Çanakkale ile Edirne arasındaki mesafe yaklaşık olarak 230 kilometredir. Bu mesafe özel araç veya otobüs ile kolayca kat edilebilmektedir. Yolculuk süresi hava şartlarına ve yol durumuna göre değişiklik gösterebilir.
Özel araç ile yapılan bir yolculuk ortalama olarak 2 saat 50 dakika sürmektedir. Sürücüler, yol boyunca Eceabat-Keşan güzergahını tercih ederek Edirne’ye ulaşabilirler. Dinlenme molaları ve trafik yoğunluğu süreyi etkileyebilir.
Otobüsle seyahat süresi yaklaşık 3 saat 35 dakika olarak hesaplanmaktadır. Otobüs firmaları, özellikle yaz aylarında Çanakkale-Edirne güzergahında seferlerini artırmaktadır. Yolculuk esnasında verilen molalar nedeniyle süre ufak farklılıklar gösterebilir.
Çanakkale ile Edirne arasında otobüs bilet fiyatları ortalama 400 TL’den başlamaktadır. Fiyatlar, firmalar arasında değişiklik gösterebilir. Online bilet satış platformlarından fiyat karşılaştırması yaparak uygun bilet bulunabilir.
Edirne, Trakya bölgesinin incisi olarak kabul edilir. Kültürüyle, doğasıyla ve insanıyla ülke için de farklı ve önemli bir konumdadır. Edirne’ye gidip çok keyifli bir tatil yapabilirsiniz; özellikle İstanbul’da yaşıyorsanız, kısa bir hafta sonu kaçamağı için ideal bir nokta olabilir. Edirne otobüs bileti alıp şehirden uzaklaşmak iyi bir fikir olacaktır. Hemen hemen her otobüs firmasının Edirne otobüs seferleri bulunmaktadır ve sık aralıklarla yapılmaktadır.
Yunanistan ve Bulgaristan’a komşu olması ve yıllar boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapması sebebiyle farklı kültürleri bünyesinde barındırmaktadır. Şehrin önemli simgesi olan Selimiye Camii’ni ziyaret ederek şehri gezmeye başlayabilirsiniz. Adalet Kasrı, Şükrü Paşa Anıtı, Sweti George Bulgar Kilisesi, Edirne Büyük Sinagogu, Selimiye Arastası, Sarayiçi Balkan Savaşı Şehitliği, Kırkpınar Er Meydanı, Rüstem Paşa Kervansarayı, Karaağaç Tren Garı, IV. Mehmet Av Köşkü, Eski Camii, Beyazıd Köprüsü ve Enez Kalesi gibi önemli tarihi yapılara ev sahipliği yapmaktadır. Edirne Kent Ormanı’na ve Karaağaç bölgesine gidip şehrin doğayla iç içe olan kısmını da görüp tadını çıkarabilirsiniz.
Edirne’ye gidince tava ciğeri yenir. Hatta sadece tava ciğeri yemek için bile Edirne’ye gidilebilir. Balkan lokantalarına gidip yöresel yemekler yiyebilirsiniz. Özellikle mutancana ve zirva denilen meyveli et yemeğinden denemelisiniz. Edirne’nin peynirinin lezzetinden bahsetmeden olmaz; oradaki kahvaltıcılarda tadabilir, dönerken evinize bile getirebilirsiniz. Edirne’nin pastane kültürü de gelişmiştir. Badem ezmesi ve Kavala kurabiyesi yiyip limonata içmek için doğru yerdesiniz. Mutlaka deneyin ve sevdiklerinize de hediye olarak götürmelisiniz. Karaağaç kahvaltıcılarına gidip tarihi ve doğal bir ortamda istisnai lezzetlerle dolu kahvaltı sofralarıyla güne başlayabilirsiniz. Hayrabolu tatlısını denemeyi de ihmal etmeyin.
(YUSUF SONKURT)