"Kooperatifleşmenin önemi Tire Süt örneğiyle ortaya çıktı"

665

 Türkiye’de uzun bir aradan sonra kooperatifleşmeye İzmir`in Tire ilçesinde 2 bine yakın üreticinin ortaklığı ile faaliyet gösteren ve son yıllarda birçok başarıya imza atan, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük‘ Kooperatifleşmenin Önemi’ konulu bir konferans verdi. Kepez Turhan Mildon Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen konferansa, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcıları İrfan Mutluay ile Rebiye Ünüvar, kooperatif başkanları, süt üreticileri, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı. Başkan Yardımcısı Mutluay, Türkiye’nin kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biri iken, ne yazık ki bugün tarım ithalatçısı bir ülke haline geldiğini belirterek,  “bu dönemde hepimiz için bir umut yeşerten Tire Süt Kooperatifi gerçekten bir kahramanlık destanı yazmış, ülke tarihine geçecek bir adım atmıştır” dedi. Kepez başta olmak üzere diğer belde belediyeleri ile birlikte kooperatifleri hayata geçirmek istediklerini ifade eden Mutluay, “bu noktada belediyelerimizin de içerisinde olduğu bir modeli kooperatiflerimiz ile güçlendirerek hayata geçireceğimize inanıyorum” dedi.  Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük, İzmir`in Tire ilçesinde 2 bine yakın üreticinin ortaklığı ile faaliyet gösteren ve son yıllarda birçok başarıya imza atan, Tire Süt Kooperatifi`nin başarı hikayesine değindikten sonra, kooperatifleşmenin önemi, kooperatiflerin başarıya ulaşması için atılması gereken önemli adımlar hakkında bilgi paylaşımında bulundu. 

 

“Belediyelerimizin de içerisinde olduğu bir modeli kooperatiflerimiz ile güçlendirerek hayata geçireceğimize inanıyorum”
Son yıllarda uygulanan tarım politikaları nedeni ile ülkede tarım sektörünün ne yazık ki karlı bir sektör olmaktan çıkarak,  hızla kan kaybettiğini belirten Başkan Yardımcısı Mutluay;  “Tarımda yaşayan nüfus her geçen gün almaktadır. Uzun yıllar önce hepimizin bildiği gibi kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biri olan Türkiye, ne yazık ki bugün tarım ithalatçısı bir ülke haline gelmiştir.  Bu dönemde hepimiz için bir umut yeşerten Tire Süt Kooperatifi gerçekten bir kahramanlık destanı yazmış, ülke tarihine geçecek bir adım atmıştır. Bu adım hepimiz için çok önemli çok ciddi bir umut ışığı olmuştur. 31 Mart seçimlerinden öncede Çanakkale Belediyesi, Kepez Belediyesi ve birçok belediye ile birlikte Büyükşehir Belediyeleri bundan etkilenerek önümüzdeki 5 yılla birlikte kooperatifleşme ve tarımsal kalkınma ile ilgili bir takım projeleri hayata geçirme kararlılığı göstermektedirler. Bundan esinlenerek bizde Çanakkale Belediyesi olarak önümüzdeki 5 yıllık dönemde yerel kalkınma olarak adlandırdığımız bir modeli hayata geçirmek istedik. Bunu sadece Çanakkale Belediyesi olarak hayata geçirmeyeceğiz. Bunu Kepez başta olmak üzere diğer belde belediyeleri ile birlikte bunu hayata geçirmek istiyoruz. Çanakkale ili geçimini tarımdan sağlayan bir il. Nüfusun hala büyük bir bölümü hala köylerde yaşıyor. Tarımdan geçimini sağlayan nüfusun oranı ise yüzde 50’den fazla. 2 milyar dolara yakında kayıt dışı üretim ile birlikte bir bürüt Gayrı Safi Hasılası mevcut. Dolayısı ile biz bu değeri yaş meyve sebze satarak değil, çiğ süt satarak değil, hammadde satarak değil, kooperatiflerimizi güçlendirerek ve ürettiğimiz tarımsal hammaddeyi bağımlılık haline dönüştürerek pazarlarımıza ulaştırmak istiyoruz. Bu noktada belediyelerimizin de içerisinde olduğu bir modeli kooperatiflerimiz ile güçlendirerek hayata geçireceğimize inanıyorum” dedi. 
 
“Yol göstermekten mutluluk duyuyoruz"
Konferans öncesi yaptığı konuşmada ülke olarak kooperatifleşmeye mecbur olduğumuzu belirten Eskiyörük;  “Çünkü Türk tarımının sorunları gittikçe artıyor. Türk tarımı geri kaldı. Elimizde 2 tane Türkiye’yi besleyecek bir Anadolu varken gıda açığımız oluşmaya başladıysa, Türkiye’de köylerden kentlere göç hızlandıysa bunun onarılması, daha yaşanır ve güçlü ihracat yapan bir Türkiye’nin yaşatılması ancak kooperatifleşme ile mümkün. Anadolu’yu dolaşıyorum üreticilere, ‘ya büyüyeceksiniz, ya birleşeceksiniz, ya da yok olacaksınız…’ diyorum. Köylümüz yerinde üretmeye ve yaşamaya devam etsin. Bu ülkede kooperatifleşmeyi devlet politikası haline getirebilirsek Türkiye daha yaşanabilir olur. Kooperatifleşmenin Türkiye’de geri kalmasında dolayı sancılar ve sorunlar bu kadar artıyor. Umarım, birlikte çalışarak, işleyerek ve pazarlayarak, yerel yönetimlerde buna omuz vererek, yerelde kalkınmayı benimserler ve Türkiye’miz hak ettiği yere gelir” dedi. Konferansta yaptığı konuşmada kooperatifleşmenin yararlarını da anlatan Eskiyörük; “Kooperatifler üretim maliyetlerini düşürdüğü gibi, üretimi kayıt altına alacak, pazarlama sorunu çözülecek, gıda güvenliği sağlanacak ve kırsalda göç önlenecektir. Gençler çiftçilik yapmak istemiyor. Çünkü güvencesi olmayan bir iş olarak görülüyor. Kooperatifleşmenin önemi Tire Süt örneğiyle iyice ortaya çıktı. Pek çok ilden ve ilçeden davetler alıyoruz. Biz yol göstermekten mutluluk duyuyoruz" dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş