Kuluçka makinesi değiliz

Beş çocuk sahibi olan kadınların erken emekli olması yönünde yasal çalışmalar başlatıldı. Hükümetin çalışan kadınları daha fazla çocuk doğurmaya teşvik etmek için erken emeklilik vaad etmesine ve 5 çocuk yapan kadınların 10 yıl erken emekli olmasını sağlayacak yasaya Çanakkale`deki kadın örgütleri tepki gösterdi.

830
Hükümetin doğum teşvikleriyle ilgili düzenlemesini yorumlayan kadın örgütleri AKP`nin çalışan kadınları eve kapatma projesi çerçevesinde kadınların çocuk yapmasını sağlamak için emeklilik şartlarını kolaylaştırdığını ve bu yasa ile toplumda aile kavramı temelden sarsılacağını ve yoksulluk oranının artacağını belirterek: “Biz kuluçka makinesi değiliz” dediler.
 
Hükümetin çalışan kadınları daha fazla çocuk doğurmaya teşvik etmek için erken emeklilik vaad etmesine ve 5 çocuk yapan kadınların 10 yıl erken emekli olmasını sağlayacak yasaya Çanakkale`deki kadın örgütleri tepki gösterdi. Hükümetin doğum teşvikleriyle ilgili düzenlemesini yorumlayan kadın örgütleri AKP`nin çalışan kadınları eve kapatma projesi çerçevesinde kadınların çocuk yapmasını sağlamak için emeklilik şartlarını kolaylaştırdığını ve bu yasa ile toplumda aile kavramı temelden sarsılacağını ve yoksulluk oranının artacağını belirterek: “Biz kuluçka makinesi değiliz” diyerek sert tepki gösterdi.
 
Çalışmadan 3600 gün prim
SSK`lı çalışan kadınlar için geçerli olacak hak emeklilikte kadına avantaj sağlayarak, 10 yıl borçlanma olanağı ve, çalışmadan 3600 gün prim elde etme imkanı sunuyor. Böylece emeklilik için gereken primin önemli bir bölümü, borçlanma ile sağlanıyor.
 
“Amaç kadını pasivize etmek”
Türk Anneler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Belgin Akpınar; “Kadınların üzerinden yapılan siyasete her zaman karşıyız. Artık kadının üstünden ellerini çeksinler. Çocuk başına para vermek, 3 çocuk, 5 çocuk gibi uygulamalarla kadını kullanmak olayından vazgeçsinler. 5 çocuk uygulaması kadını sosyal, ekonomik ve iş hayatından koparıp eve kapatmak ve kadını toplum içinde pasivize etmek amaçlıdır. Kadının sırtından yapılan her türlü siyasetten bıktık.”
 
“Aile kavramını temelden yıkar”
Türk Kadınlar Birliği Çanakkale Şubesi Başkanı Neriman Urgancı: “5 çocuğu teşvik toplum içinde aile kavramını temelden yıkan ve çökerten bir yaklaşım. Bugünkü ekonomik koşullarda iki çocukla bile sokaklarda, güvencesiz ve çaresiz kalmış kadın dolu ve bu kadınlar derneklerden yardım istiyorlar. Bir anne beş çocuğunu kime bırakacak da çalışacak, hangi bakıcıya o kadar para verecek, hangi kreşe gönderecek, her biri ile nasıl ilgilenecek?”
 
“Amaç kadının toplumla olan tüm bağını kopartmak”
ELDER Başkanı Nilgün Özkan: “Bu yasa tasarısı kadının toplumla olan tüm bağını kopartmak ve kadını eve kapatmak için düşünülmüş bir sistem. Dar gelirli insanların zor geçindiği bir ortamda gerçeklikten uzak bir yaklaşım. Kadınların toplumsal hayatın ve ekonomik hayatın içinde aktif yer almasını savunduğumuz bir devirde bu uygulama ile 5 çocuk sahibi bir kadın zaten bu sistemde yer alamaz, evden dışarı çıkamaz.”
 
“Biz kadınız, kuluçka makinesi değil”
Emekçi Kadın Platformu Başkanı Sibel Bozkurt; “Son derece mantıksız ve ütopik bir istek. Kadın sürekli doğum yaparsa hayatın hangi evresinde kendini toparlayacak, kendine zaman ayıracak da, çalışma hayatının içinde yer alacak? Biz kadınız, kuluçka makinesi değiliz. Çocuk doğurmak ve çok çocuk yapmak marifet gibi gösteriliyor. Bu istek aynı zamanda kadınların yaşadıkları onca sorunu da görmezden gelme demektir. Kadına şiddetin günden güne arttığı bir ortamda kadını daha da itibarsızlaştırma ve eve kapatma çabasıdır.”
 
“Sakat bir yasa”
İHD Çanakkale Şubesi Başkanı Serpil Bayer; “Kadını sosyal ve ekonomik hayattan koparmayı hedefleyen sakat bir yasa. Kadının sürekli doğurmasını teşvik etmek kadına bakış açısının olumsuzluğunu yansıttığı gibi, sağlık açısından da tehlikelidir. 5 çocuğu olan kadın erken emekli olsa, emekli maaşı alsa ne olur ki? O maaşla beş çocuğa nasıl bakacak? Bu yasa aynı zamanda toplumsal olarak yoksulluk oranını da artıracak bir uygulama. Köydeki kadın ineğini satacak, kadın ekonomiden ve çalışma hayatından kopacak, daha az üretecek. Hükümet 3-5 çocuk için yasal güvence zemini hazırlayarak kadının önüne yem atıyor. Zaten toplumda kadınlar artık çocuk doğurmaktan yana değil. Teşvik etmeye çalışan hükümetin ise yöntemi son derece yanlış ve mantıksız.”
Paylaş