Lâpseki Şahinli köyünde yapılmak istenen taşocağına, Çanakkaleli çevreciler ve köy halkı geçit vermedi. Köy halkı gazetemiz Çanakkale OLAY’a yaptığı açıklamada, köy yakınında kurulan taşocağında ruhsatsız olarak patlatılan dinamitlerin köy evlerinde büyük maddi hasar oluştuğunu belirttiler. Köy halkı ayrıca, köy meydanında bulunan içme suyuna taşocağında kullanılan maddelerin karıştığını belirterek suyun zehirlendiğini söylediler. Şahinli Köy Azası Mustafa Koyun; “Köyümüzün 200 metre yakınına taş ocağı yapmak istiyorlar. Taşocağında dinamit patlattılar ve bu patlama, köyde 30-40 tane evde hasara yol açtı. Dinamiti patlattıkları yer köye ve yola çok yakın” dedi.
“Taşocağında patlatılan dinamitler çocuklarımıza da zarar verebilir”
Köy yakınında kurulan taşocağında patlatılan dinamitlerin köye ve köy halkına büyük zarar verdiğini belirten Aza Mustafa Koyun, bu durumdan evlerin ve çocukların etkilendiğini söyledi. Aza Koyun; “Taşocağında patlatılan dinamitler evlere olduğu gibi çocuklarımıza, bize de büyük zarar verebilir. Biz köy halkı olarak köyümüzde taş ocağın istemiyoruz. Bu patlamalar, bazı evlerde o kadar büyük hasara yol açtı ki o evlere ‘burada oturulamaz’ raporu verildi” dedi.
“Bizim çocuklarımızın zehirlenmelerini istemiyoruz”
Şahinli köy kadınları da taşocağına karşı çıkarak, ‘Köyüme Dokunma’ dediler. Köy kadınları köye, hem taşocağı hem de maden yapılmasına karşı çıkarak çocuklarının geleceklerini düşündüklerini belirttiler. Kadınlar, köy meydanındaki içme suyuna köy civarında yapılan maden ve taşocağında kullanılan maddelerin karıştığı belirterek suyun zehirlendiğini söylediler. Şahinli Köy kadınları; “Biz köyümüzde taş ocağı, maden istemiyoruz. Bu yapılar köyümüze çok ciddi zararlar veriyor. Taş ocağında ruhsatsız şekilde patlatılan dinamitler, birçok evde maddi hasara yol açtı, bu durumdan çocuklarımız etkileniyor. Daha önce köy meydanında herkesin özgürce içtiği su, taşocağının kurulmasının ardından zehirlendi. Biz ihtiyacımız olan suyu almak için, köy meydanı varken uzaklara gitmek istemiyoruz. Bizim çocuklarımız, evlatlarımız var, kimsenin, bizim suyumuzu zehirlemeye hakkı yok. Biz köy halkı, köy kadınları olarak köyümüzde taşocağı ve maden istemiyoruz. Yetkililerin bu duruma bir çare bulmalarını istiyoruz” dediler.
“Köy halkı, köyde yapılmak istenen taşocağına karşı kararlı duruşlarını, köyde ÇED toplantısını yaptırmayarak gösterdiler”
Çanakkale Çevre Platformu temsilcisi Aytekin Er, Çanakkaleli çevre gönüllüleri ile birlikte Şahinli köyüne giderek köy halkına destek verdiler. Aytekin Er, köy halkının taşocağına ve maden ocağına karşı sergiledikleri kararlı duruşunun ÇED toplantısının iptal olmasına neden olduğunu belirtti. Çanakkale Çevre Platformu temsilcisi Er; “Lapseki Şahinli köyünde bir firmaya ait taşocağının ÇED toplantısı köylünün ortak kararlı duruşu sayesinde ilgili memurlar bilgilendirmeyi yapamadan köy meydanından uzaklaştırıldılar. Şahinli köy halkı, köyde yapılmak istenen taşocağına karşı birlik olduklarını ve bu konudaki kararlı duruşlarını, taşocağı ÇED toplantısını yaptırmayarak gösterdiler. Bizler de Çanakkale Çevre Platformu ve çevre gönüllüleri olarak köy halkının yanındaydık. Çanakkale Çevre Platformu olarak bu konun takipçisi olacağız. Köy halkı, köyde maden ve taşocağını istemediklerini bir imza tutanağı ile kayıt altına aldılar” dedi.
(Seçkin Sağlam)