Köylüler "Bazen bir koku oluyor, başımız ağrıyor"

502

Ayvacık ilçesinde MTN Enerji tarafından; Kösedere, Babadere, Tuzla, Kocaköy, Taşağıl köyleri yakınlarında jeotermal kaynak arama amacıyla 11 adet sondaj arama kuyusu açılması planlanıyor. Arama, üretim ve reenjeksiyon amacı ile açılacak kuyulardan beklenen neticenin elde edilmesi halinde çift (Binary) çevrim JES kurulması planlanıyor. 8 milyon 415 bin liralık proje bedeli ile hazırlanan ÇED raporunda, daha önce hazırlanan projedeki sondaj noktalarına ilgili kurumlardan izin çıkmadı. Çanakkale İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü`nün "dere yatakları, kurutma kanalları ve sulama yapılarının etkilenme durumu" ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü`nün Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkındaki Kanun dikkate alınarak uygun bulunmadı. Bazı sondaj noktalarının yerleri değiştirilip, bazıları ise iptal edilerek proje yeniden revize edildi. Arama sondaj faaliyetlerinin sürdürüleceği alanların sera ve tarım arazisi olduğu ÇED raporunda belirtilirken, söz konusu alanlarda ortalama 20 cm bitkisel toprak olduğu sondaj çalışmalarına başlanmadan önce her bir sondaj alanında toplam 5000 m2 sıyırma kazısı yapılacağı ifade ediliyor.

ŞİRKET 2019`da açılan davayı kaybetmişti
2012 yılında faaliyetlerine başlayan MTN Enerji, Tuzla köyünün yakınında önce 3 MWe`lık bir Jeotermal enerji santrali kurmuş, daha sonra 2014 yılında kapasite arttırarak 8 MWe kurulu güce çıkmıştı. Şirket 2019`da 11.8 MWe kurulu gücü olan ilave bir santral yapmak için ÇED gerekli değil kararı alırken, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ile Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği tarafından açılan dava kazanılmış ve santral engellenmişti. Kazdağı Doğal ve Kültüre Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan bölgedeki santral projelerini ve yapılan inceleme gezisi ile ilgili açıklamada bulundu.

Çevre örgütleri bölgede incelemede bulundu
Bölgede Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği ve yurttaşlarla birlikte incelemede bulunduklarını dile getiren Kazdağı Doğal ve Kültüre Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, şirketin yeni sondaj noktalarının tarım alanlarına, meralara, nitelikli koruma alanlarına, jeotermal turizm alanlarına denk geldiğini ifade etti. Doğan, bölgede Assos, Apollon Smintheus ve Alexandria Troas ören yerlerini hatırlatarak, "Çok yakınlarında üç antik kent var. Tuzla Çayı ve etrafında sulak alan ekosistemi yer alıyor. Bölgede zaten hâlihazırda 4 adet jeotermal enerji santrali çalışıyor. Daha fazla sondaj, daha fazla santral bölgenin idam fermanı demek" dedi.

Yöre halkı şikayetçi
Yapılan incelemede mevcut santralleri gördüklerini dile getiren Doğan, "Yeni proje hakkında yöre halkını bilgilendirmek için Tuzla`da köy kahvehanesine gidip proje ve olası zararları hakkında sunum yaptık ve köylülerle sohbet ettik. Köylüler, mevcut santrallerin faaliyete geçmesinden sonra tarımın etkilendiğini, verimin düştüğünü, Tuzla Çayı`nda balığın kalmadığını söylediler. Zaman zaman çaya atık su bıraktıklarını, koku olduğunu, koku olduğunda baş ağrısı çekmeye başladıklarını ifade ettiler. Evi santrale yakın olan köylüler de gürültüden uyuyamadıklarını belirttiler" dedi.
(Seçkin Sağlam)

Paylaş