Kömür ihalesi yargıya taşınıyor

CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Hakkı Öztürk, iddialarda bulunduğu kömür ihalesinde haklılığını ortaya çıkaran analiz sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. İl Özel İdaresi tepkilere neden olan kömür ihalesi ile ilgili suç duyurusunda bulunurken, CHP’li İl Genel Meclis üyeleri de Çanakkale Adliyesi’ne şikayet başvurusu yaparak konuyu yargıya taşıyacak. Kükürt oranındaki iddiaları da ihbar kabul eden Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, Çevre Kurulu olarak konunun takipçisi olacaklarını bildirdi.

749
İl Genel Meclisi’nde tartışma konusu olan kömür ihalesinin ardından analiz edilmesi için Çan Linyit İşletmesi’ne gönderilen kömürlerin analiz sonuçları belli oldu. Bu sonuçlara göre, 5 Ekim tarihinde 17 ayrı okuldan alınan kömürün kalori oranının 3051, 3366 ve 3223 çıkması, CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Hakkı Öztürk’ün iddialarını doğruladı.
 
“Sorumlular cezalandırılsın”
CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, parti olarak kömür ihalesinde yaşanan olayın açığa çıkarılmasını istediklerini söyledi. Yolsuzluğa neden olan ihalenin sorumlularının yargı önüne çıkarılıp hesap sorulması gerektiğini düşündüklerini belirten Karagöz; “CHP olarak bu olayın takipçisi olacağız. Nerede yolsuzluk var ise, CHP o yolsuzluğun üstüne gidecektir” dedi.
 
“Artık sözün bittiği yerdeyiz”
Çan Linyit İşletmeleri’nden gelen kömür analiz sonuçlarının kendi yaptırdığı sonuçlar ile birebir örtüştüğünü vurgulayan Öztürk; “Numune sonuçlarına baktım ve birinci torbadan 3223 kilogram kalori. İkinci torbadan 3366 kilogram kalori. Üçüncü torbadan ise 3051 kilogram kalori çıktı. Bu sonuçlar, kendi yaptırmış olduğum analiz sonuçlarıyla birebir örtüşüyor. İhale şartnamesinde belirlenen kalori miktarının 4800 olduğu dikkate alınırsa ciddi bir usulsüzlük söz konusu. Artık sözün bittiği yerdeyiz” dedi.
 
Gökhan; “Bunu ihbar kabul ediyorum”
Kükürt oranının son derece önemli olduğunu kaydeden Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise; “Kükürt oranı son derece önemli. Çevre Kurulu’nun bu yönde kararı var. Çevre Kurulu üyesi olarak bunu bir ihbar kabul ederek, bu konunun üzerine gideceğiz” ifadelerini kullandı.
 
Kentin gündeminde yer alan ve şaibeli olduğu iddia edilen kömür ihalesi ile ilgili açıklama yapan CHP’li Hakkı Öztürk, son olarak Çan Linyit İşlemesi’ne gönderdikleri kömürün analiz sonuçlarıyla ilgili yaşanan gelişmeleri kamuoyuna açıkladı. İl Genel Meclisi’nde tartışma konusu olan kömür ihalesinin ardından analiz edilmesi için Çan Linyit İşletmesi’ne gönderilen kömürlerin analiz sonuçları belli oldu. Bu sonuçlara göre, 5 Ekim tarihinde 17 ayrı okuldan alınan kömürün kalori oranının 3051, 3366 ve 3223 çıkması, CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Hakkı Öztürk’ün iddialarını doğruladı.
 
CHP İl binasında düzenlenen basın toplantısına CHP’li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, CHP Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder, İl Genel Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Metin Öztürk, il genel meclis üyeleri ve çok sayıda partili katıldı.
 
