Klimalar için ilave yönetmelik hazırlandı

Çanakkale Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, klima yerleri ve dış cephelerle ilgili yapılan çalışmalarını kamuoyu ile paylaştı.

677
Gazetemizde yer alan klima haberinin ardından Çanakkale Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, konu ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Kentte görüntü kirliliğine neden olan klimalar ile ilgili bir dizi çalışma yapıldığını bildiren Çanakkale Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri; “Bugün itibarıyla 3194 sayılı İmar Kanunu ve yönetmeliklerinde klima yerlerine ait bir madde olmadığından İdaremiz tarafından görüntü kirliliği önlenmesi açısından bir dizi çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda görüntü ve çevre kirliliğinin engellenmesine yönelik bir ilave yönetmelik çıkarılmasının gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda ilave yönetmelik İdaremizce hazırlanmış ve Belediye Meclisimizin onayına sunulmuştur” dediler.
 
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Belediye Meclisimizce 07.04.2011 tarih ve 2011/93 sayılı kararla onaylanan ilave yönetmelikte klima yerleri binalarda klima yapılması durumunda klima yerleri mimari projede gösterilecektir. Bu şekilde kontrolü yapım aşamasından önce sağlanmış olacaktır. Problemler var ise proje aşamasında müdahalesi gerçekleşecektir. (Örneğin ön cephede olması durumunda gizleyecek şekilde aparatlarla saklanacaktır.) Klima yerlerinin dış cephede yapılması durumunda aynı hizada ve binanın renk ve malzemelerine uygun malzeme ile kapatılacak bina görüntü ve bütünlüğü sağlanmış olacaktır. Klima yerlerinin mimari projede gösterilmesi ile de yapının mimarı yapı estetiğinde ilgili kararın da sahibi olacaktır. Yapım sonrasında da onaylı projeye uygunluğu denetlenecektir. Yeni yapılmakta olan yapılarda uygulama Meclis kararımıza göre yürütülmektedir. Bu karar öncesinde de İdaremizce klima ve dış cephe elemanlarının düzenlenmesine yönelik çeşitli çalışmalar yürütülmüştür. Mevcut yapılarla ilgili ilk olarak sit alanlarında tescilli binalar ve tescilli alanlarda uygulanmaya başlanmıştır. Klimalar mümkün olduğunca dış cepheden görünmeyecek çatı ve balkonlarda yaptırılmaya özen gösterilmektedir. Klimalar bu alanlarda dış cephede görünecek şekilde yapılmışsa binanın renk ve malzemesine uygun aparatlarla gizlenecek şekilde uygulama yapılmaktadır. Birçok alanda tarihi, jeopolitik konumu ve kültürü ile ilklere imzasını atan kentimiz çevreye ve doğaya olan duyarlılık ve hassasiyeti konusunda da ilklere imza atmaya devam edecektir. Alınan kararlar yapılan uygulamalar kent halkımızın daha güzel daha duyarlı daha temiz çevrede yaşam sürmeleri ve yaşam kalitesini arttırmak hedeflemiştir.”
Paylaş