havadurum

"Kocabaş Çayı, madene teslim edilemez"

417
Cengiz Holding`in iptal edilen altın madeni projesinin su gereksinimi için gerekli kamulaştırma çalışmaları DSİ tarafından yapılıyor. Kahramanmaraş Depreminden iki gün sonra, 8 Şubat`ta DSİ tarafından yöre halkına gönderilen kamulaştırma yazısının ardından 7 Mart tarihinde ise kamulaştırma çalışmaları uzlaştırma toplantısı düzenlendi. Toplantı öncesi DSİ Çanakkale 252. Şube Müdürlüğü önünde bir araya gelen Çan Çevre Derneği, İda Dayanışma Derneği ve vatandaşlar kamulaştırma çalışmalarına karşı çıktı. Vatandaşlar, maden projesinin mahkeme tarafından iptal edilmesine rağmen, çalışmaların devam etmesine tepki gösterdiler. 
 
"Cengiz`e verecek suyumuz yok"
Çan Çevre Derneği Başkanı Avukat Ümran Aydın, 1 gram altın için 1 ton suya gereksinim duyulduğunu hatırlatarak, yöre halkının madene verecek suyunun olmadığını söyledi. Aydın, "Bizler, devlet kurumlarının 5`li çete elinde maşa olmasını istemiyoruz. Biz devletimizi seviyoruz, memurlarımızla devletimizle bir bütün içinde hareket etmek ama aynı zamanda suyumuza sahip çıkmak istiyoruz. Bakır görünümlü altın madeni projesi Halilağada, bizlerin suyunu tümüyle tüketecek bir projedir. Biz, bu susuzluğu çekmek istemiyoruz" dedi. 
 
"Halı yıkamak bile yasakken su kaynağımız madene verilemez"
İklim krizi nedeniyle kurak bir dönem geçirildiğini, özellikle Kocabaş Çayı`nı kullanan köylerde su sorunu yaşandığını ifade eden Avukat Aydın, Çanakkale`de alınan su tedbirlerini hatırlattı. Aydın, "Çanakkale`de su kısıtlamasına gidilmiş ve halı yıkamanın dahi yasaklandığı bir durumdayken, su sıkıntısı yaşadığımız bu dönemde, madene verecek suyumuz yok. ÇED`i mahkeme kararıyla iptal edilmiş hukuksuz şekilde projelerini sürdüren DSİ`den kamulaştırma işlemlerini durdurmasını istiyoruz. Mahkeme kararına uymaya davet ediyoruz" dedi.
(Seçkin Sağlam-Damla Yeltekin) 
Paylaş