havadurum

Kumkale Limanı’nda Tekneler Tehlikede

Çanakkale’de fırtınalı havalarda teknelerin güvenli limanı Kumkale’de yer kalmadı. Tekneler üst üste demirlenirken, taşlara vurup zarar görüyor. Balıkçılar, barınak ve liman taleplerinin karşılanmasını istiyor.

1690

Çanakkale’de fırtınalı havalarda Kuzeydoğudan esen Poyraz ve batıdan esen lodostan kaçmak için teknelerin güvenli seçenekleri oldukça kısıtlı. Tekne sahiplerinin, balıkçıların seçenekleri arasında rüzgarın biraz daha az hissedildiği koylara çekmek yer alıyor. Bir diğer seçenek ise Kumkale Limanı’na tekneleri bağlamak. Ancak Kumkale Limanı’nda da tekneler tehlikede.

Kumkale Limanı’nda Yer Yok

Tekneler için güvenli liman olması gereken Kumkale’de ise tablo yeterince güvenli değil. Güzelyalı ve Karanlık liman bölgesinde barınak ve liman talebinde bulunan balıkçıların kaçış durağı Kumkale Limanı. Ancak burada da kapasitesinin üstünde tekne olması; teknelerin uygun şekilde demirlenmemesine yol açıyor. Uzun yıllardır fırtınalarla mücadele eden Karanlık Liman ve Güzelyalı bölgesinde faaliyet yürüten balıkçılar, fırtına da paramparça olmasındansa; uygun şekilde olmasa da Kumkale Limanı’nda teknelerinin zarar görmesini göze alarak; teknelerini buraya demirliyorlar.

“Bu tekneler her gün taşların üzerinde zarar görüyor”

Balıkçı Erdi Ataylar, Kumkale Limanı’nda teknelere yer olmadığını ifade ederek; “Fırtına olduğu zaman İntepe’de yer olmadığı için tekeneler batmasın diye buraya geldik. Uygun olmayan koşullarda tekneler demirleniyor. Bu tekneler her gün taşların üzerinde zarar görüyor. Karaya oturmuş haldeler. Altları taşlara vuruyor” dedi.

“Limanda yer kalmadığı için tekneler bu haldeler”

Kumkale Limanı’nda Güzelyalı ve Karanlık Liman’dan gelen teknelerin kimi suyun üstünde ama altları taşlara değer vaziyette. Kimi ise üst üste demirlenmiş durumda. Ataylar, Karanlık Liman’ın kendilerine hem uzak olduğunu hem de ihtiyacı karşılamadığını ifade ederek, “Limanda yer kalmadığı için tekneler bu haldeler. 3 tanesi İntepe’den, 8 tane Güzel Yalı’dan gelen tekne var. Ama görüyoruz ki karşı tarafta 10 tane yat var. Bunun bir şekilde çözülmesi için gerekenin yapılmasını ivedi şekilde bekliyoruz” sözlerine yer verdi.

“Tekneler üst üste”

Limanda bulunan tekneler ise peş peşe suyun üstünde dizilmiş durumda. En fazla iki teknenin bu şekilde konulması gerekirken yer olmadığı için; tekneler 5 tane ve 8 tane üst üste gelecek şekilde demirlenmiş. Kumkale Limanı’na demirlenen teknelerin zarar görmesinin bir nedeni de dalgalarla birlikte teknelerin zincirleme olarak birbirine vurması. Karanlık Liman Balıkçılarından Ataylar, “İki tekneden fazla üst üste bağladığınızda baskı oluyor. Şuanda 8 tekne üst üste. Bir yerde 4, bir yerde 8 tane tekne var. Sadece buradaki gırgır çıksa 15-20 tekne buraya rahatlıkla girer” sözlerine yer verdi.(Damla Yeltekin – Duygu Yılmaz)

Paylaş