havadurum

KPSS Mağduriyeti giderilmeli

532

 Binlerce gencin memur olma umudu ile girdiği 2017 KPSS gerçekleşti. Üniversitelerin Eğitim Bölümlerinden mezun binlerce öğretmen adayı da bu yıl sınavlara girdi. KPSS’den iyi puan alan adaylar aynı zamanda birde mülakat sınavından geçmek zorunda. Sınavlar gerçekleşirken bir yandan da sınav mağduru gençlerin acı haberleri gelmeye devam ediyor. Çanakkale’nin Eğitim İş ve Eğitim Sen yöneticileri gazetemize, KPSS ile ilgili düşüncelerini paylaştı. Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Burak Efeyurtlu bugüne kadar 50’ye yakın öğretmen adayının sınav mağduru olarak intihar ettiğini belirtirken, Eğitim İş Şube Başkanı Ahmet Mantaş ise Türkiye’de sınav sisteminin adam kayırmacılık ve partizancılık ile belirlendiğini vurguladı. 

 
“Atama bekleyen öğretmenler her geçen gün artıyor”
Eğitim sisteminin ihtiyacı doğrultusunda atama yapılmaması Türkiye’nin kısa süre içerisinde ‘işsiz öğretmenler’ sorunuyla karşı karşıya kalmasına sebep olduğunu ifade eden Eğitim Sen Yönetimi üyesi Efeyutlu;  “Bu durum ‘atama bekleyen işsiz öğretmen’ sayısını her geçen yıl artırarak işsiz öğretmenleri büyük bir strese sokuyor, hatta intiharlara kadar varan olumsuz sonuçlar doğuruyor. Ne yazık ki bu güne kadar ataması yapılmadığı için 50`ye yakın öğretmenimiz intihar ederken; geçtiğimiz günlerde gelen bir intihar haberiyle bu sayı artmaya devam etmektedir. Eğitim fakültelerinden başarıyla mezun olmak öğretmen olmak için yeterli görülmüyor, öğretmenlerden KPSS ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) sınavlarına girmeleri isteniyor. Özellikle bir yıldır uygulamaya koyulan mülakat sistemiyle de yazılı sınavlarda kazanılan başarı da yeterli görülmüyor ve ataması yapılmayan öğretmenlerimizin `siyasi iktidar`ın kalıplarına uygun olması bekleniyor. KPSS`nin bile yıllardır bilimsel geçerliliği tartışılırken; artık tamamen siyasileşmiş milli eğitim kadroları tarafından yürütülen mülakat sistemi 400.000’i aşkın atama bekleyen öğretmenin umutsuz bir beklenti psikolojisine sürüklenmesine sebep olmaktadır. Atama bekleyen öğretmen sayısı katlanarak artarken bu süre zarfında sözleşmeli öğretmen, ücretli öğretmen gibi öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran güvencesiz istihdam uygulamaları hayata geçiriliyor, öğretmenler kendi meslekleri dışındaki işleri yapmaya zorlanıyor” dedi. 
 
“Mülakat sistemi kaldırılmalı, hatalar telafi edilmeli”
Hataların telafi edilmesi adına mülakat sisteminden bir an önce dönülmesi gerektiğinin altını çizen Efeyurtlu, konuşmasına; “Gelinen noktada, hükümet ve Milli Eğitim Bakanlığı, zaman kaybetmeden hem atama bekleyen öğretmen adaylarının ve ailelerinin mağduriyetini sonlandırma hem de yapılan hatayı tamir etme adına en az ihtiyaç kadar öğretmen ataması yapmak suretiyle bu yöndeki beklentilere cevap vermeli, mülakat sistemi ise bir an önce kaldırılmalıdır. Bundan sonra da öğretmen yetiştiren eğitim fakültelerinin kontenjanları mevcut yığılma dikkate alınarak MEB, YÖK ve üniversiteler arasında ihtiyaca göre belirlenmelidir” şeklinde devam etti. 
 
