Köprü, 2023'te değil, 2022'de bitecek!

876

 18 Mart 2017’te temelleri atılan ve dünyanın en büyük köprüsü olarak nitelendirilen 1915 Çanakkale Köprüsü çalışmaları hızla devam ediyor. Dün, TBMM Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın katılımıyla 1915 Çanakkale Köprüsü Kule Keson Temellerinin Yüzdürülmesi Töreni yapıldı. Program, ilk olarak Gelibolu Namık Kemal Ortaokulu’nda düzenlenen karne dağıtım töreni ile başladı. TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Vali Orhan Tavlı, AKP Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, AKP 22, 23 ve 24’üncü dönem Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, AKP Çanakkale Belediye Başkan adayı Ayhan Gider, okulda yapılan karne dağıtım törenine katıldılar. TBMM Başkanı Yıldırım, karne dağıtım töreninde konuşma yaptı. Programın ikinci etabı 1915 Çanakkale Köprüsü Kule Keson Temellerinin Yüzdürülmesi Töreni ile devam etti. Buradaki törene, TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Vali Orhan Tavlı, Çanakkale Savaşları AKP Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, AKP 22, 23 ve 24’üncü dönem Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, AKP Çanakkale Belediye Başkan adayı Ayhan Gider, Gelibolu Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar katıldı. Törende Vali Tavlı, Ulaştırma Bakanı Turhan ve TBMM Başkanı Yıldırım, konuşma yaptılar. Konuşmalarından ardından TBMM Başkanı Binali Yıldırım ve protokol üyeleri tarafından butonlara basılarak, `1915 Çanakkale Köprüsü Kule Keson Temellerinin Kuru Havuzdan Islak Havuza Geçişi yapıldı. Daha sonra alana geçen Yıldırım, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan ve yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Avrupa ve Anadolu yakasındaki kesonlar, deniz içerisine çakılan kazıkların üzerine konulacak. Bu sayede ise köprünün temeli tamamlanmasıyla, asma köprüsünün kuleleri yükselecek. Köprünün 2022 yılına kadar hizmete girmesi bekleniyor.

 
“2017 ve 2018 yılı Çanakkale’nin yılı oldu”
Vali Orhan Tavlı, 1915 Çanakkale Köprüsü Kule Keson Temellerinin Yüzdürülmesi Töreni kapsamında konuşma yaparak; “100 yıl önce ecdadımız, bu coğrafyaya canıyla, kanıyla mührünü vurdu. 1915 Çanakkale Köprüsü ile birlikte bu coğrafyaya bir kez daha tarihe mührü vurmanın haklı gururunu bizlere yaşattığınız için başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere saygıdeğer Meclis Başkanımıza, Bakanlar Kurulumuzun saygıdeğer üyelerine şükranlarımı sunuyorum. 1915 Çanakkale Köprüsü, bir dünya projesidir. 2017 yılı Çanakkale’nin yılı oldu. Saygıdeğer Meclis Başkanımızın büyük destekleriyle 2018 yılı yine Çanakkale’nin yılı oldu. Bu düşüncelerle 2023 hedefleri doğrultusunda yapılan çalışmalarda Türkiye Cumhuriyet’imizin ve aziz Türk milletinin yardımcısı olsun” dedi. 
 
