Köylerde ağaçlandırma seferberliği

Köylerde ağaçlandırma seferberliği
Orman Bölge Müdürlüğü, uygun bozuk orman alanlarının ağaçlandırılması için seferberlik başlattı.

727
Orman köylerinin sınırları içinde gerek arazi gerekse toprak yönünden uygun bozuk orman alanlarında, başta ceviz olmak üzere badem ve fıstıkçamı ağaçlandırmaları yapılması için karar alan Orman Bölge Müdürlüğü, bu kapsamda çalışmalarına hızlı bir şekilde başladı. Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın, Bölge Müdürlüğü`nün asli görevleri arasında bozuk orman alanlarının ağaçlandırma yoluyla iyileştirilerek verimli hale getirilmesinin yer aldığını söyledi. Yalçın; “Bu çerçevede orman köylümüzün gelirlerini de artırmaya yönelik olarak orman köylerinin sınırları içinde gerek arazi gerekse toprak yönünden uygun bozuk orman alanlarında, başta ceviz olmak üzere Badem ve Fıstıkçamı ağaçlandırmaları yapılması kararlaştırılmıştır. Yapılacak olan bu çalışmaların tüm tesis ve bakım masrafları yani arazi hazırlığı, fidan temini, dikim, sulama yapılabilecek yerlerde fidanların sulanması, ot alma ve çapalama gibi iş ve işlemler Bölge Müdürlüğümüz tarafından yapılacaktır” dedi.
 
66 köyde ağaçlandırma
Tespit edilen potansiyel ağaçlandırma sahalarında yapılacak dikimlerde hane başına 30-50 adet fidan karşılık gelmesine dikkat edileceğini ifade eden Yalçın, Çanakkale`de 66 köyde ağaçlandırma çalışmalarının yapğılacağını belirterek; “Projeler buna göre yapılacaktır. Bu bağlamda Çanakkale ilimizde 2013 yılında ilk etapta; Ayvacık ilçesi 6 köyü, Ezine ilçesi 4 köyü, Bayramiç ilçesi 12 köyü, Biga ilçesi 6 köyü, Çan ilçesi 8 köyü, merkez ilçe 4 köyü, Gelibolu ilçesi 2 köyü, Gökçeada ilçesi 2 köyü, Lapseki ilçesi 6 köyü ve Yenice ilçesi 16 köyünde olmak üzere toplam 66 köyümüzde 1250 dekar alanda 37.500 adet fıstıkçamı, 1950 dekar alanda 78.120 adet ceviz, 1020 dekar alanda 40.800 adet badem dikilerek orman köylümüze verilecektir. Dikim yapıldaktan sonra 3 yıl boyunca ot alma ve çapalama işleri idaremizce yapılacak akabinde o köyde oturan her haneye dikilmiş olan Fidanlar, oluşturulacak komisyon marifetiyle kura ile dağıtılıp Köylümüzün hizmetine, gelirlerine katkıda bulunmak üzere dağıtılacaktır.
Dağıtılan bu fidanlardan elde edilecek olan ceviz, badem ve fıstıkçamı meyvelerini Köylüler bizzat kendileri satacaklar. Elde ettikleri gelir de tamamen kendilerinin olacaktır. Bu kabil çalışmalarımız köy sınırları içinde ağaçlandırma yapmaya müsait saha durumuna göre tüm orman köylerinde ceviz, badem, fıstıkçamı gibi türlere yönelik ağaçlandırma ve dikim işlerine öncelik verilerek devam edilecek orman köylülerimize Bölge Müdürlüğümüzce yasalar çerçevesinde desteklerimiz sürdürülecektir” şeklinde konuştu.
Paylaş