Kurşunlu halkı direniyor
Kurşunlu`da devam eden maden ocağı çalışmaları nedeniyle köylü deyim yerindeyse işini gücünü bıraktı, geleceğini, doğasını ve ağacını savunmaya başladı. Herkesin çorbada tuzunun bulunduğu bir direnişin öyküsü Kurşunlu`da yazılıyor...
Bayramiç`in Kurşunlu Köyü, Killik Tepe Mevkii`nde çalışmalarını sürdüren feldspat madenine yönelik halkın tepkisi giderek artıyor. Kurşunlu halkı, doğasını ve geleceğini savunmak için kolları sıvadı. Önce madencileri uyaran ve “sizi burada istemiyoruz” diyen Kurşunlu halkı, sonra “Duran Köy” eylemi ile ulusal basında kendisine buldu. Ülke genelinde çok sayıda aktivistin ve çevre örgütünün desteğini alan Kurşunlu halkı, son olarak başlattığı çadır kurma eylemi ile başta Çanakkaleliler olmak üzere herkesi direnmeye, doğayı ve yaşamı savunmaya çağırıyor. Hukuki mücadeleyi de bir taraftan yürüten Kurşunlu halkı, Çanakkale çevre mücadelesinin önemli bir yapı taşı olacağa benziyor.
İnternette kampanyalar başladı
Hayatın bir parçası haline gelen, neredeyse herkesin bir şekilde kullandığı internet, Kurşunlu halkının direnişine de ortak edildi. Change.org isimli siteden imza kampanyası başlatan Kurşunlulular, “Kaz Dağları eteklerinde hayvancılık ve tarımla geçinen yaklaşık 100 hanelik bir köydür Kurşunlu. burada yaşayan insanların makam sahibi tanıdıkları yoktur, ama makam sahiplerinin köylünün yaşama haklarını ellerinden almalarına da hakları yoktur. Bir maden şirketi geldi atalarımızdan bize kalan ağaçlarımızı kesmeye! Biz, bizim olan ağaçlarımızı, köyümüzü satmayacağız. Bu kıyımı, yıkımı durdurarak paranın, rantın insan hayatından önemli olmadığını ispatlayacağız” diyor.
Kurşunlu`ya ilgi giderek artıyor
Kurşunlu halkı, internette bulunan sosyal paylaşım sitesi facebookta “Kazdağları Kurşunlu Köyü Madene Karşı `Duran` Köy” isimli bir sayfa açarak güncel gelişmeleri buradan aktarıyor. Çanakkale ve ülke genelinden ilginin giderek arttığı Kurşunlu Köyü, “Kaz Dağları`nın eteğinde, her şeyden uzak kendi halinde sevimli bir köy idi” cümlesi ile kendini tanıtıyor. Evet, o köy artık kendi halinde, kaderine boyun eğen değil, mücadele eden, yaşamını ve doğasını savunan bir köy.