Önceki haftalarda kontrollü normalleşmeye geçilmesiyle birlikte hafta sonu Cumartesi kısıtlamaları kalkmış, cafe restoranlar belirlenen kapasite ile açılmıştı. 100 bin kişide 81,51 olarak (sarı-yüksek riskli bölge) açıklanan Çanakkale`nin vaka oranı ikinci hafta 107,29`a yükselerek (kırmızı-çok yüksek riskli bölge) olarak tanımlanmıştı, geçtiğimiz hafta ise bu oran 149,76 olarak açıklanmıştı. Son olarak geçtiğimiz gün Sağlık Bakanı Koca, 13- 19 Mart tarihlerini kapsayan risk haritasında Çanakkale`nin vaka oranını 100 binde 202,75 olarak açıklarken, yaşanan artış kentlilerde korku yarattı. Çanakkale Valiliği resmi sitesinden dün `uyarı` açıklaması yapıldı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener ise, tırmanışın devam etmesi halinde Türkiye`nin tamamen kapanması söz konusu olabileceğini belirtti. Yaşanan artış, yeni karantina haberlerini de beraberinde getirdi. Yenice İlçe Hıfzıssıhha Kurulu tarafından yapılan açıklamada, Sameteli Köyü`nde 14 günlük karantina kararı alınırken, Karasuçam Köyü`nün karantinası ise 7 gün süreyle uzatıldı.
"Mesafe ve maske başta olmak üzere tedbirlere lütfen hassasiyetle uyalım"
Yaşanan artış kentte korku yaratırken, Çanakkale Valiliği tarafından uyarı açıklaması yapıldı. Açıklamada; "Mesafe ve maske başta olmak üzere tedbirlere lütfen hassasiyetle uyalım. Çanakkale`mizde vaka sayılarımız artıyor. Koronavirüsle mücadele, gerek açık havada gerekse kapalı alanlarda titizlikle maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymaktan geçiyor. Böylece hem kendimizi hem ailemizi hem de şehrimizi koruruz. Mesafe ve maske başta olmak üzere tedbirlere lütfen hassasiyetle uyalım" denildi.
"Türkiye`nin tamamen kapanması dahi söz konusu olabilir"
ÇOMÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, risk haritasında rengi kırmızı olan il sayısında yaşana artış üzerine açıklamada bulundu. Artışın devam etmesi halinde ülke olarak kapanmaya gidilebileceğini belirten Şener, "Tehlike büyük. Halihazırda Avrupa`da olduğu gibi Türkiye de çok büyük olasılıkla üçüncü dalganın içerisinde. Bu tırmanış trendi devam edecek olursa, Türkiye`nin tamamen kapanması dahi söz konusu olabilir. Eğer normalleşme konuşulur pozisyondayken, geriye adım atmak istemiyorsak azami önem göstermemiz lazım" açıklamasında bulundu.
"Sametli ve Karasuçam köylerinde karantina"
Artışlar yeni karantina haberlerini de beraberinde getirdi. Yenice İlçe Hıfzıssıhha Kurulu tarafından yapılan açıklamada; "İlçe Hıfzıssıhha Kurulumuz tarafından; Sameteli Köyümüzde Covid-19 test sonucu pozitif çıkan hasta sayısında artış görülmesi ve temaslı sayısının fazla olması nedeniyle 22 Mart 2021 (Bugün) 18:00 itibariyle 14 gün boyunca köye giriş-çıkışların yasaklanarak koltuk kuvvetlerince denetlenerek yapılmasına, köyden 14 gün boyunca çıkması yasaklanan vatandaşların ihtiyaçlarının Köy Muhtarlığı ve Vefa Sosyal Destek Grupları tarafından karşılanmasına, köy içerisinde Köy Muhtarı ve Köy İmamı tarafından sık sık anonslar yapılarak halkın daha dikkatli davranması konusunda uyarılmasına karar verilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi. Ayrıca Yenice`nin Karasuçam Köyü`nün karantinasının ise 7 gün süreyle uzatıldığı ifade edildi. Yenice İlçe Hıfzısıhha Kurulu kararında; "ilçe Hıfzıssıhha Kurulumuz tarafından; Karasuçam Köyümüzde Covid-19 test sonucu pozitif çıkan hasta sayısı ile temaslı sayısının beklenen düzeye inmemesi nedeniyle 23 Mart 2021 (Yarın) bitmesi planlanan karantina kararının 7 (yedi) gün uzatılmasına karar verilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.
(Eren Aşnaz)