 
“Yolsuzluğu kim yapmış ise yargı önüne çıkarılıp hesap sorulsun”
Toplantıda konuşan CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, parti olarak kömür ihalesinde yaşanan olayın açığa çıkarılmasını istediklerini söyledi. Yolsuzluğa neden olan ihalenin sorumlularının yargı önüne çıkarılıp hesap sorulması gerektiğini düşündüklerini belirten Karagöz; “Yetimin hakkını savunmak, bir yolsuzluk var ise bunun açık bir şekilde ortaya çıkarılması için bu açıklamayı yapıyoruz. Özellikle yoksulluğu, yolsuzluğu ve yasakları yok edeceğiz diye iktidara gelen AKP’nin, gerekli duyarlılığı gösterip Çanakkale’deki bu olayı açığa çıkarmasını istiyoruz. CHP olarak bu olayın takipçisi olacağız. Nerede yolsuzluk var ise, CHP o yolsuzluğun üstüne gidecektir. Hem yolsuzluğu hem de yoksulluğu yenecek olan tek parti CHP’dir. CHP’nin mutlaka önümüzdeki dönemde iktidara gelmesi gerekiyor. Türkiye’nin sorunlarını ancak sosyal demokrat iktidar CHP çözecektir. CHP olarak amacımız, kömür ihalesinin bütün çıplaklığı ile ortaya çıkarılmasıdır. Sorumluları kim ise ve bu yolsuzluğu kim yapmış ise yargı önüne çıkarılıp hesap sorulması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
 
 
Öztürk; “İhale yapılıyor ancak haberimiz yok”
Kömür ihalesinde yaşananlar ile ilgili süreci kamuoyuyla paylaşan CHP’li Hakkı Öztürk, okullara kömür alımı için yapılan ihaleden İl Genel Meclisi üyeleri olarak haberlerinin olmadığına dikkat çekti. Öztürk; “Çanakkale’deki Çan kömürü bile şartlara uymadığı için kömür satanların bu ihalelere girmediğini biliyorum. Son yapılan kömür ihalesini araştırdım. Bu ihaleden hiç birimizin haberi olmadı. Çünkü, meclise bu konuda herhangi bir bilgi verilmedi. Kömürler geldi ve depoya girdi. İhaleyi İl Özel İdaresi’nin İnsan Kaynakları’nda ihale biriminin yaptığını öğrendim. 8 yıldır il genel meclisi üyesiyim böyle birimin olduğunu bilmiyorum. Meclise bilgi verilmiyor. Ne yapılıyor belli değil. İnsan Kaynakları’ndaki birimi buldum ve gittim. Böyle bir ihale yaptınız mı dedim evet yaptık dediler. Şartnameyi istedim. Şartnamede İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Recai Keleş’in imzası var. Arkadaşlarımız bu şartnameyi hazırlamışlar. Şartnamede ihaleye çıkmışlar. Bu ihaleyle ilgili İl Genel Meclisi’nde AKP’li üyelerin bilgisi olabilir ama bizim olmadığını biliyorum” diye konuştu.
 
“Kömürlerin itiraz süresinden önce teslim edilmesi yanlış”
Söz konusu ihale ile alınan kömürlerin itiraz süresinden önce okullara teslim edilmesinin yanlış olduğunu ifade eden Öztürk; “İhale yapıldıysa bu ihalenin itiraz süresi ne zaman doluyor? Bunun üzerinde durdum. Çünkü, kömürlerin depoya girişi 31 Ağustos. 2 Eylül tarihinde itiraz süresi doluyor dediler. 2 Eylül tarihi Pazar gününe denk geliyor. Böyle bir ihalenin tarihi Pazar gününe denk geliyorsa, bir sonraki güne aktarılır. Yani 3 Eylül Pazartesi günü. Ama 31 Ağustos tarihinde kömürler depoya girdi. Kömürün kalitesi analiz edilmedi. Kömürlerin teslim süresi bana göre itiraz süresinden önce yapıldı. Bu da yanlış” şeklinde konuştu.
 
“17 okuldan kömür aldık”
Çanakkale’deki 17 ayrı okuldan kömür alarak 3 adet numune oluşturduklarını kaydeden Öztürk, İl Özel İdaresi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden bir temsilci ile birlikte Çan’a gidip Linyit İşletmeleri’ne numuneleri teslim ettiklerini dile getirerek şu şekilde konuştu: “İl Genel Meclisinde bu olayı gündeme getirmemden sonra hemen idare çalışmalara başladı. İlk olarak kömürleri analiz yaptırdı. İddia sahibi olmam nedeniyle bu konuda bana bilgi verilmedi. İdarenin genel sekreter yardımcısı önderliğinde yapılan analiz sonucunda kömür kalori oranları 6845, 6640, 5151 çıktı. Trakya’dan bu kalori de bir kömür çıkmayacağı iddiam var. Bu nedenle kendim bir analiz yaptırdım. 400 lira para yatırdım ve Çan Linyit İşletmesine analiz yaptırdım. Çıkan sonuç 3396’dır. Bunu tekrar mecliste gündeme getirdim. Tekrar bir analiz yaptırılmasına karar verildi. 5 Ekim tarihinde Cuma günü meclis bittikten sonra komisyon başkanı ve üyeleri, İl Özel İdaresi’nden jeoloji mühendisi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden bir temsilci. 3 tane ekip kurduk. Bu 3 ekip ile birlikte 17 okuldan kömür aldık. Bu kömürlerden 3 adet numune hazırladık ve torbaların içerisine koyarak mühürlettirdik. Bu numuneleri alarak İl Özel İdaresi’nden ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden bir temsilci ile birlikte Çan ilçesine gittik. Çan Linyit İşletmesi’ne numuneleri teslim ettik.”
 
