havadurum

Köy Enstitüleri 73 yaşında

Köy Enstitülerinin kuruluşunun 73. yıldönümü Çanakkale`de düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

658
Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Çanakkale Şubesi tarafından düzenlenen etkinlikler çerçevesinde Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk anıtına çelenk konuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın okunmasının ardından konuşan Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Yrd. Doç. Mustafa Aydın Başar Köy Enstitüleri’nin Türkiye`nin aydınlanmasında önemli rol üstlendiğini belirterek, Kurtuluş mücadelesi sonrası Mustafa Kemal Atatürk`ün kalkınmanın köyden başlayacağını öngörerek bunu yaşama geçirmeye çalıştığını ifade etti.
“Köy enstitülerinin felsefesini yaşatmak cumhuriyete, aydınlanmaya, çağdaşlaşmaya ve geleceğe sahip çıkmaktır”
Başar köylerin içinde bulunduğu mevcut koşulların zorluğu nedeniyle köylünün içinden çıkacacak aydın tipine gereksinim duyulmasından ötürü köy enstitüsü sisteminin kurulduğunu belirterek, bunun ilk örneğinin büyük eğitimci İsmail Hakkı Tonguç olduğunu söyledi. Tonguç`un sistemin hem kuramcısı, hem de kurucusu olduğunu belirten Başar daha sonra Bakan Hasan Ali Yücel`in de onun girişimlerine destek olduğunu söyledi.
Başar: “Köyün içinde bulunduğu karanlıklardan çıkması, aydınlanma ve kalkınma sürecinin başlatılmasında Köy Enstitüleri en önemli dinamiklerden biri olmuştur” diyerek, bugün de yeniden aydınlanma ve kalkınmanın, çağdaş bir topluma ulaşmanın anahtarının köy enstitüleri olduğunu unutmamak gerektiğini belirtti. Sistemin 20.yüzyıla damgasını vuran tek örnek olduğunu ifade eden Başar: “ Köy Enstitülerinde eğitimle öğretim, yaşamla kültür, doğayla köy ayrı olarak düşünülmemekte, birlikte ele alınmaktaydı” dedi.
Başar köy enstitülerinin feslsefesini yaşatmanın Atatürkçü cumhuriyete, aydınlanmaya, çağdaşlaşmaya ve geleceğe sahip çıkmak olduğunu belirtti.
Paylaş