Türkiye`de var olan eğitim sistemine tepki gösteren Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç; “Sınav odaklı eğitim anlayışı acilen değişmeli, öğrenciler sınavlardan aldıkları puanlara göre değil, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda eğitim almalıdır!” dedi. “Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bugün yaptığı basın toplantısında "yeni" Ortaöğretime Geçiş Sistemi ile ilgili olarak açıklamalar yapmıştır” diyen Koç; “Bakan Avcı, yeni sistemi "işlevsel, sürdürülebilir, esnek, sınav kaygısını azaltan, öğretmenlerin mesleki performansını artıran, objektif öğrenci değerlendirmesinin olacağı, okula devamsızlığı en aza indirgeneceği bir sistem" olarak tanımlamıştır. Hükümet olarak iktidara geldikleri 2002`den bugüne kadar eğitim alt yapısını iyileştirdiklerini, okula alternatif eğitim kurumlarını okullara dönüştürdüklerini ve sınav odaklı sistemini sınıf odaklı sisteme dönüştürdüklerini iddia eden Bakan Avcı, yaptığı açıklamalarla kendisini yalanlamıştır” şeklinde konuştu.
“Merkezi sınav sayısı önce 12`ye sonra ise aşamalı olarak 36`ya çıkıyor”
Türkiye`de eğitim sistemini sınav odaklı olmaktan kurtarmak yerine, sınav sayısını arttırarak çocuklara uygulanan işkenceyi derinleştiren bir uygulamanın kesinlikle kabul edilemez olduğunu ifade eden Koç şu şekilde konuştu: “Yeni Ortaöğretime Geçiş Sisteminde 8. sınıfta 6 birinci dönem, 6 ikinci dönem olmak üzere toplam 12 merkezi sınav yapılacaktır. Öğrencilerin başarılarının tek bir sınav yerine, 6 farklı dersten, farklı tarihlerde yapılacak merkezi sınavlarla ölçülmesi, Bakan Avcı`nın "sınav sayısı artmıyor" ifadesini boşa çıkarmaktadır. 8`inci sınıflara uygulanacak merkezi yazılılar 6 dersten yapılırken, iki yazılısı olan derslerden ilki, 3 yazılısı olanlardan da ikincisi merkezi olarak düzenlenecektir. Bir sistemi değiştirirken şartları düşünerek, hiçbir öğrenci ve veliyi mağdur etmeyecek bir sistem oluşturmak gerektiği açıktır. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ne eğitimde yaşanan ve giderek derinleşen eşitsizlikleri gözetmekte, ne de öğrenci ve velilerin yaşadığı kaygıları giderici adımlar atmaktadır. Türkiye`de eğitim sistemini sınav odaklı olmaktan kurtarmak yerine, sınav sayısını arttırarak çocuklarımıza uygulanan işkenceyi derinleştiren bir uygulama kesinlikle kabul edilemez.”
“Sınav sonuçları belirleyici olmayı sürdürecek”
“Açıklanan yeni sisteme göre 6. 7. ve 8. sınıf ortalamalarının yüzde 30`u, 8. sınıfta her iki dönem yapılacak olan merkezi sınavların yüzde 70`i ile birlikte hesaplanacaktır” diyen Koç; “Önceki sistemde ağırlıklı ortaöğretim başarı puanının yüzde 20 olduğu dikkate alındığında, not ortalamasının sonuç üzerindeki ağırlığının sadece 10 puan arttırılmasını olumlu bir şey gibi görmek mümkün değildir. Bu durumun somut anlamı "sınav odaklı" eğitim anlayışının aynen devam edecek olmasıdır. Bakan Avcı`nın "merkezi sınav sözcünü kullanmıyoruz, yanlış anlaşılıyor" ifadesi, gerçeklerin üzerini örtmeye yetmemekte, 8. sınıf öğrencileri yıl içinde 12 merkezi sınava girmek zorunda bırakılmaktadır” ifadelerini kullandı.
“Merkezi sınav yapılacak dersler nasıl ve hangi bilimsel kriterlere göre belirlenmiştir”
Koç sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Milli Eğitim Bakanlığı, konunun tarafları ile çeşitli toplantılar yaptıklarını, bu toplantılarda çıkan sonuçlar üzerinden yeni sistemi oluşturduklarını iddia etmektedir. MEB`in "taraflar" olarak ifade ettikleri kesimlerin hükümete ya da Bakanlığa yakın, onların siyasal-ideolojik çizgisine paralel faaliyet yürüten sendika, sivil toplum örgütü, akademisyen vb gibi kişilerden oluştuğu noktasında en küçük bir şüphemiz bulunmamaktadır. Bakanlık tarafından yapılan toplantılar sonrasında belirlendiği iddia edilen ve merkezi sınav yapılacak olan dersler; Türkçe, Fen ve Teknoloji, Matematik, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersleridir. Bu derslerin hangi bilimsel kriterler ve ihtiyaçlar üzerinden belirlendiğinin belli olmaması, sosyal bilgiler gibi bir ders yerine, tek dinin tek mezhebin öğrencilere zorunlu olarak dayatıldığı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin tercih edilmiş olması anlamlıdır. MEB, tıpkı 4+4+4 dayatmasında olduğu gibi, ortaöğretime geçiş sisteminde zorunlu din dersini merkezi yazılılar arasına almıştır. Böylesine dayatmacı bir yaklaşımın öğrencilerin dini inancı, mezhebi ya da dünya görüşüne bakmaksızın hayata geçirilmesi kabul edilemez.”
