Kütüklü "Promosyon kuyruğu değil, sefalet kuyruğu"

536
DİSK Emekli-Sen İskele Meydanı`nda stant açarak, emeklileri sendikalı olmaya çağırdı. Burada konuşan İrfan Kütüklü, 14 milyon ile Türkiye nüfusunun önemli bir bölümünü emeklilerin oluşturduğunu ifade ederek, "Hepimiz hızla yoksullaşıyoruz. Çoğumuz aldığımız maaşla açlık sınırının altında yaşıyoruz" sözlerine yer verdi. 
 
"Emekliler sıcak havada, banka kuyruğunda"
Emeklilerin insanca yaşama koşullarına yakışır bir maaş alması gerektiğini savunan Başkan Kütüklü, "Emekli ücretlerinin enflasyonla değil milli gelire endeksli olması, ücretler arasındaki farkın giderilmesi, sağlık hizmetlerinde katkı payının kaldırılması ve sağlığın kamusallaştırılması zorunludur" diye belirtti. Kütüklü, banka promosyonları alabilmek için emeklilerin sıcak yaz günlerinde kuyruklarda beklemesine tepki göstererek, "Yaşı 75`in üzerinde emekli arkadaşlarımız bu sıcakta banka kuyruklarına girip, bankanın vereceği 6 bin 7 bin liralık promosyonlarla kendi refah seviyelerini biraz olsun yükseltmek istiyorlar. Bu promosyon kuyruğu değil, sefalet ve yoksulluk kuyruğudur" dedi.
Emeklilerin yüzde 60`ı asgari ücretin altında maaş alıyor"
Emeklileri sendikalı olmaya davet eden Başkan Kütüklü sözlerini şu şekilde sürdürdü, "Bu ülkede emekliler gerçekten haklarını almış olsalardı, sendikal haklarını elde etmiş olsalardı, masaya oturma haklarını da elde etmiş olacaklardı. Toplu Sözleşmeye oturulduğunda, her şeyden önce asgari ücretin altında hiç bir emekli maaş alması söz konusu olmazdı. Ülkemizdeki emeklinin yüzde 60`a yakını asgari ücretin altında maaş alıyor. Bankalardaki bu kuyruk, 20 yıldır bu ülkeyi yöneten AKP iktidarının, emekliliği gösterdiği noktadır. Nazım Hikmet, ressam Abidin Dino`ya `Bana mutluluğun resmini çizebilir misin` diye soruyor. Biz mutluluğun resmini görmedik ama sefaletin resmini gördük. Bu sefalet kuyruklarını sona erdirmek için, emekliler kendi öz gücüne kavuşmalılar. Yönetenlerin iki dudağı arasından çıkacak olan zam haberlerine değil, kendi örgütlerine sahip çıkarak, sendikalarına sahip çıkarak, sendikal hakları için mücadele etmeliler."
(Damla Yeltekin)
Paylaş