Geçtiğimiz ay gündeme getirdiği kömür ihalesini Ekim ayında yeniden meclise taşıyan CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Hakkı Öztürk’ün açıklamaları meclise damga vurdu. CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Hakkı Öztürk’ün kalori oranını tespit etmek için kömürlerden numune alarak laboratuara gönderdi. Öztürk’ün laboratuar sonuçları ile ihaleyi alan firmanın yaptırdığı analiz sonuçlarının aynı olmaması kafalarda soru işareti yaratırken, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Tekin kömürlerin kalori oranlarının yeniden araştırılması için İl Genel Meclisi üyelerinin de katılacağı ilgili komisyona görev verdi.
Ekim ayının ilk oturumunda gündem dışı söz alan CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Hakkı Öztürk; “Okullarımıza 625 ton kömür alındı. Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Recai Keleş, şartnameyi hazırlamış, İl Özel İdaresi’nin İnsan Kaynakları Müdürlüğü’ndeki mevcut ihale komisyon birimine havale edilmiş. Bu birimde ihale yapmış. Şartnamede diyor ki, 4 bin 800 kalori artı eksi 200. Çanakkale’de böyle bir kömürün olmadığını ifade ettim. Soma’dan alınıyorsa veya ithal kömür alınıyorsa hay hay. Bunların ısı değeri budur. Ama Malkara Paşaköy’den kömür aldık diyorsanız bu kömürün 4 bin 800 kalori olmadığını düşünüyorum. Genel Sekreter yardımcısı biz yaptırdık dedi, bunun üzerine bende aynı kömürün değerini analiz ettirdim” dedi.
Öztürk’ün analiz sonuçları şaşırttı
Kendisinin yaptırdığı analizde okul kömürünün 3 bin 396 kalori çıktığını ifade eden Öztürk; “İnsan Kaynakları Müdürlüğü 3 tane analiz yaptırmış. Bunlardan birisi kilogram kalori 5 bin 151, diğeri kilogram kalori 6 bin 640, üçüncüsü ise kilogram kalori 6 bin 845. Böyle bir kömür eğer Çanakkale’de çıkıyorsa, bu Çanakkale’nin sayın başbakanın söylediği gibi uçmak değil Amerika’ya gidip yerleşmesi gerekiyordu. Okullarımıza Paşaköy’den kömür alınıyor. Bende 400 lira yatırdım ve analizi yaptırdım. Şahidimde İsmail Doğan’dır. Benim aynı kömüre yaptırdığım analizde ise kalori 3 bin 396. Malkara Paşaköy kömürünün kalorisi bu şekilde çıktı. Ama diğer yaptırılan analizde ise kalori oranları 5 bin ve 6 bin oranında çıkıyor” diye konuştu.
“Müftülük neden Paşaköy’den almamış kömürü?”
İl Müftülüğü’nün önüne bir kamyon kömür indirildiğini ve bu kömürlerin ithal kömür olduğuna dikkat çeken Öztürk şu şekilde konuştu: “Müftülüğümüze bir kamyon kömür inmiş. Baktım ithal kömür. Peki Müftülük neden Paşaköy’den almamış kömürü. Bu memleketim Müftülüğü ithal kömür kullanacak, 7-8 yaşındaki çocukların bulunduğu okullarda ise kükürtlü kömür kullanılacak ve çevreye zarar verilecek. Müftülükte ithal kömür yanıyor, okullarda ise Paşaköy’ün kömürü yanıyor.”
“Analizi kim yaptırdı?”
İl Özel İdaresi İnsan Kaynakları Müdürlüğü’nden aldığı yazıda, 12.09.2012 tarihinde 3 adet kömür numunesine ait analiz değerlerinin yer aldığını kaydeden Öztürk, kendi yaptırdığı analiz sonuçlarından farklı olarak çıkan bu analizlerin kimin tarafından yaptırıldığını sordu. Öztürk; “İl Özel İdaresi İnsan Kaynakları Müdürlüğü’nden aldığım yazıda, 12.09.2012 tarihinde 3 adet kömür numunesine ait analiz değerleri yazılmış. Numunenin alındığı yer Derya Madencilik. Kim götürdü bu kömürleri de analiz yaptırdı? İnsan Kaynakları müdürü mü gönderdi? Yoksa bir görevli mi gönderildi? Ya da Derya Madencilik kendisi mi yaptırdı da bunu İl Özel İdaresi’ne gönderdi? Benim yaptırmış olduğum analize inanmıyorsa bu meclis, bir önerim var. 3 siyasi partiden bir komisyon oluşturulur, noter huzurunda herhangi bir okuldan ağzı kapalı bir kömür torbası alınır ve tekrar analiz yaptırılır. Doğru ne ise ortaya çıkar. Bu ihalede bir şey de dikkatimizi çekiyor. Hiç Çanakkale’de kömür satan insan yok mu? Çan’da hiç kimse yok mu? Bundan ekmek yiyen insanlar yok mu da Paşaköy’den bir tane adam geliyor ve ihaleyi alıp gidiyor” şeklinde konuştu. Tartışmaların ardından meclis, araştırma komisyonu ile birlikte merkezdeki il genel meclis üyelerinin katılımıyla araştırma yapılmasına oy birliği ile karar verdi.