Çanakkale`de Cevatpaşa Mahallesi Kaya Sokak’ta bulunan ve yapımı 1904 yılına kadar dayanan 110 yıllık Tarihi Er Hamamı, Çanakkale Belediyesi’nin girişimleriyle yeniden restore edilerek kentin önemli değerlerinden biri olan seramiğin yeniden hayat bulmasını sağladı. Kentin bir kültür mirası olan Çanakkale Seramiği`nin gelecek nesillere aktarılmasında büyük önem taşıyan Seramik Müzesi, seramik alanındaki önemli eserlerinin sergilenmesinin yanında, seramik üzerine ulusal ve uluslararası sempozyum, çalıştay ve atölye çalışmaları gibi pek çok faaliyetin yürütüleceği bir merkez haline de gelecek. Geçtiğimiz günlerde yapılan açılışta konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Bu, bizim kentimize bir borcumuzdu” diyerek müzenin tarihsel ve kent vizyonu açısından önemine vurgu yaptı.
Görsel olarak da beğeni topladı
Şubat 2009 yılında Boğaz ve Garnizon Komutanlığı ile Çanakkale Belediyesi arasında imzalanan protokol ile binanın kullanım hakkının Çanakkale Belediyesi`ne devrilmesiyle başlayan süreç, Haziran 2010 tarihinde ise Eski Askeri Hamamın röleve, restorasyon ve restitüsyon projelerinin Koruma Kurulu tarafından onaylanması ile devam etti. Yapım ihalesi ile birlikte 2012 yılında gerçekleşen yer teslimi ile çalışmaların hızla başlatılması ve yapının aslına uygun olarak yeniden hayat bulması açısından yoğun ve özverili bir çalışma programı izlenirken, açılışın ardından ortaya çıkan manzara, sadece Çanakkale Seramikleri ve bir kültür mirasının yaşatılmasının ötesinde kentte görsel anlamda da önemli bir değere kavuştuğu görüldü.
Seramik Müzesi`nin özellikleri
1904 yılında inşa edildiği kitabesinden öğrenilen Eski Er Hamamı; uzun süre askerler tarafından kullanılmış, hamam işlevini teknolojinin sunduğu imkanlar ile dönemsel değişiklikler ile sürdürmüş ve 1995 yılında hamam olarak kullanım dışı kalmıştı. 1995 yılından tam 19 yıl sonra sessizliğini bozan tarihi Er Hamamı, tarihi bir sorumlulukla Çanakkale`deki fiziki hayatına devam ediyor. 1904 yılında Er Hamamı olarak inşa edilen tarihi yapı, Seramik Müzesi olarak kullanılmak üzere Çanakkale Boğaz Komutanlığı’nca Çanakkale Belediyesine edilmesinin ardından kentin en önemli kültür mirası olan Çanakkale Seramiklerinin kentliyle buluşması ve bu amaca uygun tescilli bir mekanda sergilenmesi amacıyla Seramik Müzesi olarak fonksiyonlandırıldı. Kaya Sokak cephesinde yer alan mevcut soğukluk, ılıklık ve sıcaklık olarak kullanılan bölümleri sırasıyla, Seramik Müzesine giriş , dinlenme ve bilgilendirme alanı ile sergileme alanları olarak düzenlendi. Dinlenme ve bilgilendirme alanında dışarıdan gelenlerin sergi alanına geçmeden önce dinlenirken, bilgi ekranından yapının tarihçesi ve sergilerin içeriği hakkında bilgilendirilecekleri bir mekan oluşturuldu. Bu alanda ayrıca seramik satış ofisi de yer alırken, ziyaretçilerle ilgilenecek uzman odası yer almaktadır. Soğukluk bölümünden merdivenle üst kata çıkılırken, üst katta galeri boşluklu bölüntüsüz bir alan yer alıyor. Burasının süreli sergi alanları için kullanılacağı öğrenildi. Sergileme alanları olarak fonksiyonlandırılan ılıklık ve sıcaklık bölümlerinde yapı tek kata inerken, sıcaklık bölümünde görülen döşemede kot farklılıkları ve orijinal mermer orta göbek taşı korunarak sergileme alanlarında hareketlilik sağlıyor. Müzede, sabit ve geçici olmak üzere sergi salonları, konferans salonu, uygulamalı seramik çalışmalarının yapılacağı atölye, restorasyon ve konservasyon odaları, kafeterya gibi faaliyet alanları yer alıyor. Çanakkalelilerin, kullanımına açık olan müzede, kentte seramiğin tarihi, sergi objeleri, geçici sergiler, seramik üzerine ulusal ve uluslararası sempozyum, çalıştay ve yarışmalar, atölye çalışmaları gibi bir çok alanda faaliyet gösterilecek.
Sizin için gezdik
Çanakkale OLAY Gazetesi olarak, açılışı geçtiğimiz günlerde yapılan ve kentte ayrı bir heyecan yaratan Çanakkale Seramik Müzesi`ni sizler için gezerek görüntüledik. Çanakkale Seramik Müzesi ziyaretimiz sırasında bizlere bilgiler veren Çanakkale Belediyesi Kültür-Sanat Birimi Sorumlusu Özlem Eryiğit, Müze Koordinatörü Övgü Gökdağ ve Müzede görevli seramikçi Şerife Biçici, geleceğe dair Seramik Müzesi`nin önemli etkinliklere imza atacağını ifade ettiler. Kentin yüzlerce yıllık kültür mirası olan ve 1960`lı yıllardan sonra kapanan seramik ocaklarının ardından unutulmaya yüz tutan seramiğin, tekrar özgün haliyle hayat bulması noktasında önem taşıyan Çanakkale Seramik Müzesi, bir kent kültürünü, geçmişten aldığı mirası, gelecek nesillere aktaracak.