Kurşunlu'da yaşam mücadelesi yeniden başlıyor

1040

 

ÖZEL HABER: Seçkin Sağlam

 Bayramiç’in Kurşunlu Köyü’nde Zafer Madencilik tarafından yapılması planlanan “Feldspat Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi Kapasite Artışı” projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme sürecinin başladığı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından duyuruldu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamada; “Çevresel Etki Değerlendirmesi başvuru dosyası halkın görüşüne açılmıştır. Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 19 Haziran 2017 tarihinde halkın katılım toplantısı düzenlenecektir. ÇED başvuru dosyasını incelemek isteyenler Bakanlık Merkezinde veya Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilirler. Halkın Katılımı Toplantısı yeri ve saati ile ilgili ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü ve Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden bilgi alınabilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur” denildi…

 
Özüren, açlık grevi ile direnmişti
Köy sakinlerinden Bülent Özüren isimli yurttaş feldspat madenine karşı 22 gün açlık grevinde bulunmuştu. Bölge, hem Çanakkale’deki yaşam savunucularının hem de Bayramiç bölgesindeki maden karşısındaki harekete geçmişti. Kurşunlu’dan başlayan direniş, Çanakkale ve çevresi ile İzmir, İstanbul başta olmak üzere Ege ve Marmara bölgesindeki yaşam savunucularının da desteğini görmüştü. Kurşunlu halkı ve onları destekleyen yaşam savunucuları madencilik faaliyetlerini durdurmuş, fiili mücadelenin yanı sıra hukuki mücadelede de kazanım elde edilmişti… 
 
Yılda 400 bin ton cevher çıkarılacak!
Zafer Madencilik Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından Bayramiç’e bağlı Kurşunlu Köyü sınırları içerisinde bulunan IV. Grup Maden (Feldspat) Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisine (7,74 hektar alan ve 200.000 ton/yıl üretim kapasitesi) II. poligonun ilave edilerek 7,20 hektar alan genişlemesi yapılması (toplam alan 14,94 hektar) ve üretim kapasitesinin 400.000 ton/yıla çıkarılması planlanıyor. ÇED başvuru dosyasında proje ile ilgili olarak; “IV. Grup Maden (Feldspat) Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi 7,74 hektar alana ve 200.000 ton/yıl üretim kapasitesine sahip olup, mevcut durumda üretim faaliyetlerine ara vermiştir. Proje alanının yer aldığı 764,37 hektar alan için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden alanın 105,74 hektar (1. Poligon 24,83 hektar ve 2. Poligon 80,91 hektar olacak şekilde) yüzölçümüne sahip kısmı için IV. Grup İşletme İzni alınmıştır” denildi. 
 
Her yer toz duman olacak!
Proje dosyasında; “Üretim faaliyetleri malzemenin kepçe yardımıyla sökülerek kamyona yüklenmesi ile başlamaktadır. Ocağın faaliyeti sırasında patlatma yapılmayacak olup, gevşek yapıda olan malzeme sadece iş makineleri marifeti ile sökülecektir. Kamyonlarla bunkere beslenen malzeme, hemen sonra titreşimli besleyici marifeti ile eleme işleminden geçirilecek ve elek altı malzeme (nebati toprak) dolgu malzemesi olarak kullanılmak üzere ayrılacaktır. Elek üstü malzeme önce primer çeneli kırıcıya girecek ve ardından 10 mm’lik titreşimli elekte elenerek elek altı boyutlarına göre sınıflandırılmak üzere katlı eleğe gelirken, elek üstü malzeme darbeli kırıcıya verilecektir. Elek altı -10 mm boyutundaki malzeme boyut ayrımı için katlı eleğe verilecektir. Katlı elekte 0-10 mm boyutlara ayrılan malzeme stoklanacaktır. Malzemenin özelliğine ve talep durumunda stoklanan 10 mm boyutlarındaki ürün, 1 mm boyutlarında manyetik separatörden geçirilerek demirli malzeme ve demirli olmayan malzeme olarak cam, seramik ve boya sanayisinde kullanılmak üzere piyasaya arz edilebilecektir” ifadelerine yer verildi. 
 
 
Mahkeme “dur” demişti 
Proje dosyasında, mahkemenin “Hukuka aykırı” dediği unsurlara da yer verildi. proje dosyasında; “Kurşunlu IV. Grup Maden (Feldspat) İşletmesinde 2011 yılında 7,74 hektar alanda (I.Çalışma Alanı olarak anılan alan) 200.000 ton/yıl (74.074,07 m3/yıl) üretim kapasitesi ile çalışılması planlanmış ve Mülga Çanakkale Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nün 03.03.2011 tarih ve 2011/13 sayılı “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı” alınarak üretim faaliyetlerine başlanmıştır. 2013 yılında ise işletmeye 7,18 hektar (II. Çalışma Alanı olarak anılan alan) ilave edilerek üretim kapasitesinin 300.000 ton/yıla çıkarılması planlanmış ve Çanakkale Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nün 07.02.2013 tarih ve 2013/6 sayılı “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı” alınarak kapasite artışı gerçekleştirilmiştir. Ancak Kurşunlu Köyü Muhtarlığı tarafından T.C. Çanakkale İdare Mahkemesi’ne dava açılarak sahada, Zafer Madencilik Nak. San. Tic. Ltd.Şti. tarafından açılıp işletilmesi planlanan “Feldspat Ocağı Kapasite Artışı ve Alan Genişlemesi” projesine dair verilen 07.02.2013 tarih ve 1390 sayılı “ÇED Gerekli Değildir” kararının; hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek iptali istenmiştir. Dava neticesinde maden işletme ruhsatı alanı 764,37 hektar olan ve ÇED Yönetmeliğinde düzenlenen 25 hektarlık sınırdan daha büyük bir alanı kapsadığı anlaşılan faaliyet konusu projenin ÇED sürecine tabii olduğu ve “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilemeyeceği anlaşıldığından, dava konusu davalı Çanakkale Valiliği’nin 07.02.2013 tarih ve 1390 sayılı “ÇED Gerekli Değildir” kararında mevzuata ve hukuka uygunluk bulunmadığı kanaati ile işlemin ‘iptaline’ Danıştay’da temyiz yolu açık olmak üzere karar verilmiştir” denildi. 

 
Baraş’tan ‘Vatansever’lere çağrı 
Kurşunlu direnişinin öne çıkan isimlerinden; Kurşunlu Köyü Azası Kağan Baraş ise dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamasında; “Bugüne kadar toprağına, yaşam alanlarına sahip çıkma noktasında Kurşunlu köylülerinin yanında olan Vatanperver Arkadaşlar; Geçen 3-4 yıllık süreçte hep beraber zorlu süreçler atlattık, maddi- manevi bedeller ödedik. Ödediğimiz bu bedeller bizlerin gururudur... Kurşunlu köylülerinden aldığım `bizler adına konuşabilirsin` ‘icazeti’ ile, Kurşunlu Köyü Azası Kağan Baraş olarak; Yeni bir Yola girme arifesinde olduğumuz bu günlerde, bütün şahsi problemleri bir kenara bırakarak, hep beraber aynı çizgide, Kurşunlu Köyü özelinde, Kazdağı, Çanakkale ve ülkemiz için, 19 Haziran 2017 günü sizleri Köyümüz Kurşunlu da ağırlamaktan mutluluk duyacağımızı belirtmek isterim... Yolumuzda hep beraber, sağlam bir şekilde ilerleyebilmek ve Köyümüze bilmeden de olsa zarar vermemek ve dahi bilgi kirliliğini önlemek adına, köyümüzün hali hazırda içerisinde bulunduğu durum, önümüzdeki süreçte olabilecek gelişmelerle alakalı doğru bilgiye ulaşmak isteyen bütün arkadaşlar lütfen benimle irtibata geçsinler… Her söylenene itibar etmesinler...” ifadelerine yer verdi. 
Paylaş