“Artık sözün bittiği yerdeyiz”
Çan Linyit İşletmeleri’nden gelen kömür analiz sonuçlarının kendi yaptırdığı sonuçlar ile birebir örtüştüğünü vurgulayan Öztürk; “Numune sonuçları geldi. Gelen sonuçları açmadan sayın İl Özel İdaresi genel sekreterine telefon ettim. Kendisi ‘Sen gelen sonuçları açabilirsin ben bilgileri aldım’ dedi. Ben de numune sonuçlarına baktım ve birinci torbadan 3223 kilogram kalori. İkinci torbadan 3366 kilogram kalori. Üçüncü torbadan ise 3051 kilogram kalori sonuçları çıktı. Bu sonuçlar, kendi yaptırmış olduğum analiz sonuçlarıyla birebir örtüşüyor. İhale şartnamesinde belirlenen kalori miktarının 4800 olduğu dikkate alınırsa ciddi bir usulsüzlük söz konusu. İdare bununla ilgili ne karar alır bilemiyorum. Sözde mahkemeye başvurmuşlar. Bir hakim huzurunda bu analizleri tekrar yaptıracaklarmış. Artık sözün bittiği yerdeyiz.” şeklinde konuştu.
 
“Yoğurdum ekşi diyen bir yoğurtçuya rastladınız mı?”
Söz konusu kömür analizinin Derya Madenciliğe yaptırılmasına tepki gösteren Öztürk; “Derya Madenciliğe analiz yaptırıldı. 625 ton kömürü burada ilköğretim okullarına dağıtan firma. Buradan soruyorum. Yoğurdum ekşi diyen bir yoğurtçuya rastladınız mı hiç? Derya Madenciliğe bunu teslim ediyorlar ve git sen bu analizi yaptır diyorlar. Ama benim analiz yaptırdıklarımda ise Hakkı Öztürk yazıyor. Neden İl Genel Meclisi ya da İl Özel İdaresi bu analizleri yaptırmadı? Derya Madencilik, bu kömürleri bir an önce depolardan alıp götürsün nereye verecekse versin. Ya da bunlar çok hayırsever ise fakir fukaraya bu kömürleri dağıtsınlar. Başka kömür getirsinler” dedi.
 
“Kükürt sorunu da var”
İhale ile alınan kömürlerin ayrıca Çevre İl Müdürlüğü’nün raporuna uymayan kükürt sorunu olduğuna dikkat çeken Öztürk; “Ayrıca bu kömürlerin Çevre İl Müdürlüğü’nün raporuna hiç uymayan kükürt sorunu var. Kirlilik sorunu var. Çanakkale’de bunlara göz yuman bir idare var. O nedenle bu konunun bir an önce düzeltilmesi gerekiyor” diye konuştu.
 
Gökhan; “Bunu ihbar kabul ediyorum”
Kükürt oranının son derece önemli olduğunu kaydeden Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise; “Kükürt oranı son derece önemli. Çevre Kurulu’nun bu yönde kararı var. Çevre Kurulu üyesi olarak bunu bir ihbar kabul ederek, bu konunun üzerine gideceğiz” ifadelerini kullandı.
 
 
Baydar; “Adliyeye şikayetimizi yapacağız”
CHP’li İl Genel Meclisi Hilmi Baydar da, konunun hukuki süreci ile ilgili bilgiler verdi. CHP’li İl Genel Meclis üyeleri olarak kömür ihalesinde yaşananlarla ilgili şikayet başvurusu yapacaklarını dile getiren Baydar; “İl Özel İdaresi’nin bu konuda bir suç duyurusu yaptığını biliyoruz. 12 il genel meclisi üyesi olarak şikayetçi olmayı düşünüyoruz. Pazartesi günü şikayetimizi yapacağız” dedi.
Paylaş