“2023 metrelik orta açıklığıyla dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü”
Çanakkale’nin sadece bir şehir veya bir boğaz olmadığını, tarihi açıdan büyük önem taşıdığını dile getiren Turhan; “Kamu özel iş birliği modeliyle yapımını gerçekleştireceğimiz 1915 Çanakkale Köprüsü, yaklaşık 3 milyar 100 milyon avro yatırım tutarıyla ülkemizin en büyük projelerindendir. Bu dev eser, İstanbul Boğazı`nın iki katı uzunluğundaki Çanakkale Boğazı`nın iki yakasını birleştirecek. Köprü tamamlandığında ülkemizin en önemli hizmet, sanayi ve turizm merkezi Trakya ile göz bebeğimiz Batı Anadolu Bölgesi`ndeki ekonomik ve sosyal yaşam çok daha cazip hale gelecektir. Ayrıca Avrupa Birliği ülkeleri ve özellikle de Bulgaristan ve Yunanistan merkezli yük hareketleri hızlı bir şekilde Ege, Batı Anadolu ve Batı Akdeniz’e ulaşacak. Bu sayede, yapımı devam eden Gebze-İzmir ile Edirne-Kınalı-İstanbul-Ankara otoyolu, İzmir-Aydın ile Marmara ve Ege Bölgelerindeki otoyolların birbiriyle entegre olmasını da sağlamış olacağız. Yine bu projeyle, mevcut Edirne-İstanbul-Ankara otoyolu üzerindeki trafik rahatlayacaktır. Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir otoyolunun Gebze-Orhangazi-İzmir otoyoluna bağlanmasıyla İzmir, Aydın ve Antalya gibi şehirlerimizdeki turizm hareketliliği de zirveye çıkacaktır. Malumunuz köprünün bitiş tarihi olarak 2023 planlanmıştı, çalışmalarımız çok hızlı ilerliyor. İnanıyorum ki Çanakkale Köprüsü`nü milletimiz açısından çok büyük anlam ifade eden 2022 yılının 18 Mart`ında hizmete açacağız. Elbette Çanakkale Köprüsü`nün teknolojik önemi zamanla daha iyi anlaşılacaktır. Öte yandan, köprü, sahip olduğu konum kadar parmakla gösterilecek mühendislik potansiyeliyle övgüleri hak etmektedir. Tamamlandığında, 2023 metrelik orta açıklığıyla dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü olacaktır. Toplam uzunluğu yan açıklıklar ve viyadüklerle birlikte 4 bin 608 metreyi bulacaktır. Yüksekliği ise 3`üncü ayın 18`ini temsilen yaklaşık 318 metre olacaktır. Köprü, bu özellikleriyle dünyanın sayılı projeleri biri durumundadır” ifadelerini kullandı. 
 
“104 yıldır geçilmeyen Çanakkale, 2022’de geçilecek”
TBMM Başkanı Binali Yıldırım, köprünün Cumhuriyet`in 100’üncü yılına planlandığını ancak projenin, 18 Mart 2022’de tamamlanacağını belirterek; “Türkleri tarih sahnesinden yok etmek isteyen 7 düvele karşı 104 yıl önce tarihin kaydettiği en büyük direnişi, destanı bu topraklarda yazdık. Boğazın bir ucundan öteki ucuna bile mermileri ulaşmayan toplarımızla devrin muhteşem donanmalarını burada Çanakkale`nin soğuk sularına gömdük. Çanakkale’nin geçilmeyeceğini herkese burada gösterdik. Ben Bakan olduğum 2003 yılında Çanakkale`ye geldiğimde `Çanakkale geçilmez` sözünü ilk gördüğümde aklımdan şunlar geçti. Bu, 100 yıl önce düşman için söylenmiş bir laf. Şimdi Çanakkale`ye niye geçilmiyor acaba? Bunun hikmeti nedir? Doğru dürüst deniz taşımacılığı yok. Bozcaada`ya gitseniz gidemezsiniz. Karşıdan karşıya geçecek standartlara uygun gemiler yok. Yol deseniz hak getire. Çanakkale`den Bandırma`ya doğru dürüst yol yok. Çanakkale`den Kazdağları İzmir tarafına uzanan yollar çok ama çok zayıf. Tek yön gidiş geliş. Şuradan Gelibolu Eceabat daha yukarı Edirne Tekirdağ arasına yine durum aynı. Havayolu desen havaalanı var. Sefer yok. Ecdat, dedelerimiz `Çanakkale Geçilmez` dediler ama düşmana geçilmez dediler. Yoksa Çanakkale karadan da, denizden de, havadan da geçilen bir yer olacak dedik, Cumhurbaşkanımızın talimatıyla çalışmalara başladık. GESTAŞ`ı devreye soktuk. Yolları yaptık, havaalanını açtık. Bir tek denizin üzerinden karadan geçme kalmıştı. İşte onu da başlattık. 1915 Çanakkale Köprüsü 2018 Mart`ında Lapseki`de temelini attık ve 2023 Cumhuriyet`in 100. yılına planlanmıştı. Az önce Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan projenin 2022`de 18 Mart`ta tamamlanacağını söyledi. Bu büyük bir müjde büyük bir haber. Çanakkale`miz için ülkemiz için. Hayırlı uğurlu olsun" ifadelerini kullandı. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş