havadurum

Kursiyerler ustalara taş çıkarttı

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Anadolu Sigorta`nın işbirliğinde gerçekleştirilen “Bir Usta Bin Usta” Projesi kapsamında düzenlenen Çini İşlemeciliği Kursu sona erdi. Kursa katılan kursiyerlere sertifikalarının verildiği sergide beğeniye sunulan eserler ise göz kamaştırdı.

667
 
 
Anadolu Sigorta’nın kaybolan ya da kaybolmaya yüz tutan mesleklere olan ilgiyi arttırmak ve bu meslekleri yeniden canlandırmak amacıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teknik danışmanlığında gerçekleştirdiği “Bir Usta Bin Usta” Projesi Çini İşlemeciliği kursu, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü binasında gerçekleştirilen törenle tamamlandı. Kursiyerlerin ortaya çıkardığı eserler, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Güzel Sanatlar Galerisi`nde beğeniye sunuldu. Sergiye İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Özcan Alarslan, Kurs eğitmenliğini üstlenen Muhammet Onat, kursiyerler ve çok sayıda davetli katıldı. Kursa katılan kursiyerleri yaptıkları çalışmalardan dolayı tebrik eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, `Bir Usta Bin Usta` Projesi`nin önemine değindi. Yapılan konuşmanın ardından kursiyerlere sertifikalarını takdim eden Dokuz, sergide yer alan eserleri inceledi. 18 kursiyerin eserlerinin görücüye çıktığı sergi 10–17 Ekim tarihleri arasında sanatseverlerin ziyaretine açık kalacak.
 
 
Eserler göz kamaştırdı
Çini İşlemeciliği Kursu`nu başarıyla tamamlayan 18 kursiyer, Nisan ayında başlayan kursta yaklaşık dört ayda toplam 312 saat eğitim gördü. Kursun eğitmenliğini gerçekleştiren Muhammet Onat kursiyerlere malzemeleri tanıma, çamura şekil verme ve eskiz kâğıtlara çizim yaparak çini tasvirleme işlemlerini öğretti. Sırlama aşamasından sonra çinileri fırına vererek çamurun nasıl form aldığını kavrayan kursiyerler, geleneksel yöntemleri kullanarak kömür tozuyla ürünlere şekil verdiler. Son aşama olarak kontürleme ve dekorlama işlemlerini tamamlayan kursiyerler, ortaya birbirinden güzel ürünler çıkararak ustalara adeta taş çıkarttılar. Anadolu Sigorta “Bir Usta Bin Usta” projesiyle genç usta adayları yetiştirerek bu geleneksel mesleğin yeniden canlanmasını hedefliyor.
 
 
 
Paylaş