Kültür Rotaları..

698

 Çanakkale Valiliği himayesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde başlatılan ‘Kültür Rotaları Projesi’ kapsamında basın toplantısı düzenlendi. İl Kültür ve Turizm binasında yapılan toplantıya, Çanakkale Rehberler Odası üyeleri belgeli turist rehberleri Hasan Çelimli, Osman Topçu ve basın mensupları katıldı. ‘Kültür Rotaları Projesi’ kapsamında düzenlenen toplantıda konuşma yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, ‘Kültür Rotaları Projesi’nin turistlerin Troya Ören Yeri’nde daha fazla vakit geçirmelerini sağlamak olduğunu söyledi. ‘Kültür Rotaları Projesi’nde 6 bin 500 yıllık Çanakkale coğrafyası, doğal kültürel ve tarihsel ilki taşıdığını söyleyen Dokuz; “2018 Troia Yılı, etkinlikler, organizasyonlarla devam ediyor. Yol daha bitmedi. Bu yıl içerisinde, Troas Kültür Rotaları projesi var. Bu proje ile Troia Ören Yeri ve müzemiz başta olmak üzere, önümüzdeki yıllarda Troya Milli Parkı, çok büyük bir ziyaretçi akınına uğrayacak. Amacımız, başta Tevfikiye köyü merkezli çevre köyler olmak üzere, Troya Milli Parkı, Cezayirli Hasan Paşa Köşkü, Orhaniye Tabyaları, Tarihi Osmanlı mezarlığı, Yeniköy Plajı, Akhilleus Tümülüsü, Antik Mezarlar ve kültürel varlıklar ile Gelibolu Yarımadası’nda ziyaretçi, bir gününü nasıl geçiriyor ise, Troya Milli Parkı sınırları içerisinde de bir gün geçirilebilecek bir destinasyon oluşturmak. Bu destinasyona da kültür notalarıyla müthiş bir katma değerde bulunuyoruz. Bakanlığımız ve Valiliğimizin himayelerinde, Güzelyalı’dan devam edip, sahil boyunca karanlık Liman bölgesine kadar devam edecek. Bunlar karanlık Liman bölgesinden yapılacak olan projelerdir. Troas Kültür Rotaları projesinde, müdürlüğümüz tarafından yürütülen Marmara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve valiliğimizin himayelerinde iki Deniz, iki yarımada, iki Körfez, iki ada, iki dağ, iki kıta ve bir boğaz barındıran 6 bin 500 yıllık Çanakkale coğrafyası, doğal kültürel ve tarihsel ilki taşımaktadır” dedi. 

 
“Çanakkale`nin turizmine olumlu bir ivme kazandırılmış olacak”
İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz; “Dünyada Tanrılar Dağı unvanına sahip en eski yerleşim yeri olan İda’dan (Kazdağları), Osmanlı’nın ilk tersanesi olan Kadırga Koyuna, bu kadar çok insanın, bu kadar dar bir alanda, bu kadar uzun süre savaştığı dünyadaki tek savaş bölgesi Gelibolu’dan, ilk Dünya haritasının çizildiği Koru Dağına kadar, çeşitlilik gösteren sayısız, doğal, kültürel, tarihi ve mitolojik değerleri ile ülkemiz için önemli bir Turizm potansiyel oluşturmaktadır. Ulusal ve bölgesel planlama çalışmalarında da yerini bulan bu potansiyeli değerlendirmek üzere, talebin giderek artması ile dikkat çeken alternatif turizm, bir müdahale alanı olarak görülmektedir. Bu çerçevede, bölgenin tarihi, kültürel, doğal özelliklerini öne çıkarabilecek sürdürülebilir ve sorunlu bir turizm anlayışı ile diğer turizm ürünlerini besleyecek şekilde geliştirilebilecek, tracking yürüyüşü turizm çalışma alanı olarak belirlenmiştir. Bu projemizde sadece kamu kurumları değil, turizmin özel sektördeki paydaşları da vardır. Turist rehberleri Derneğinin Çanakkale’deki alt örgütü olan Çanakkale Rehberler Odası ile bu projeyi yürütüyoruz. Etap etap, Adalar, Kazdağları gibi Çanakkale`nin bütün kültür rotaları, süreç içerisinde belirlenmiş olacaktır. Bu da Çanakkale`nin turizmine olumlu anlamda müthiş bir ivme kazandırmış olacak, müthiş bir olumlu katma değer olacak” dedi. 
 
“Yerelden yola çıkarak, yerli ve milli faktörlerle uluslararası bir değer çıkartmaya çalışıyoruz”
Çanakkale Rehberler Odası Üyesi Osman Topçu; “Biz bir hayal ile yola çıktık. Bu hayalimiz dünyada en çok yürünen, en çok bilinen, en çok rağbet edilen, kültür rotalarının Çanakkale’de var olmasıydı. Bu hayal doğrultusunda özellikle daha önceden yaptığımız çalışmalar vardı. Bir alt yapı sahibiydik, ama 2018 Troia Yılı, bu alt yapının dışarı çıkmasında bir vesile oldu. Biz de, Kültür ve Turizm Bakanlığı Belgeli Turist Rehberleri olduğumuz için, Troia Yılı özelinde kafamızda tasarladığımız ne varsa ilk olarak İl Kültür Turizm Müdürlüğümüze sunduk. İl Kültür Turizm Müdürlüğü, buna vesile oldu. Bu vesile ile birlikte valiliğimiz, himayesine aldı. Bundan sonra bütün özel sektör, üniversite ve diğer kamu kurumlarının desteğiyle Çanakkale’mize çok güzel bir marka kazandırılacak. Türkiye`de çok bilinen, yürünen yollar var. Biz yerelden yola çıkarak tamamen yerli ve milli faktörlerle uluslararası bir değer çıkartmaya çalışıyoruz. 25 kişilik bir ekiple çalışıyoruz. Ekipte, akademisyenler, rehberler, tarihçiler, yazarlar mevcut. Bu ekibin bir de saha kısmı var” ifadelerini kullandı. 
 
“Bu proje ile yeni yetişen neslin, köylerini terk etmemelerini sağlamaya çalıştık”
Çanakkale Rehberler Odası Üyesi Hasan Çelimli; “Ben, biraz daha sahada aktif olmaya çalıştım. Özellikle doğa yürüyüşü ve trekkingçilerin ilgisini çekebilecek çok önemli değerlerimiz var. Bunun ön plana çıkarılması ve tanıtılması için gayret sarf ettik. Sahada yaptığımız çalışmalarda, hem turizmin canlanması hem de bunun yanı sıra bu güzergahın geçeceği rotadaki yerel halkın, köylerde turizm paydaşı olarak kazanç sağlaması öncelikli hedefimizdi. Yaptığımız araştırmalarda son fizibilite çalışması dahil gözlemlediğimiz şey, Çanakkale, merkez ilçelerden uzak olan köylerde en büyük sıkıntılardan bir tanesi, oradaki nüfusun giderek azalması. Biz, bu proje ile biraz daha bu köylerin canlanması ve yeni yetişen neslin, biraz daha turizmin içine girerek, köylerini terk etmemelerini sağlamaya çalıştık” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş