Kozağaçlı; “Hak aramak soylu bir iştir”

Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi tarafından “Temel İnsan Hakları Bağlamında Yurttaş Hakları” konulu panel ilgi gördü. Çağdaş Hukukçular Derneği Genel merkez Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Fatma Özbilgin, Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şube Sekreteri Avukat Nergiz Tuba Arslan, Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şube yönetim kurulu üyesi Avukat Dinçer Çalım’ında konuşmacı olarak katıldığı panelde konuşan Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı; “Hak mücadelesi vermek soylu bir iştir. Bizde mücadeleye devam edeceğiz” dedi. Avukat Kozağaçlı; “Vatandaşlık haklarınızı bilmezseniz mağduriyet artar. Sizi koruyabilecek tek şey haklarınızı bilmek, bunu içselleştirmek ve bunu yüksek sesle dile getirmektir. Bunu yapmak hukuksuzluğu en aza indirmeye yarar” değerlendirmesi yaptı.

632
Panelde diğer konuşmacılarda;yakalanma aşamasından başlayarak, gözaltı, savcılık ifadesi ve hakim karşısına çıkarılıncaya kadar olan süreçte vatandaşların anayasadan kaynaklanan temel haklarını ayrıntıları ile açıkladılar. Panelde her bir süreçte karşılaşılabilecek sorunlar ve uygulamalar konusunda bilgiler verildi. Panel, katılımcıların soruları ile  devam edip, yaşanılan bazı örnekler paylaşılarak temel haklara sahip çıkmanın ve bunları kullanmanın genel anlamıyla hukukun işleyişine katkı vereceği belirtildi.
 
 
 
Panele konuşmacı olarak Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı, Çağdaş Hukukçular Derneği Genel merkez Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Fatma Özbilgin, Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şube Sekreteri Avukat Nergiz Tuba Arslan, Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şube yönetim kurulu üyesi Avukat Dinçer Çalım katıldı. Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı yaptığı konuşmada, “Hak mücadelesi vermek soylu bir iştir. Bizde mücadeleye devam edeceğiz” dedi.
 
“Polisle sohbet olmaz, ifade verilir”
Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı yaptığı konuşmada “Hukuk iyi çalışırsa yaşam doğal seyrindedir, ama aksamaya başlarsa zarar görürsünüz” dedi. Panelde devlet kolunuzdan tuttuğu andan itibaren neler olur konusunda bilgiler vereceğini ifade eden Avukat Kozağaçlı; “Vatandaşlık haklarınızı bilmezseniz mağduriyet artar. Sizi koruyabilecek tek şey haklarınızı bilmek, bunu içselleştirmek ve bunu yüksek sesle dile getirmektir. Bunu yapmak hukuksuzluğu en aza indirmeye yarar” dedi.
 
Kozağaçlı şunları söyledi; “Adli, idari işlemlerde yapılacak hatalar geri dönülemez zararlar meydana getirir. Her insan için tanınmış haklar aynı temeldedir. Uygar dünyanın her yerinde bu haklar birbirine yakındır. Devletin tek amacı vardır. O da kurulu düzenin bozulmadan devam etmesini sağlamaktır. Devletin kendisini koruma refleksi yüksektir. Tehlike olduğu zaman hiçbir kuralı tanımaz. Polis veya jandarma sizi yakaladığında bunun sebebini ve haklarınızı bildirmek zorundadır. Direnmiyorsanız, kolluk kuvvetleri için tehlike emaresi göstermiyorsanız derhal bu haklarınızı söylemek zorundadır.  Bu süreç içerisinde size imzalatmaya çalıştığı her evrak çok önemlidir. Bu süreçte size atılan suçu ispat etmek zorundalar. En temel hakkınız susma hakkınızdır. Bizim sistemimize göre sizi suçlayan kişi bunu maddi kanıtlarla ispatlıyor olmalıdır. Yakalama bir travmadır. Bu süreçte sağlıklı düşünce de bir azalma meydana gelebilir. Avukatın etkili yardımını alana kadar susmak tercih edilebilir. Polisle sohbet, geyik olmaz. Polise ifade verilir. Polisle konuşma yolu budur. Siz gerisini dertleşme zannedersiniz ama polis bunu kaydeder ve rapora koyar. Polisin her odada kamera ve ses kaydı vardır. Bir tek avukatla görüştüğünüz yerde yoktur. Devlet sevilmediğini çabuk hisseder ve hemen tedbirini alır. Bu süreçte sizin imzanıza açılan her belgeye şerh koyabilirsiniz. İstemiyorsanız imzalamayın. Hak aramak soylu bir iştir” dedi.
 
Yakalanma aşamasından başlayarak, gözaltı,savcılık ifadesi ve hakim karşısına çıkarılıncaya kadar olan süreçte vatandaşların anayasadan kaynaklanan temel haklarının ayrıntıları ile açıklamadığı panelde her bir süreçte karşılaşılabilecek sorunlar ve uygulamalar konusunda bilgiler verildi.Panel ,katılımcıların soruları ile  devam edip, yaşanılan bazı örnekler paylaşılarak temel haklara sahip çıkmanın ve bunları kullanmanın genel anlamıyla hukukun işleyişine katkı vereceği belirtildi.
Paylaş