Kreşlere 'Maden Nedir' kitabı
Çanakkale’de ve bölgede her geçen gün artan maden faaliyetlerine karşı mücadele sürerken, Kirazlı’da siyanürlü altın madenine karşı başlatılan nöbet 180 günü aşkın süredir devam ediyor. Maden işletmeleri artarak devam eden mücadele karşısında geri adım atmak zorunda kalırken, kreşlerde ‘Maden Nedir’ konulu boyama kitaplarının dağıtıldığı öğrenildi. Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Yayınları tarafından basımı yapılan kitap için Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada; “Çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak için mücadele ederken yapılmış olan bu hata kabul edilemez” denildi. 26 Temmuz’da başlatılan ‘Su ve Vicdan Nöbeti’nin devam ettiği belirtilen açıklamada; “Kazdağları mücadelesine ortak olan herkesle birlikte direnişe devam etmekteyiz. 13 Ekim 2019 tarihinde Doğu Biga Madencilik’in Kirazlı Balaban’daki ruhsat sahasındaki işletme ruhsatı yenilenmemişti. 13 Ekim sonrasında da şirket kendi internet sitesinden açıklama yaparak Türkiye’deki tüm inşaat faaliyetlerini durdurduğunu açıklamıştı. Ancak Mart 2019 tarihinde de benzer açıklama yaptıktan sonra kısa bir sürede yarattığı tahribattan dolayı 13 Ekim sonrası yaptığı açıklama güvenilir olmadığından Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu olarak sahayı zaman zaman özel araçlarımızla ve her Cumartesi günüde toplu olarak denetleyeceğimizi açıklamıştık. Bu denetimlerimize devam ediyoruz. Bununla birlikte Kumarlar Köyü’nde yapılan barajla ilgili ve Kirazlı Balaban mevkiinde yarattıkları tahribatta üst toprağın depolanmamasına ilişkin hukuksal mücadelemizde devam etmektedir” denildi.
“Kumarlar Köyü’nün Doğu Biga Madenciliğin Nihai ÇED Raporu’nda yeri yoktur”
Açıklamada; “Kumarlar Köyü’nde barajın yapımına karşı olmadığımızı, baraja ilişkin tek çekincemizin “Neden Maden Şirketi” tarafından yapıldığı, barajın üst tarafında yer alan, işletme onayı da almış olan “Kurşun Madeni”nden bu baraja ilişkin bir görüş alınmadıysa ve “kurşun madeni” işletmeye geçtiğinde “içme ve sulama suyu barajı” olarak inşa edilen “Kumarlar Göleti”’ne atık suların sızması halinde ne gibi önlemler alınacağına ilişkindir. Madencilik boyutunda ise Doğu Biga Madenciliğin Nihai ÇED Raporu’nda belirtilen Altınzeybek Barajı, Ağı Dağı Zeybekçayırı Köyü’nü tarif etmektedir. Kumarlar Köyü’nde yapılan baraja Altınzeybek-2 denilmesi sadece bir algı yaratmadır. Kumarlar Köyü’nün Doğu Biga Madenciliğin Nihai ÇED Raporu’nda yeri yoktur” denildi.
“Milli Eğitim Müdürlüğü’nü göreve çağırıyoruz”
Madenlere karşı mücadele sürerken, kreşlerde ‘Maden Nedir’ isimli boyama kitabının dağıtıldığının öğrenildiği ifade edilen açıklamada; “26 Temmuz’da başlayan Su ve Vicdan Nöbeti yüz binlerce kişinin desteğini bulmuş, kısa sürede ülkede madencilik tartışılır hale gelmiştir. Bu anlamıyla başarılı bir farkındalık eylemi olmuştur. Yıllardır olduğu gibi mücadelemiz Kazdağları’ndaki metalik madencilik ruhsatları iptal edilene kadar devam edecektir. Çünkü biliyoruz ki yaşamak için doğayı yaşatmak zorundayız. Kazdağları’ndaki bu mücadeleye ilişkin sayısız destek eylemleri, kampanyaları düzenlenmiştir. Şairler, yazarlar, ressamlar, müzisyenler, karikatüristler sanatlarıyla destek vermiştir. Çanakkale Belediye’si tarafından düzenlenen Kazdağları Resim Yarışması’na 165 çocuk eserleriyle katılmış ve birincilik ödülünü Kazdağları’nı korumak için el ele tutuşan insanların, hayvanların, bitkilerin konu edildiği resim almıştır. Kentte tüm bunlar yaşanırken, herkes arasında mücadele ağları örülürken, bir yandan da kreşlerde Maden Nedir konulu boyama kitaplarının dağıtıldığını öğrendik. Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Yayınları tarafından basımı yapılan kitap Çanakkale’de özel kreşlerde dağıtılmaktaymış. Kitaba ilişkin görseller ektedir. Çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak için mücadele ederken yapılmış olan bu hata kabul edilemez. Çanakkale Valiliğini ve Çanakkale Milli Eğitim Müdürlüğü’nü göreve çağırıyoruz. Birlikte mücadeleye davet ediyoruz” denildi.
(Eren Aşnaz)