılmak istenen siyanürlü metalik altın madenciliği işletmesi için binlerce ağaç kesilerek bölge talan edilirken, işletme için son izin olan ‘işletme izni’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından verildi.  Atikhisar şimdide başka bir madenci şirketin tehdidi altında. Truva Madencilik San. Tic. A.Ş tarafından Kuvars (Sileks) Ocağı projesi ‘proje tanıtım dosyası’ Çevre Şehircilik Bakanlığı resmi sitesinden yayınlandı. Yapılan duyuruda; “17 Haziran 2019 tarihinde Çevre ve Bakanlığınız sayfasından kamuoyuna duyurulan ve Çanakkale ili Merkez, ilçesi Terziler Köyü mevkiinde Orta Truva Madencilik San. Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan 200810227 Ruhsat Numaralı Sahada Kuvars (Sileks) Ocağı projesi “proje tanıtım dosyası” yayınlanmıştır” denildi.  Duyurunun ardından Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada diğer birçok şirketin ‘kuvars madenciliği’ başvurusunda bulunduğu, ancak  başvurusunun sonunda altın madenciliğine çevrildiği belirtilerek; “Biz biliyoruz ki, ‘kuvars çıkaracağız’ söz koca bir yalan ve kandırmacadır. Bölgeye sessiz sedası, ÇED’siz girmenin bir yoludur” denildi. Açıklamada, yetkili kurumların firmaya ‘ÇED gerekli Değildir’ kararı verilmemesi için çağrıda bulunularak; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sesleniyoruz: Projenin konumu, bölgenin doğal yapısı ve mevcut altın madenciliği projeleri ile birlikte bölgenin toprak ve su varlıkları üzerindeki kümülatif etkilerinin değerlendirilebilmesi açısından söz konusu proje için  “ÇED Gerekli Değildir” kararı vermeyin. Bizi kandırmayın” denildi. 


“Süreçlerin arkasında altın madenciliği başvurusu çıkıyor”
Açıklamada; “Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan bilgide de belirtildiği gibi “Dünyada üretilen altının aşağı yukarı tümü, kuvarslı ya da şistli damarlardan ve altınlı kumlardan çıkarılır” ve kuvars minerali ile altın arasında güçlü bir ilişki bulunur.  Projenin yer aldığı yöre altın rezerv alanı olarak bilinmektedir. Başka altın madeni şirketleri tarafında yörede düzenlenmiş ve ÇED olumlu kararı almış maden projesi de bulunmaktadır. Proje başvurusunda bulunan Orta Truva Madencilik San. Tic. A.Ş. Kanadalı birer altın madeni şirketi olan TECK Madencilik Sanayi ve Pilot Investment Inc.’nin ortak kuruluşu olan bir altın madenciliği şirketidir.  Kaz Dağları yöresinde daha önce aralarında Orta Truva Madencilik de olmak üzere diğer altın madenciliği şirketleri kuvars madenciliği başvurusunda bulunmuş daha sonra sürecin arkasından altın madenciliği çıkmıştı. Bu konuda derneğimizin bir açıklaması olmuştur” denildi.
  
“ÇED Değildir kararı verilmesi için yeterli dayanak yok”
ÇED gerekli değildir kararı için yeterli dayanağın bulunmadığı ifade edilen açıklamada; “Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği olarak, Çanakkale Merkez ilçesinin tek su kaynağı olan ‘Atikhisar Barajı’ uzun mesafeli koruma alanında yer alan ve altın ile aynı IV. sınıf maden kategorisinde olan söz konusu kuvars ocağı projesinin kapasitesi itibariyle EK-2 listesi kapsamında yer almasının “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilmesi için tek başına yeterli bir dayanak olmadığını düşünmekteyiz” denildi. 
 
“Artık yeter deyin, suyunuza sahip çıkın”
Yetkililere ve Çanakkale halkına çağrıda bulunulan açıklamada; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sesleniyoruz: Projenin konumu, bölgenin doğal yapısı ve mevcut altın madenciliği projeleri ile birlikte bölgenin toprak ve su varlıkları üzerindeki kümülatif etkilerinin değerlendirilebilmesi açısından söz konusu proje için  “ÇED Gerekli Değildir” kararı vermeyin. Bizi kandırmayın. Yine altın madeni, yine Çanakkale, yine kandırmaca! Ey yetkililer, Çanakkale bölgesini daha ne kadar talan ettireceksiniz? Bir karış yer kalmadı. Atikhisar Barajı koruma havzasında yeni bir altın madeni projesi daha. Akıl alır gibi değil! Ey Çanakkaleliler, artık yeter deyin, suyunuza sahip çıkın! Toprağınıza sahip çıkın! Enerji Bakanlığı’na sesleniyoruz: Bu proje derhal iptal edilmelidir. Sürecin takipçisi olacağız!” denildi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş