"Komisyon, Ekoturizm isteğimize sıcak baktı"

349

 

 

Pumice A.Ş. tarafından Ayvacık`ın Kısacık köyü yakınlarında tekrar hayata gerçekleştirilmek istenen Altın Madeni Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi projesi ÇED süreci, İDK toplantısı sonucunda durduruldu. Salı günü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda düzenlenen Komisyon toplantısına Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan ve uzmanlarda katılım gösterdi. Doğan, toplantı sürecini gazetemize anlattı.  Toplantıda uzmanların ÇED sürecine neden karşı olduklarını detayları ile anlattıklarını ifade eden Doğan, aynı zamanda bölgenin kalkınmasını sağlayacak projeleri de komisyona sunduklarını belirtti. Madencilik gibi çevreyi talan edecek projelerin ömrünün 36 yıl ise, ekotarım gibi bölgeyi geliştirmeye yönelik projelerin çevreye zarar vermeden, çok daha uzun yıllar katkı sağlayacağını belirttiklerini ifade etti. Doğan, sunulan projelere komisyon tarafından sıcak bakıldığının da altını çizdi. Komisyon Başkanı tarafından itiraz raporlarının kendilerinin yanı sıra ‘DSİ, Tarım Bakanlığı, Kültür Bakanlığı’ gibi ilgili kurumlara da iletilmesi gerektiğinin belirtildiğini açılayan Doğan; “aktif mücadele ile beraber bu tür raporları hazırlayarak ilgili yerlere ulaştırmanın ve ciddi bir şekilde savunmanın çok doğru olduğunu gördük” dedi. 

 
“Halkın Katılımı Toplantısı yapılmış gibi sunuldu”
Salı günü gerçekleştirilen toplantıya katılarak maden ocağına karşı itirazlarını sunan Doğan, toplantıda yaşananlar ile ilgili; “Toplantıya. DSİ, Turizm Bakanlığı ve Hava Kontrol birimleri ve sunumu yapacak olan ÇED firması geldi. Komisyon Başkanı geldiğinde bizim hangi kurumdan olduğumuzu sordu. Biz kendimizi tanıttık. Komisyon Başkanı önce firmanın sunum yapacağından ardından bizim konuşmalarımızın dinleneceğini ve biz çıktıktan sonra ise komisyon kararının açıklanacağını söyledi. Bende kendilerine dört arkadaşımızın kendi alanları ilgili ciddi bir hazırlık yaptığını ve bizleri dikkatle dinlemelerini rica ettim. İlk olarak Firma yetkilisi sunum yaptı. Sunumda en çok dikkatimizi çeken şey Halkın Katılımı Toplantısını yapılmış gibi anlatması oldu. Toplantının yapılmak istenildiği kahveden de iki fotoğraf gösterdi. Biz bu konuda hazırdık ve tutanak yanımızdaydı. Bakanlığa halkın istemediği için toplantının yapılamadığını dair yazıyı da göndermiştik” dedi.  
 
“Komisyon, yerel kalkınma projelerine sıcak baktı”
Toplantıda yerel kalkınmanın önemine vurgu yaptıklarını açıklayan Doğan; “Turizm Bakanlığı temsilcilerini de orada hazır görünce yerel kalkınmanın, madencilik faaliyetlerinden çok daha önemli olduğunu belirttim. Köylerde, dernek olarak kalkınma çalışmaları yaptığımızı ve bunun halk için çok daha uzun bir gelir kaynağı olduğunu söyledim.  Madencilik 36 yıl ise bu tür faaliyetlerin hem bölgeye gelir sağlayacağını ve hem de daha uzun ömürlü olduğunu açıkladım. Aynı zamanda, Turizm Bakanlığı’nın buralara ekoturizm getirmesi gerektiğini belirterek, rapordaki toprağın sınıflandırılmasında yanlış değerlendirmeler oluğunu kendilerine sundum. Esenay, arkadaşımız maden mühendisi olarak, arkasından da orman mühendisi arkadaşımız düzenledikleri raporları özetleyerek itirazlarımızı dile getirdik. Burhan Erken arkadaşımız ise o bölgede ekolojik tarım yapıldığını, kendisinin de arazilerinin olduğunu ve ayrıca sertifikalı tarımlara maden faaliyetlerinin olumsuz etki yapacağını söyledi. Arkadaşımız ayrıca, projenin etkisinin de çok büyük olduğu ve köylüler arasında çatışmalara sebep olduğunu ve bu tür projelerin bölgeye hayır getirmeyeceğini söyleyerek projeyi kesinlikle istemediğimizi belirtti” dedi.  
 
“Aktif mücadelenin yanı sıra raporlar ilgili kurumlar sunulmalı”
Komisyonun yaklaşık 40 dakika boyunca kendilerini dikkatli bir şekilde dinlenildiklerini belirten Doğan; “Toplantı bitince Komisyon Başkanı’nın odasına gittik ve kedimize konuşma hakkı tanıdığı için teşekkür ettik. Bölgemizdeki bu tür durumlarla artık baş etmekte zorlandığımızı ifade ettik. Bir yandan altın madenleri, bir yandan köprü, bir yandan yollar olduğunu söyledik. Kendilerine geçen haftalarda ‘Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği’’ni geçirdiklerini, bunu bizim bölgemiz için uygulamalarını istediğimizi açıkladık. Tek tek oluşacak bir ÇED süreci yerine, genel olarak bir plan yürütülmesini istiyoruz dedik. Doğru söylediğimizi ancak tek başlarına karar verebilecekleri bir durum olmadığını ifade etti. Bizim yapmamız gerekenin ilgili Bakanlıklar ile çalışmak, kendilerinin ise ÇED süreçlerinde kurumların görüşlerini dikkate almak zorunda olduklarını söyledi. İtirazlarımızı yalnız kendilerine değil, ilgili Bakanlıklara da yapmamız gerektiğini özellikle vurguladı.  Burada Çanakkale’den Sağlık Bakanlığı’ndan gelen arkadaşların sağlık teknikeri olduğunu ve bu raporu anlayıp halk sağlığına etkileri konusunda sağlıklı bir rapor verecek düzeyde olmadıklarını söyledik. Aynı zamanda aktif mücadele ile beraber bu tür raporları hazırlayarak ilgili yerlere ulaştırmanın ve ciddi bir şekilde savunmanın çok doğru olduğunu gördük. İnsanlar saygı ile dinliyorlar ve saygılı davranıyorlar. Komisyonda firma temsilcisi yoktu. Buna da Komisyon Başkanı kendi İDK toplantılarına gelmedikleri için kızdı. Toplantıda ‘dosyadaki kurum görüşlerinin eksikleri nedeni ile ÇED süreci durdurulmuştur’ kararı verilmiş oldu. 
 
“Firma başvuru yapmaz ise dosya düşecek”
Sonraki süreçte kalkınma raporlarının da ilgili kurumlara sunulacağını açıklayan Doğan, son olarak; “Bundan sonra firmanın süresi bir yıl denmiş. Yani Firma bir yıl içerisinde eksiklerini tamamlayarak Bakanlığa yeniden İDK istiyorum diyerek gelebilirmiş. Eğer ilgilenmez ise bir yıl içerisinde dosyası düşermiş. Böyle bir süreç. Raporları şu anda Orman Bakanlığı’na ardında DSİ’ye göndereceğiz. Ayvacık Belediyesi ile buna müdahale edilmesi için çalışmalarımız olacak” dedi.       (Eren Aşnaz)
Paylaş