Köylülere dağlar yasaklandı

Karaköy’de sondaj çalışmalarını durduran köy halkından 3 kişiye ilginç bir ceza verildi. Karaköy’de bir maden şirketinin sondaj çalışmasını durduran köy halkı, mahkemenin verdiği kararla şok oldu. Sondaj çalışmalarına tepkili olan halk geçtiğimiz aylarda maden şirketinin sahasına gelerek sondaj çalışmalarını durdurmuştu.

471
İki gün sondaj çalışmalarını durduğu için maden şirketi köy halkına dava açtı. Maden şirketi tarafından açılan davada ilgili mahkeme, köy halkından 3 kişiye 3 ay boyunca maden şirketine ait olan sondaj sahasının çevresinden geçmeme yasağı verdi. Cezanın bir anlamda dağa çıkmama yasağı olarak değerlendiren köylüler, şoke oldukları bu cezaya sert tepki gösterdiler.
 
Maden sahasının yakınında çıkabilecek bir yangında ceza nedeniyle köy halkı olarak dağa çıkamayacakları için yangına bile müdahale edemeyeceklerini belirten vatandaşlar, cezanın son derece trajedi komik bir ceza olduğunu dile getirerek; “Bundan sonra artık madenciler korusun o dağları” dediler.
 
Karaköy’de bir maden şirketinin sondaj çalışmasını durduran köy halkı, mahkemenin verdiği kararla şok oldu. Sondaj çalışmalarına tepkili olan halk geçtiğimiz aylarda maden şirketinin sahasına gelerek sondaj çalışmalarını durdurmuştu. İki gün sondaj çalışmalarını durduğu için maden şirketi köy halkına dava açtı. Maden şirketi tarafından açılan davada ilgili mahkeme, köy halkından 3 kişiye 3 ay boyunca maden şirketine ait olan sondaj sahasının çevresinden geçmeme yasağı verdi. Cezanın bir anlamda dağa çıkmama yasağı olarak değerlendiren köylüler, şoke oldukları bu cezaya sert tepki gösterdiler. Maden sahasının yakınında çıkabilecek bir yangında ceza nedeniyle köy halkı olarak dağa çıkamayacakları için yangına bile müdahale edemeyeceklerini belirten vatandaşlar, cezanın son derece trajedi komik bir ceza olduğunu dile getirerek; “Yangın çıktığında, artık madenciler yangını söndürsün” dediler.
 
Ceza kararını asamadılar
Köy halkına dava açan ilgili maden şirketi mahkemenin verdiği ceza kararını köy kahvehanesine asmaya çalıştı. Ancak sondaj çalışmalarına tepkili olan köylüler, ceza kararının köy kahvehanesine asılmasına izin vermedi. Kahvehanenin camına ceza kararını astırmayan köylüler, ilgili maden şirketi ile mücadele edeceklerini ve sondaj çalışmalarına izin vermeyeceklerini dile getirdiler. 3 ay boyunca gençlerin maden sahasının yakınından geçmesinin yasaklandığını belirten Karaköy Köyü Muhtarı Ramazan Çakır; “3 ay boyunca gençlerin maden sahasının yakınından bile geçmesi yasaklandı. 3 kişi ceza aldı. Maden şirketi tarafından mahkemenin vermiş olduğu ceza köy kahvehanesine asılmak istendi. Ama köy halkı olarak buna izin vermedik. Cezadan 20 gün sonra ceza ile ilgili tebligat yapıldı. Madenciler tarafından kağıtlar gönderildi. Bundan 20 gün sonra tebligat geldi” dedi.
 
“Bundan sonra madenciler korusun dağları”
Yaşadıkları topraklarda komik bir cezaya çarptırıldıklarını ifade eden Çakır, maden şirketinin yakınında çıkacak olası bir yangına köy halkı olarak müdahale edemeyeceklerini dile getirdi. Ceza kararına isyan eden Çakır; “Yarın yangın çıktığı zaman bakalım o yangına kim gidecek. Ben köylüye hadi yangını söndürmeye gidelim diye nasıl diyeceğim. Bize ormana girme yasağı koyacaklar. Bende köylüye hadi arkadaşlar yangın var yangını söndürmeye gidelim diyeceğim. Bunu hangi yüzle diyeceksin. Bundan sonra madenciler korusun o dağları” diye konuştu.
 
“Bu saçmalıklara gülüyoruz”
Köy halkı olarak verilen ceza kararına güldüklerini kaydeden Çakır; “Bu saçmalıklara gülüyoruz. Biz bu memleketin adamıyız. Bu memlekette yaşıyoruz. Doğduğumuz ve büyüdüğümüz bu topraklara ve hatta yangınını söndürdüğümüz, kolladığımız ormanlara girememe yasağı aldık. Böyle bir şey olur mu?” şeklinde konuştu.
 
“Köy halkına sadece CHP destek veriyor”
“Her zaman bu maden çalışmalarına karşıyız ve sonuna kadar karşı olacağız” diyen Çakır şu şekilde konuştu: “Bunlar daha bir başlangıç. Köylüler madencilere karşı direnmek istiyor. Ama hükümetten bize sahip çıkan yok. Bize destek olan yok. Devletin hiçbir bölümü gelip de buna AK Parti’de dahil bize hiçbir şekilde destek olan yok. Sağolsun bir tek CHP var.”
 
Günenç; “Çok komik bir ceza”
Mahkemenin verdiği karar köy halkının tepkisine neden olurken, cezayı alan kişilerden birisi olan köy halkından Mustafa Günenç ise, sondaj sahasının çevresinden geçmeme yasağını komik bir ceza olarak yorumladı. Sondaj sahasının yakınında çıkabilecek bir yangına bile yasak nedeniyle müdahale edemeyeceğini belirten Günenç; “Sondaj çalışmalarını köy halkı olarak durdurmuştuk. Maden şirketini açtığı dava sonucunda mahkeme aralarında benimde bulunduğum 3 kişiye 3 ay boyunca sondaj sahasının çevresinden geçmeme yasağı geldi. Gittik jandarmaya ifade verdik. Daha sonra bize ceza kağıdı geldi. Yani sondaj sahasının çevresinden geçmeme yasağı verildi. O hudutlara çıkamayacağız. Böyle bir yasak geldi. Bu cezayı dağa çıkmama yasağı olarak değerlendiriyorum. Burası bizim memleketimiz. Sondaj çalışmalarının yakınında akrabalarımın tarlaları var. Oralara gidemeyeceğim. Bu çok komik bir cezadır. Sondaj sahasının yakınında yangın çıksa yangına bile müdahale edemeyeceğiz” diye konuştu.
Paylaş