“Siyasi iktidarın yakınları geç kaldı diye sınava alınmamazlık edilmedi”
Eğitim İş Şube Başkanı Ahmet Mantaş’da Eğitim Bilimlerinden mezun olan bir insanın KPSS’ye girdim sonra mülakata girdim demesi insani olmadığını vurgulayarak; “Türkiye, maalesef bu sistem ile var olan üretimde kullanacağı insan gücü rezervini kullanamıyor. İnsanı mutsuz eden bunalıma sokan bir sistem var. Yapılan tüm sınavlarda bile yüzde yüz başarı bile göstersen mülakatta elenebiliyorsun. Bu ülkede böyle bir sistem var. Riyakatın olmadığı, çalışanın kazanamadığı bir sınav sisteminde adalet aramak doğru değil. Adalet yok zaten. Türkiye’de o kadar partizanca, o kadar adam kayırma yapılıyor ki insan ne diyeceğini bilemiyor. Böyle bir ülke haline geldik. Üniversite sınavlarına on beş dakikalık, çeyrek kala diye bir kural koymuşlardı. Saniye ile dakika ile kaçıranların bir yılı, bazılarının eğitim geleceği tehlikeye atılmış oldu. Bundan dolayı intihar eden insanlar var. Biz gazetelerden okuyoruz ki siyasi iktidardan olan çeşitli kişilerin çocukları için pek de öyle geç kaldı diye alınmamazlık edilmemiş” açıklamasını yaptı.   
 
“KPSS yerine adaletli bir sistem getirilmeli”
KPSS’de aynı şey okuyorsun, öğretmenlik, mühendislik bölümlerini bitiriyorsun, öğretmenlik mesleğinde yeterlisin ama birde seni sınava tabi tutuyorlar şeklinde eleştirilerine devam eden Mataş; “Bu kadar saçma bir şey olamaz. Bu, AKP’nin getirdiği bir sistem. Bu sistem içerisinde ne yazık ki birçok değerimiz, birçok iyi öğretmen, maalesef heba ediliyor. Bunun kaldırılması lazım. Milli Eğitim iş kolunda öğretmen ihtiyacı bellidir. Kat sayıyı arttırsalar, ek göstergelerini arttırsalar bu insanlar rahat rahat emekli olsa, öğretmen ihtiyacı biraz daha artmış olsa çok daha iyi olur. Bunu yerine de atamayı bekleyen KPSS mağduru birçok kişiyi buraya atarsalar ki bu sınav sistemini yıllarca yapan kişiler soruları çeşitli cemaatlere sızdırdılar. Soruları çaldılar. Aynı aileden 5 kişinin tüm soruları doğru yanıtladığı biliyoruz. Bu hak ve adalet değil. En doğrusu bu sistemin bir an önce kaldırılması ve yerine hakça adaletçe riyakata dayalı bir sistemin getirilmesi” dedi. 
 
“Mülakat demek torpil demek”
Son olarak “Mülakat demek zaten torpil demek” şeklinde konuşan Mantaş konu ile ilgili; “Yandaş kişiler tarafından hazırlanmış. Danıştay bunun ile ilgili karara verdi. Yüksek puan alpta mülakatta başarısız sayılan bir adayın yaptığı başvuru sonucun da Danıştay sorulan sorular ve verilen yanıtların kayıt altına alınmasına karar verdi. Buna rağmen gene de gereğini yapmıyorlar. Bunun ile ilgili hukuksal düzenlemeler ve boşluklar çok fazla. Hangi kuruma alırlarsa alsınlar, hangi kurum için sınav yaparlarsa yapsınlar, benim adamım, şunun adamı gibi torpile ve kayırmacılığa dayalı bir sistemle seçiyorlar. Eleme yöntemi ile değil, mutlaka hak eden kazanmalı. Biz bunu yıllardır söylüyoruz. Ama günümüzde, ülkemizde uygulanan sistem hak eden kazanmalı sistemi ile örtüşmüyor, çok büyük adaletsizlikler ve haksızlıklar oluyor. Bu haksızlıklar karşısında da iradesi zayıf olan, yaşama tutunamayan birçok gencimiz maalesef yaşının baharında ya intihar ediyor ya da bunalıma sürükleniyor” ifadelerini kullandı.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş