Kumarlar köylüsünün davası görüldü

1504
Dava öncesi açıklama yapan ve bu bölgenin Osmanlı döneminden beri Kumarlar köylülerinin tapulu otlak ve kışlakları iken, 1980 sonrası geçen kadastro ile köylünün bilgisi dışında orman olarak tescil edildiğini beyan eden köylüler şimdi ise, altın madencilerine su verilecek gölet etrafında yer alan 300 yıllık meralarının ellerinden alınmaya çalışıldığını beyan ettiler. Dava duruşmasına, Çan Çevre Derneği Başkanı Hamza Yıldız, İda Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Akgül, Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hicri Nalbant, Atatürkçü Düşünce Derneği Çanakkale şubesi, CHP Çan İlçe Başkanı İsmail Hakkı Sezgin ve önceki dönem ilçe başkanları Recai Elmas, İmalettin Meriç, Ümran Aydın, Biga Ekolojik Yaşam Platformu, Çan Belediyesi CHP meclis üyeleri Sevcel Arslan ve İsmail Ünal ile çok sayıda çevre dostu vatandaş katıldı. 
"Hem doğaya hem de insanlığa karşı suç teşkil edecektir``
Mahkeme 12 Mart saat 14:00 keşif yapılması sonucuyla ertelenirken mahkemenin ardından Kumarlar Köyü sakinlerinin avukatı tarafından yapılan açıklamada, ``Çanakkale de mera/yayla oranı Türkiye ortalamasının çok altında kalmaktadır. Türkiye de bu oran %19 iken, ilimizde %3 tür. Bu nedenle orman alanları içirişinde çalılık ve çayır alanların mera olarak kullanımı kabul görmektedir. Bu bölgede yapılan hayvancılığın ormana hiçbir zararı olmadığı gibi, gübre ve doğal hayat katkısı mevcuttur. Bölgedeki çalılığı ve otu, ete ve süte dönüştürmektedir. Köylü ile yaylaları arasındaki bağı koparmak hem doğaya hem de insanlığa karşı suç teşkil edecektir`` denildi.
"Kaz Dağları vatandır"
Davanın ardından açıklamada bulunan Çan Çevre Derneği Başkanı Hamza Yıldız; "Bu gün suları gasp edilen, meralarından çıkarılan Kumarlar Köyü halkının haklı davası için Çan Adliyesi`ndeydik. Altıncı şirkete ve işbirlikçilerine gerekli dersi hukukla vereceğiz. 12 Mart`ta dava ile ilgili mahallinde keşif kararı alındı. Desteğinizi bekliyoruz. Hile, yalan ve her türlü entrikayı geri püskürteceğiz. Ne Cengiz ne de Alamos bu coğrafyayı gasp edemeyecek. Kuva-i Milliye ruhuyla savaşacağız. Kaz Dağları vatandır, sonuna kadar mücadele azmindeyiz." dedi.
(Atakan Alkış)
Paylaş