Köylüler sondaj çalışmasını engelledi...

Bayramiç ilçesine bağlı Karaköy halkı sondaj çalışmalarına karşı ayaklandı. Kazdağları’nda ve çevresinde yaşanan çevre felaketlerine köy halkı sessiz kalmadı. 50-60 kişiden oluşan Karaköy halkı, doğaya zarar veren altıncılara ait olan sondaj alanına giderek altın arama çalışmalarına sert tepki gösterip sondaj çalışmalarının durmasını sağladı. Öfkeli halkın olay yerinden ayrılmasının ardından iki gün duran sondaj çalışmaları ise kaldığı yerden devam etti.

618
Fidan dikerek halkın gözünü boyamaya çalışan altıncılara özellik ile  altın üretiminden direkt olarak etkilenecek bölge köylüleri tepkilerini her geçen gün arttırarak sürdürüyorlar. Altın üretimi için faaliyette bulunulan dünyanın bütün ülkelerinde buna benzer tepkiler sürüyor. Güney Kırgızistan’da köylüler, çevreye zarar vermekle suçladıkları Rus altın maden şirketi için çalışan jeologlara (yerbilimcilere) saldırdılar. Polis ve maden kampı işletmecisinin söylediğine göre, Batken Bölgesi’nin köylüleri, küçük bir maden şirketi (özel) olan Almazintex’in iki farklı noktada altın madeni için yaptığı sondaj çalışmalarını durdurması taleplerini dikkate almaması sonucu madencilerin kampını bastılar Batken Bölgesi vali yardımcısı “köylülerin maden şirketini nehirlerini kimyasal maddelerle zehirlemekle suçluyorlar” dedi.
 
Kazdağları’nda ve çevresinde yaşanan çevre felaketlerine köy halkı sessiz kalmadı. 50-60 kişiden oluşan Karaköy halkı, doğaya zarar veren altıncılara ait olan sondaj alanına giderek altın arama çalışmalarına sert tepki gösterdiler. Geçtiğimiz günlerde sondaj sahasına giden köylüleri burada gerçekleştirilen altın arama çalışmalarına isyan etti. Çok sayıda köy halkının bulunduğu alanda köylüler, sondaj çalışmalarını durdurdu. Olay yerine gelen jandarma ekipleri, öfkeli köy halkını sakinleştirmekte güçlük çekti. Köy halkının tepkileri üzerine, alanda gerçekleşen söz konusu sondaj çalışmaları durduruldu. Tepkili olan köy halkının sondaj sahasından ayrılmasının ardından, altın arama çalışmalarını yürüten firma yetkilileri 2 gün sonra yeniden sondaj çalışmalarına devam etti.
 
Kırgız köylüler Rus maden kampına saldırdılar
(Reuters------Türkçe Çeviri: Ekrem TUFAN)
Güney Kırgızistan’da köylüler, çevreye zarar vermekle suçladıkları Rus altın maden şirketi için çalışan jeologlara (yerbilimcilere) saldırdılar. Polis ve maden kampı işletmecisinin söylediğine göre, Batken Bölgesi’nin köylüleri, küçük bir maden şirketi (özel) olan Almazintex’in iki farklı noktada altın madeni için yaptığı sondaj çalışmalarını durdurması taleplerini dikkate almaması sonucu madencilerin kampını bastılar. Bölgeden sorumlu polis biriminin sözcüsü Talaibek Susumbayev’in açıklamasına göre, “Kampta var ola her şey ateşe verildi ve bu nedenle inceleme yapılmaktadır.” Kırgızistan’ın Rus ve Amerikan askeri hava üslerine ev sahipliği yapan, eski Sovyetler Birliği’nin yoksul ülkesi Kırgızistan’ın yeni hükümeti altın, kırılgan ekonomisini düze çıkarmak amacıyla kömür vb madenler için yabancı yatırımcılar arıyor. Daha önce sözleşme imzalanan Kanadalı altın şirketi Centerra Gold’un Kumtor adlı madeninde bu yılki verim çok düşük ve madencilik, Orta Asya ülkesi Kırgızistan için çok önemli. Geçtiğimiz yıl Kumtor Madencilik’in Gayrı Safi Milli Hasıla’ya (GSMH) tek başına katkısı %12 idi. Kumtor Madencilik’e giden tek yol olan yüksek rakımlı yol, protestocular tarafından belirli aralıklarla kesildi. Öte yandan, ulusalcı siyasetçilerin de desteklediği diğer madenlere son onsekiz ayda yapılan saldırılar, yatırımcının (Centerra Gold Şirketi) güvenini sarstı.
 
Batken Bölgesi’ndeki ilk saldırı 19 Kasım’da, Aprelskoye altın yatağına gerçekleştirildi. Maden kampının üst düzey yöneticisi Vladimir Smirnov, yaklaşık 150 köylünün sondaj çalışması yapan jeolojistlerin (yerbilimcilerin) yiyeceklerini, petrollerini ve kişisel eşyalarını çaldıklarını söyledi. 22 Kasım’da yetmiş kişi geri döndü ve bu sefer geçici konaklama amacıyla kullanılan vagonu yaktılar ve kazı için kullanılan çelik matkap teçhizatına el koydular. Bu saldırıda hiç kimse zarar görmedi. Batken Bölgesi vali yardımcısı Atambek Botoyev, protestocuların maden yatağında tekrar başlayan jeolojik araştırmalara son verilmesini istiyorlar. Vali yardımcısı, köylülerin maden şirketini nehirlerini kimyasal maddelerle zehirlemekle suçluyorlar” dedi.
Paylaş