havadurum

Köylüler madencileri kovdu

Bayramiç’e bağlı Muratlar Köyü’nde “Tarım ve Hayvancılık” konusunda eğitim çalışması yapan maden firması yetkilileri beklemedikleri bir tepkiyle karşılaştı. “Daha şimdiden köy sularımızın içilmez raporu var. Çalışmalara başladığınızda tarım mı kalacak, hayvancılık mı?” diyen köylüler, madencileri köylerinden kovdu.

920
Bayramiç’e bağlı Muratlar Köyü, köy kahvesinde düzenlenen bilgilendirme toplantısında madenci firmanın temsilcileri köylülerin tepkisi ile karşılaştı. Köy muhtarı ve maden arama çalışmalarında çalışmış bir kaç köylü tarafından organize edildiği ileri sürülen, aralarında Ziraat Mühendisleri Odası genel merkez yöneticilerinden Bülent Gülçubuk’un da bulunduğu bir grup tarafından bilgilendirme yapılmak istendi. Muratlar Köyü sakinlerine tarım ve hayvancılık konusunda destek ve bilgi vermek için düzenlendiği ifade edilen bilgilendirme toplantısına kimsenin katılmaması dikkat çekti.
Köylülerden tepki
Köy kahvesinin dışında biriken çok sayıda köylü, bir süre sonra ellerinde sularının içilemez raporu ile tartışmaya katıldılar. Ellerindeki rapor ile birlikte tepkilerini gösteren köylüler, “Daha arama aşamasında kirlenen bu sular, işletme esnasında daha da kirleneceği kesin. Siz o zaman hangi tarımdan, hayvancılıktan bahsediyorsunuz? Köyün suyunu içilemez hale getiren siz altıncılar hangi yüzle buraya geliyorsunuz? Halk sağlığı ile oynayan sizler, suları kontrole gelip numune alanlarla aynı gün neden aynı yemek masasında oturuyorsunuz? Yaptıklarını örtbas etmek için herkesi satın alabileceğinizi mi sanıyorsunuz? Biz maden çalışmasını da istemiyoruz, sizi de” dediler.
Gülçubuk konusunda gereği yapılacak
Tepkiler çoğalınca, istedikleri toplantıyı yapamayan altın şirketi yetkilileri ve beraberindekiler 15 dakika içinde “bizim gitmemiz gerekiyor” diyerek köyü terk etmek zorunda kaldılar. Muratlar köyünde altıncılarla beraber bilgilendirme toplantısına katılan Prof. Dr Bülent Gülçubuk’un Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde de görevli olduğu öğrenildi. Gülçubuk’un Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetiminde olması tepkileri daha artırdı. Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezi’nin de konuyla ilgili olarak bilgilendirildiği ve önümüzdeki günlerde gereğinin yapılacağının ifade edildiği öğrenildi.
Paylaş