havadurum

Kuşlar ve balıklar yaşam alanları ile buluştu

604
Nesli tükenme tehlikesi altında olması nedeniyle kırmızı listede bulunan Şah Kartal, Çanakkale`nin Gelibolu ilçesinde yaralı halde bulundu. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerince tedavi edilen kartal ve beraberindeki 2 şahin, Ak Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu`nun da katılımıyla doğaya bırakıldı. Bunun yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen `Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi` kapsamında Atikhisar Baraj gölüne, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, DSİ 252. Şube Müdürü Murat Lütfü Güldoğan, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Seydi Ali Doyuk ve teknik personellerin katılımıyla yavru balık bırakıldı. 
Şah Kartal ve 2 şahin tedavi edildi
Doğa Koruma ve Milli Parklar Çanakkale İl Şube Müdürlüğü ekipleri, Gelibolu`da uzun süredir gözlemledikleri, IUCN Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği kriterlerine göre nesli tükenme tehlikesi altında bulunan kırmızı listedeki türlerden şah kartal yavrularından birisini, yuvadan ayrıldıktan sonra bitkin halde buldu. Ekipler tarafından bulunduğu yerden alınan şah kartal ve yine aynı bölgede yaralı olarak bulunan 2 şahin tedavi edildi. İyileştirilen kuşlar, Ak Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Gelibolu Kaymakamı Bekir Abacı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdür vekili Ozan Hacıalioğlu tarafından doğaya salındı. 
"Güzide yırtıcı kuşlarımızı doğal ortamla buluşturduk"
Yaralı olarak bulunan kuşlar hakkında bilgi veren Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdür vekili Ozan Hacıalioğlu; "Şahin ve Kızıl Şahinin kanatlarında çarpmaya bağlı yaralanmalar vardı ve tedavileri yapılarak yaraları kapandı. Şah Kartal, IUCN Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği kriterlerine göre nesli tükenme tehlikesi altında bulunan kırmızı listedeki türlerimizden birisidir. Müdürlüğümüzce, Biyolojik Çeşitlilik İzlemeleri kapsamında yıl boyunca izlemesini yaptığımız ve yuvası Gelibolu ilçemizde olan bir adet Şah Kartal yuvası bulunmaktadır. Bu yılki yaptığımız kontrollerde bu yuvada 2 adet yavru birey tespit ettik. Kurban Bayramı öncesi büyüyüp yetişkin hale gelen bu 2 yavru kartal yuvadan uçtular ancak 10 gün sonra bu Şah Kartal yine Gelibolu ilçemizde bitkin bir halde bulunarak müdürlüğümüzce tedaviye alındı. Bakım ve beslenmesi 15 gündür devam eden Kartalımızın iç dış parazit tedavileri de yapıldı ve uçuş eğitimleri tamamlandı. Bu güzide yırtıcı kuşlarımızı, Gelibolu ilçesi Evreşe Beldesinde bulunan Kavak Deltasında tekrar doğal ortamla buluşturduk" diye belirtti.
"Doğamızla ve farklı alanlarımızla da marka şehiriz"
Çanakkale`nin tarihinin yanı sıra eşsiz doğal güzellikleriyle bir marka şehir olduğunu söyleyen Ak Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, "Çanakkale çok özel bir coğrafya. Cumhuriyetin ön sözünün yazıldığı, bizim için çok özel topraklar. Ancak sadece tarihimizle değil, doğamızla ve farklı alanlarımızla da marka şehiriz. Grup Başkanvekilimiz Bülent Turan`la birlikte Çanakkale markasını daha da ileriye taşımanın çalışmalarını hiç ara vermeden sürdürüyoruz. Ezine bölgemizde pembe göl, Biga bölgemizde Nilüfer Göleti, bugün de Gelibolu Kavak deltası, kuşların göç yolundaki çok önemli bölgelerden bir tanesi. 232 yabani kuş çeşidi, göç yolundayken burada konaklama yapıyorlar. Kuş gözlemcilerimiz gelip onları görüyorlar, izliyorlar. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğümüzün yaban hayvanları ile ilgili çalışması için buradayız. 1 kızıl şahin, 1 şahin bir de Şah Kartal, nadir bulunan ve korunma altında olan bir tür. Yaralı halde bulundular, yetkililerimiz tedavilerini gerçekleştirdi. Ve bugün onları tabiatla buluşturduk. Emeği geçen herkese, Bakanlığımız başta olmak üzere, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerimize, ormancılarımıza, veterinerlerimize, kuş gözlemcilerimize teşekkür ediyorum" sözlerine yer verdi. 
"31 su kaynağına 1,5 milyon yavru balık bırakıldı"
Bu yıl Çanakkale`de 9 Baraj Gölü ve 22 adet Gölet olmak üzere toplam 31 su kaynağına 1,5 milyon yavru balık bırakıldığını söyleyen İskenderoğlu, "Grup Başkanvekilimiz Bülent Turan`la birlikte, Çanakkale`mize bir yandan büyük yatırımlar kazandırırken bir yandan da doğal güzelliğimizi ve yerel kültürümüzü muhafaza etmeyi önemsiyoruz. Özellikle olta balıkçılığı, bizim çok önemli bir kültürümüz. Bazen hobi için, stres atmak için, sosyalleşmek için hemen hemen hepimiz oltamızı alıp balık tutmaya gideriz. Çanakkale boğazımız çok önemli bir kaynak elbette ama deniz kenarına gelme olanağı olmayan vatandaşlarımızın bulundukları yerde bu imkana kavuşmaları da kıymetli. Daha önceki yıllarda ilimizdeki baraj ve göllere 60-70 bin yavru balık bırakılırken geçen yıl 400 bin balık bırakmıştık. Grup Başkanvekilimiz Bülent Turan da bunun sözünü vermişti. Bu yıl bu rakamı 1,5 milyona çıkardık. Önümüzdeki yıl 2 milyona çıkarma hedefimiz var. Balıklandırma çalışması yapılan bu göllerimizde bölgede oturan vatandaşlarımız sportif balıkçılık yapabilecekler. Çanakkale`miz bu konuda zaten bilinçli bir şehir ama kaynakların korunması, popülasyonun devamlılığının sağlanması amacıyla, sportif amaçlı balıkçılık yaparken de hemşehrilerimizin dikkatli davranmalarını rica ediyoruz" dedi. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, doğal bir tür olması, adaptasyonda başarılı olması ve sıkça tüketilmesi nedeniyle sazan balıklarının tercih edildiğini belirterek yavru balıkların bırakıldığı göl ve göletlerin ticari avcılığa kapalı olduğu sadece amatör balıkçılığa açık olduğunu hatırlattı.
(Atilla Akın)
Paylaş