“Merkezi yazılılar sorunları çözmeyecek, daha da derinleştirecektir”
Yeni ortaöğretime geçiş sistemi ile ilgili olarak öne sürülen iddiaların, yıllardır sınavlara hazırlanmak için çalışan, dershanelere ve özel derslere mahkum edilen milyonlarca çocuk ve gencin, bir kez daha Milli Eğitim Bakanlığı`nın `deneme tahtası` olarak kullanılacağı izlenimi verdiğini vurgulayan Koç; “8. sınıfta yapılması planlanan yazılıların hem merkezi olması, hem de toplamda yüzde 70 ağırlığa sahip olması pek çok sorunu beraberinde getirecektir. Öğrenciler bir iki ay öncesinden yazılı sınavlara hazırlanma ihtiyacı hissedecek ve diğer derslere ilgisi fiilen azalacaktır. Ailelerin çocuklarının daha iyi bir okula gidebilmesi için bütçesini zorlayarak çocukları dershanelere yöneltmesi ya da çocuğuna özel ders aldırması gibi uygulamaların daha da yaygınlaşması tehlikesi nasıl önlenecektir. Getirilmek istenen sistem, kaçınılmaz olarak öğrencilerin daha fazla test sorusu çözmesine neden olacaktır. Üstelik her iki dönemde toplam 12 merkezi sınavın yapılacak olması, çocuklar üzerindeki psikolojik baskıyı ve stresi otomatik olarak arttırması kaçınılmazdır. Sınavlar yoluyla yapılan eleme ve yönlendirmeler, zaten eşit olmayan bir eğitim sistemi içinde yeni eşitsizlikler ve adaletsizlikler yaratmaktadır. Sınavda yüksek puan almayı başarı gibi sunan ve eğitim hizmetinin niteliği ile farklılaşan değerlendirme ölçütleri, aslında toplumdaki birçok grubun, çeşitli dezavantajları olan grupların, kız çocuklarının, kadınların, bedensel ve zihinsel engellilerin, kırsal kesimde eğitim görenlerin, kent merkezlerinin çevresinde bulunan özel bir statüsü olmayan okullara kayıtlı öğrencilerin, gelir ve eğitim düzeyi düşük ailelerin çocukları açısından ciddi olumsuzluklar taşımaktadır. Bu durum ayrıca, kültürel ve çevresel uygunluk açısından eğitim sisteminin beklentilerine karşılık vermekte başarısız olabilecek farklı özellikteki çocukların, 8. sınıfta 6 dersten toplam 12 kez yapılması planlanan merkezi yazılı sınavları sonrasında başarılı olabilmeleri ne kadar mümkündür? Yeni ortaöğretime geçiş sistemi ile ilgili olarak öne sürülen iddialar, yıllardır sınavlara hazırlanmak için çalışan, dershanelere ve özel derslere mahkum edilen milyonlarca çocuk ve gencimizin, bir kez daha Milli Eğitim Bakanlığı`nın "deneme tahtası" olarak kullanılacağı izlenimi vermektedir” dedi.
“Bu model başarısız olmaya mahkumdur”
Eğitimi sınav odaklı olmaktan çıkarmayan her modelin, başarısız olmaya mahkum olduğuna dikkat çeken Koç; “Eğitimin uzun zamana yayılan beklentileri ile sınavların ortaya çıkardığı pratik sonuçların giderek daha fazla ayrışmaya başlaması, sınavların sistem tarafından kendisinden beklenen işlevini bile yeterince yerine getiremediğinin kanıtıdır. Hangi biçim altında olursa olsun, sınavların içeriğinden biçimine, süresinden amacına kadar hemen hiçbir özelliğinin gerçek anlamda aday başarısını ölçmede yeterli olmadığı yaşanan örneklerden yola çıkılarak görmek mümkündür. Türkiye`de eğitim sisteminden başlayarak düzeyler arası geçişler, okul türlerini tarif ve eğitim programları başta olmak üzere, eğitimin tüm tür ve düzeylerinin kamu tarafından ve kamusal kaynaklarla sunulması ve adil dağıtımının sağlanması, insancıl ve demokratik bir okul iklimi oluşturma gibi pek çok sorun varlığını sürdürmektedir. Bunu sağlamanın ilk adımı, çocuklarımızı sınavların esiri haline getirmek değil, eğitimi sınav odaklı olmaktan kurtarmak olmalıdır. Bakanlık yılda kaç sınav yapacağına değil, çocuklarımızın sınav cenderesinden nasıl kurtarılacağına kafa yormalıdır” ifadelerini kullandı.