Kurşunlu`da yürek yakan kareler!

Kurşunlu Köyü`nde çekilen bu kareler, “madenden önce, madenden sonra” ayrımını gözler önüne serdi. Bugüne kadar yürütülen feldspat madeni çalışmalarının Killik Tepe`ye yaşattığı değişim, gözle görülmeye başlandı.

2507
 
Çanakkale`de yaklaşık iki aydır çeşitli eylem ve gelişmeler ile gündem olan Kurşunlu Köyü ve burada yapılan feldspat madeni çalışmalarında ortaya çıkan bu son kareler, mevcut durumu gözler önüne serdi. Bayramiç`e bağlı “kendin halinde” bir köy olan Kurşunlu Köyü`nde, artık gözle görülür bir değişim yaşanıyor. Kurşunlu Köyü Killik Tepesi mevkiinde bulunan feldspat madeni, bugüne kadar “her şeye” rağmen çalışmalarını hız kesmeden devam ediyor. Köyde önce bireysel tepkiler ile başlayan, sonrasında örgütlü ve bilinçli bir şekilde demokratik tepkilerin konulabilmesi noktasında “Duran köy”, çadır kurma ve açlık grevi gibi eylemlere yönelen köy halkı, başta Bayramiç olmak üzere Çanakkale, Çan, Biga ve Karabiga`daki çevre mücadelesine de umut vermenin ötesinde, herkesin sempatisini kazan bir hal aldı. Yürütülen mücadelede ilk hedef olan yetkililerin seslerini duyması talebi Çanakkale valisi Ahmet Çınar`a kadar ulaştı. Çınar`ı köylerinde ağırlayan Kurşunlu halkı verdikleri yaşam alanlarının savunulması mücadelesinde önemli bir özgüven kazandı.
 
Ağaçlar kesildi, maden çalışmaya devam etti
Eylemleri kentte ciddi bir kamuoyu oluşturup destek görürken, madencinin ağaç kesmeye devam etmesi sonrasında ortaya bu görüntüler çıktı. Çanakkale`de “Doğanın kalbine saplanan hançer” ifadesiyle yorumlanan ve büyük bir kesimin desteğini alan maden karşıtı mücadeleye rağmen ortaya çıkan bu tabla, başta Kurşunlu Köylüleri olmak üzere, herkesin tepkisini çekmeye devam ediyor. Ağaçları bir bir kesilen ve artık boş bir tepeye dönüşmek üzere olan Killik Tepe için halen bir umut var. Bayramiç Kaymakamı Kemal Kızılkaya`ya Çanakkale Valisi Ahmet Çınar`a ulaştırılmak üzere teslim edilen belge ve bilgilere verilecek cevap, halen Kurşunlu halkının umudu olmaya devam ediyor.
Paylaş