Kral çıplak diyebilmek…

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın Çanakkale ziyareti ile ilgili değerlendirmelerde bulunan iş dünyasının farklı kesimleri değişik yorumlar ile yaklaşımda bulunurken; Bakan nezdinde, hükümetin Çanakkale politikalarına karşı görüş belirtmemek baskın bir tavır olarak kendisini gösterdi.

370
Bu durumdan hareket edersek ortaya çıkan tablo şöyle bir görüntü veriyor;
Çanakkale ‘de her şey normal, işler yolunda, iş dünyası mutlu.
 
Hâlbuki durumun böyle olmadığı çok açık.
 
Bu görüntünün ortaya çıkmasının nedenleri tabiî ki farklı.
 
İşte Çanakkale açısından sorunda biraz da bu.
 
Kendi aralarında Çanakkale’nin bir çok sorunu olduğunu dile getirenler, kamuoyu nezdinde Çanakkale’nin unutulduğunu ifade edenler; iş, hükümeti eleştirme noktasına gelince sus pus.
Çanakkale’nin belki, yıllardır hükümet nezdinde bir gelişim sağlayamamasının nedenleri bu tutarsızlıkta gizlidir.
 
Genel olarak böylesi bir havanın oluştuğu Bakan ziyareti sırasında ÇASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yıldız farklı tutumu ile dikkat çekti.
 
Salih Yıldız iki önemli tespitte bulundu. Bakan ziyareti ile ilgili olarak;öncelikle Çanakkale’nin sorunlarının yeteri şekilde konuşulmadığını belirtti, yine bununla ilgili olarak sivil toplum örgütlerine söz verilmemesi konusunun üzerinde durulması gerekli bir öneme sahip olduğunun altını çizdi.
Salih Yıldız’ın bu değerlendirmeleri “Kral çıplak” diyebilen cesaretli bir yaklaşımın ifadesi olarak değerlendirildi.
 
Aynı zamanda Çanakkale’deki iş dünyasının temsilcisi olarak bir araya gelen ve Çanakkale’nin gelişimi için misyon belirlemiş bir sivil toplum örgütünün popülizmden uzak, gerçeklerden yana bir tutum belirlemesi anlamında olumlu bulundu.
 
Çağlayan ile ilgili yankıların bu şekilde olduğu kentte, bu arada Forum Alışveriş Merkezi ile ilgili olarak kentin bir başka ,iş dünyasının temsilciliğini yapan sivil toplum örgütünden tepki geldi.
 
Gazetemizin de Çanakkale esnafı nezdinde incelediği Çanakkale esnafının Forum Alışveriş Merkezi ile ilgili tepkilerine bir desteği de ÇAGİAD verdi.
 
ÇAGİAD Forum Alışveriş Merkezi ile Çanakkale esnafının bir şey kazanamayacağına dikkat çekerek; Çanakkale Belediyesi’nin önlem ve düzenlemede bulunması talebinde bulundu.
 
Mevcut durumu doğru tespit edip, çözüm öneri konusunda samanlıkta iğne aramaya benzeyen bu yaklaşımı anlamakta biraz zorlandım.
 
Sen, AVM’ler için siyasal iktidarın yerine getirmesi gerekli düzenlemeler konusunda yada küçük ,orta işletmelerin, esnafların durumlarının iyileştirilmesi anlamında yasa yapıcının sorumluluklarını yok say, sonra da Forum Alışveriş Merkezinin Çanakkale esnafına verebileceği zararlar için Çanakkale Belediyesi’ne sorumluluk çıkar.
 
Bu çaba işin özünü görme noktasında kör bir bakış açısı olup, Çanakkale Esnafını Çanakkale Belediyesi’ne karşı kışkırtma çabalarını içeren siyasi bir yaklaşımdır.
 
Daha açık bir anlatımla, sistemin uygulamaları ile her geçen gün biraz daha yıkıma doğru giden esnaf ve sanatlarımızın sorunlarının çözümü noktasında hedef şaşırtmaktır.
 
Forum Alışveriş Merkezi bu bağlamda bir sonuçtur.
 
En basitinden söyleyeyim; bu tip AVM’lerde kira düzenlemeleri için yasa koyucu bazı düzenlemeler yapmaz ise, siz bırakın kota koymayı tamamını kent esnafına tahsis etseniz kent esnafı yine o kiraların altından kalkamayacağı için hiçbir anlamı olmayacaktır.
 
Bunu düzenleyecek , gerekli yasal düzenlemeleri yapacak olan kimdir. Çanakkale Belediyesi mi , hükümet mi?
 
Gerçeklerin gizlenerek, bu anlamda sistemin aklanması çabalardan vazgeçmek gerekir. Bir gün gelir gizlenen gerçekler gizleyenleri de boğar.
 
ÇAGİAD siyasal anlamda Çanakkale’de Çanakkale Belediyesi’ne karşı geliştirdiği bu objektif olmayan tavrını gözden geçirerek; Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları ile yakın iletişimde bulunarak, esnafların sorunlarının çözümleri için alınması gerekli önlemler, yapılması gerekli düzenlemeler konusunda destek verir, hükümetin bu konuda harekete geçmesi için sivil toplum örgütü olarak baskı unsuru görevini yerine getirirse Çanakkale esnafına önemli katkılar sağlamış olacaktır.
Paylaş